nomads

«Είχα συγγενή εξάρθρωση στα ισχία, χρειάστηκε να μείνω μήνες με γύψο μέχρι το στήθος»

Η Φωτεινή Ντεμίρη μίλησε στο «Λοιπόν» και τη Ρενέ Σαραντινού αποκαλύπτοντας το πρόβλημα που αντιμετώπισε σε μικρή ηλικία.

Η τελευταία χρονιά, ανέτρεψε παγκόσμια το σκηνικό ζωής.

Πολύ δύσκολα τα πράγματα… Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει, το βιώνουμε καθημερινά, γι’ αυτό κι εγώ δεν κάνω ποτέ σχέδια για το μέλλον. Μπορεί να σκέφτομαι ορισμένα πράγματα, όχι μακροπρόθεσμα, καθώς δεν είμαι από τους ανθρώπους που προγραμματίζουν. Θα σκεφτώ κάτι πολύ φλου, παίρνω τη ζωή όπως έρχεται πια, ιδίως τα τελευταία χρόνια μόνο έτσι γίνεται, δεν μπορώ να κάνω σχέδια.

Κάνει καλό στην ψυχολογία σου, καθώς αποφεύγεται ο ψυχαναγκασμός μη κάνοντας σχέδια;

Όχι, δεν μπορώ, ψυχαναγκάζομαι από τόσα άλλα πράγματα γύρω από την καθημερινότητα, είμαι και πολύ αγχώδης άνθρωπος, οπότε δεν μπορώ να παλεύω να γίνει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμα. Πάσχω από την αρρώστια του άγχους, γιατί αρρώστια τη θεωρώ… Προσπαθώ να το ελέγχω.

Με ποιους τρόπους, τι σε χαλαρώνει;

Να κοιτάζω τη θάλασσα, να είμαι στη φύση, να πλέκω κάποιες φορές, να βλέπω μια ταινία… Επίσης με χαλαρώνει πάρα πολύ να διαβάσω ένα βιβλίο, γιατί κι αυτός ο εθισμός με τα κινητά, είναι κάτι το αδιανόητο, το οποίο τώρα τελευταία το κόλλησα κι εγώ.

Πώς αντιμετωπίζεις την κατάσταση που βιώνουμε;

Θέλω να ελπίζω ότι θα εμβολιαστούμε όσοι περισσότεροι γίνεται, ότι ο ιός δεν θα έχει να κατοικήσει κάπου, θα εξαφανιστεί ή θα περιοριστεί πάρα πολύ. Μου αρέσουν τα αισιόδοξα σενάρια, είμαι φύσει αισιόδοξη. Δε γίνεται αυτός ο… πόλεμος, πρέπει να ξαναβρούμε τις ζωές μας. Όσο κι αν λέμε ότι το παλεύουμε, μας έχει κάνει κακό. Φοβάμαι την επόμενη μέρα, θα έχω τη δύναμη και το κουράγιο να βγω έξω; Παθαίνεις μια αγοραφοβία… Θέλω να κάθομαι μέσα στο σπίτι, έχουμε απομονωθεί, έχουμε πάθει ενός είδους κατάθλιψη. Εκεί που “πέφτω”, βρίσκω το κουράγιο και “σηκώνομαι”, δεν με παίρνει από κάτω. Έχω αισιοδοξία από τη γέννησή μου, ίσως γιατί έχω περάσει πάρα πολύ δύσκολα, όταν ήμουν μωρό.

Ποια δυσκολία αντιμετώπισες όταν ήσουν μωρό;

Είχα κάποια θέματα υγείας που έπρεπε να ξεπεράσω. Ήμουν στην ηλικία των 7 ετών, είχα συνείδηση. Κάποια θέματα υγείας που είχα τότε, με κρατούσαν καθηλωμένη στο κρεβάτι.

Τι είχε συμβεί;

Είχα γενική συγγενή εξάρθρωση στα ισχία. Είχα περπατήσει, αλλά έπρεπε στην ηλικία των 7 ετών να χειρουργηθώ, για να μου επαναφέρουν τα οστά, να τα βάλουν στη θέση τους. Δεν είχα περπατήσει σωστά, τα κόκκαλα είχαν δέσει λάθος, γιατί δεν το είχαν καταλάβει οι δικοί μου. Όταν τα κατάλαβαν, είδαν ότι δεν περπατάω σωστά, πήγαινα λίγο “βάρκα γιαλό”, το οποίο μου έμεινε λίγο και μετά… (γέλια). Έπρεπε να μεγαλώσω λίγο, να δέσουν τα κόκκαλα και μετά να χειρουργηθώ. Ήταν να το περάσω, γιατί άλλα παιδιά στην ηλικία μου το πέρασαν φορώντας μια διπλή πάνα, όταν ήταν μωρά, κι έτσι πέρασε. Εγώ, χρειάστηκε να μείνω μήνες φορώντας γύψο μέχρι το στήθος, μ’ ένα μηχάνημα που μου κρατούσε μόνιμα τα ποδιά ανοιχτά. Ένα παιδάκι να βρίσκεται έτσι πολύ καιρό… Μέχρι τα 7,5 που έκανα εγχειρήσεις… Μετά πέρασε αυτό, όπου στα 8 μου, ήμουν μια χαρά και περπατούσα καλά. Πέρασα πάρα πολύ δύσκολα για αρκετά χρόνια. Αυτό μου έδωσε δύναμη και μ’ έκανε να είμαι ευγνώμων για πολλά απλά πράγματα.

Ταλαιπωρήθηκες πάρα πολύ όταν ήσουν μικρούλα…

Πάρα πολύ, γι’ αυτό σου λέω ότι ίσως από εκεί άντλησα την αισιοδοξία και τη δύναμη. Έχω να θυμηθώ πολύ δυσάρεστα πράγματα. Ρωτούσα τη μαμά μου: “Μαμά, εγώ με γύψο γεννήθηκα;”. Έχω μια αδελφή, 2,5 χρόνια μεγαλύτερη, που είναι τελείως διαφορετική από μένα, εμφανισιακά αλλά και ως χαρακτήρας, η μία μοιάζει στη μαμά, κι η άλλη στον μπαμπά, είμαστε πολύ αγαπημένες. Της είχα μεγάλη αδυναμία. Παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια και το έχω ξεπεράσει, είναι πολύ δυσάρεστη ανάμνηση, όταν το θυμάμαι…

Η πίεση φέρνει στη θύμησή μας δυσάρεστες αναμνήσεις;

Όταν πιέζεσαι και είσαι σε δύσκολη κατάσταση, όλα είναι πιο… σκούρα στα χρώματα, αλλά αυτό αλλάζει.

Διαβάστε ακόμα:

Βάσω Λασκαράκη – Λευτέρης Σουλτάτος: Επέτειος γάμου για το ζευγάρι! Η ονειρική αδημοσίευτη φωτογραφία από το γαμήλιο πάρτυ τους!

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Συνεχίζει τις φυσικοθεραπείες – Η φωτογραφία και το μήνυμα της συζύγου του

Η εγκυμονούσα Χριστίνα Μπόμπα έβαψε τα πασχαλινά αυγά παρέα με την αδελφή της