Watchlist

Κορονοϊός: Χριστούγεννα με μεσημεριανό ρεβεγιόν και έξοδο μέχρι τις 10 το βράδυ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων την Πρωτοχρονιά

Σε Χριστούγεννα μόνο κατ’ όνομα εξελίσσονται τα φετινά, καθώς η αργή αποκλιμάκωση νέων κρουσμάτων και διασωληνώσεων εξαιτίας του κορονοϊού αφαιρεί κάθε πατροπαράδοτη πτυχή της εορταστικής τελετουργίας. «Απογυμνώνοντας» την ημέρα των Χριστουγέννων από παραδοσιακά ήθη και έθιμα, επιστήμονες και κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, για να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο, αλλά και τις κοινωνικές επαφές κόντρα στα ειωθότα των ημερών, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τους ελέγχους σε δρόμους και σημεία εξόδου.

Η στενή, επιδημιολογική επιτήρηση καθόλη τη διάρκεια του εορταστικού δωδεκαήμερου αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο και στις όποιες αποφάσεις ληφθούν με την εκπνοή του ισχύοντος, περιοριστικού πλαισίου, δηλαδή στις 7 Γενάρη, όποτε και αρχικά είχε προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πέσει το ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια και μετά τις 7 Ιανουαρίου ελπίζουμε να είμαστε σε μία φάση, που να μπορούμε σιγά σιγά να απελευθερώσουμε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Μέχρι τότε θα δούμε» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, καθώς αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, ζητώντας προληπτικά την παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Οδηγός ρεβεγιόν

Η πιθανή έλευση τρίτου κύματος ή η αναζωπύρωση του δεύτερου διαμορφώνει ένα πρωτόγνωρο εορταστικό πλαίσιο για τα Χριστούγεννα, βάσει του οποίου:

· στις 24 Δεκεμβρίου δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών, για να ψάλλουν κάλαντα

· στις 25 Δεκεμβρίου το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών

· στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.

· Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ η απαγόρευση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις, οι οποίες ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες.

· Επίσης, συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

· Να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. «Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά» εξήγησε χθες ο κ. Μαγιορκίνης.

· Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Περισσότερα στο protothema.gr 

Διαβάστε ακόμη:

Γέννησε η Κρυσταλλία: Η πρώτη φωτογραφία μέσα από το μαιευτήριο!

Γεωργία Αβασκαντήρα: Η διαφορετική φωτογραφία της με το μωρό και το μήνυμα που έστειλε στις μαμάδες!

Άκης Πετρετζίκης: Η απορία του για τον νέο κύκλο του Masterchef και το σχόλιο για τον Κουτσόπουλο!