Μαμά-Παιδί
Τι πρέπει να γνωρίζω πριν από μια επέμβαση αμυγδαλών;

Η αδενοτομή και η αμυγδαλεκτομή όπως λέγονται επιστημονικά γίνεται στα παιδιά πάντα με χειρουργείο και με γενική αναισθησία. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία με τα οποία πρώτα ελέγχει και μετά αφαιρεί τα «κρεατάκια» και τις αμυγδαλές.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα. Ανάλογα την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και την μετεγχειρητική του κατάσταση, το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του το ίδιο απόγευμα ή το πρωί της επομένης.
-Ποια είναι η προεγχειρητική προετοιμασία;
Μια εξέταση αίματος είναι συνήθως η μόνο εργαστηριακή εξέταση που απαιτείται πριν την εγχείρηση στα άτομα χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Το φαγητό επιτρέπεται μέχρι τα μεσάνυχτα της παραμονής της επέμβασης. Διαυγή υγρά (νερό ή χαμομήλι, όχι γάλα) μπορεί να πίνεις μέχρι και 3 ώρες πριν την επέμβαση. Η παραβίαση αυτού του κανόνα μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
-Οι γονείς των παιδιών που πρόκειται να υποβληθούν σε αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό τους αν το παιδί:
• τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες έχει πάρει ασπιρίνη (Στα παιδιά δεν δίνουμε ποτέ ασπιρίνη)
• είχε στο παρελθόν πρόβλημα κατά τη διάρκεια γενικής αναισθησίας (ή κάποιος από το συγγενικό του περιβάλλον)
• είχε ποτέ προβλήματα με την πήξη του αίματος π.χ. συχνές ρινορραγίες, εύκολα μελανιάσματα, δυσκολία στο να σταματήσει το αίμα από ένα μικρό τραύμα (ή κάποιος από το συγγενικό του περιβάλλον)
• έχει άλλα προβλήματα υγείας (όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία, η λήψη κορτιζόνης σε περασμένο χρόνο, βρογχικό άσθμα, αλλεργίες κλπ.)
-Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αυτών των επεμβάσεων;
Η μόνη ουσιαστικά επικίνδυνη – αλλά ευτυχώς σπάνια – επιπλοκή των επεμβάσεων είναι η αιμορραγία. Συνήθως συμβαίνει τις πρώτες ώρες μετά την εγχείρηση, αλλά δεν αποκλείεται να παρουσιασθεί μέχρι και την 8η-10η ημέρα. Άλλες μικρότερης σημασίας επιπλοκές είναι ο μετεγχειρητικός πόνος (ελέγχεται με παυσίπονα), η άρνηση λήψης τροφής και ο εμετός. Τ συμπτώματα αυτά όμως υποχωρούν γρήγορα, χρειάζεται όμως προσοχή στα παιδιά γιατί η άρνηση λήψης υγρών σε συνδυασμό με τους εμετούς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Σήμερα οι κίνδυνοι της γενικής αναισθησίας είναι σχεδόν αμελητέοι. Συζητήστε το θέμα αυτό και ζητείστε περισσότερες πληροφορίες από τον αναισθησιολόγο που θα αναλάβει την περίπτωσή σας.
-Ξαναγίνονται τα «κρεατάκια» μετά την αφαίρεσή τους;
Όταν αφαιρούνται τα «κρεατάκια» είναι πολύ πιθανό να μείνουν κάποια ελάχιστα υπολείμματα στον φάρυγγα. Τα υπολείμματα αυτά ατροφούν με την πάροδο του χρόνου και δεν δημιουργούν προβλήματα. Σε πολύ λίγα παιδιά, με προδιάθεση για υπερτροφία των αδενοειδών και στα οποία η αφαίρεσή τους είχε γίνει σε πολύ μικρή ηλικίας (συνήθως κάτω των 3 ετών), μπορεί τα υπολείμματα αυτά να υπερτραφούν και πάλι να προκαλέσουν τα γνωστά συμπτώματα , απαιτώντας μια δεύτερη επέμβαση. Κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει σπάνια.
-Ξαναγίνονται οι αμυγδαλές μετά την αφαίρεσή τους;
Όχι. Άν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν αφαιρέθηκαν τελείως και έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα αμυγδαλής , τότε αυτό μπορεί να υπερτραφεί και πάλι και να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Υπολείμμα αμυγδαλής μπορεί να αφήσει ο γιατρός και ηθελημένα, όταν επιθυμεί να μειώσει το μέγεθος των αμυγδαλών χωρίς να τις αφαιρέσει τελείως (ονομάζεται η επέμβαση «αμυνδαλοτομή»)