Celebrity News
Πώς θα αποφύγουμε το δάγκωμα ενός άγνωστου σκύλου; (Μέρος 2)

β) Μην φαίνεσαι/ κινείσαι σαν θήραμα
Τα σκυλιά έχουν το ένστικτο του κυνηγού. Κάποιες από τις κινήσεις μας (καθώς και οι φωνές μας) μπορεί να προκαλέσουν τη διέγερση αυτού του ενστίκτου και το σκυλί να μας καταδιώξει νομίζοντας ότι είμαστε θήραμα.
– Μην τρέχεις/ κινείσαι γρήγορα. Μην προσπαθείς να απομακρυνθείς γρήγορα, τρέχοντας, γυρίζοντας τη πλάτη σου στο σκυλί. Η γρήγορη κίνηση μπορεί να ενεργοποιήσει το ένστικτό του κυνηγού στο σκυλί, να σε θεωρήσει θήραμα, να σε κυνηγήσει, να σε γραπώσει ή να σε δαγκώσει.
– Αν σε «πιάσει» ένα σκυλί, μείνε ακίνητος (όσο γίνεται). Η κίνηση (για να ξεφύγουμε) συνήθως κάνει το σκυλί να δαγκώνει περισσότερο. Είναι ανακλαστική προσπάθεια συγκράτησης του θηράματος.
– Αν γυμνάζεσαι τρέχοντας στο δρόμο ή στο πάρκο, πρόσεχε. Όταν δεις σκυλιά σταμάτα να τρέχεις, περπάτησε ήρεμα, το προτιμότερο ημικυκλικά ή άλλαξε κατεύθυνση, πεζοδρόμιο και αφού πραγματικά απομακρυνθείς, τότε ξανά τρέξε.
– Οι ποδηλάτες και οι μοτοσικλετιστές κινδυνεύουν για τους ίδιους λόγους.
– Τα παιδιά όταν φωνάζουν και τσιρίζουν μπορεί να προκαλέσουν το σκυλί. Οι ενήλικες θα πρέπει να δείξουμε στα παιδιά πώς να κινούνται και να συμπεριφέρονται ήρεμα όταν συναντούν σκυλιά γενικότερα.
γ) Μην φέρεσαι/ κινείσαι σαν εισβολέας χώρου / ανταγωνιστής (για πράγματα που το σκυλί θεωρεί δικά του και πολύτιμα.
Τα σκυλιά ενστικτωδώς τείνουν να προστατεύουν το μέρος που θεωρούν δικό τους και χώρο ευθύνης τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το σπίτι τους, την αυλή τους, τη γειτονιά, ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο ή το πάρκο που διαμένουν.
Συνεπώς απόφυγε να πλησιάσεις σκυλί που:
– Προστατεύει το χώρο του. Για πολλές ράτσες ήταν η κύρια εργασία τους. Λογικό είναι να περιμένουμε μια τέτοια εξέλιξη αν το σκυλί βρεθεί στο κατάλληλο χώρο (αυτοκίνητο, αυλή, γειτονιά) εκτεθειμένο σε αντίστοιχα ερεθίσματα (άνθρωπος που πλησιάζει/εισβάλει).
– Προστατεύει κάποιο αγαπημένο/πολύτιμο -για το σκυλί- αντικείμενο. Ένα μπαλάκι του τένις, ένα απλό ξυλαράκι, μια κάλτσα, το χαλί που ξαπλώνει πάνω του έχουν διαφορετική αξία για το σκυλί και δεν θέλει να του το παίρνουν. Είναι λάθος τεχνική και τακτική να προσπαθήσετε με νταηλίκι να αποσπάσετε αντικείμενα από τα δόντια του σκυλιού. Αν αντιδράσει οι χαμένοι θα είστε εσείς. Υπάρχουν ασκήσεις υπακοής /συνεργασίας που μπορείτε να μάθετε στο σκυλί σας να «αφήνει» πράγματα.
– Μην ενοχλείς το σκυλί όταν τρώει. Το φαγητό (ενέργεια) είναι για το σκυλί ένα από τα τρία πιο βασικά πράγματα που το ενδιαφέρουν ως ζώο. Η πιθανότητα να «βγάλει» επιθετικότητα είναι εξαιρετικά αυξημένη και προς γνωστούς και ιδιαίτερα προς άγνωστους ή άλλα ζώα. Ποτέ μην περνάς δίπλα από ένα σκυλί που τρώει.
– Τα σκυλιά μπορεί να γίνουν υπερπροστατευτικά για πολλούς λόγους που ο άνθρωπος δεν το περιμένει. Όταν μια σκυλίτσα είναι έγκυος ή όταν μεγαλώνει τα παιδιά της. Όταν ο σκύλος προστατεύει το αυτοκίνητο στο δρόμο (που ανήκει σε εκείνον που του βγάζει λίγο φαγητό). Όταν τα παιδιά έρχονται να παίξουν στο πάρκο που τα σκυλιά το έχουν για σπίτι τους. Η λίστα είναι μεγάλη.
Αντιλαμβάνομαι ότι τα πιο πάνω μπορεί και να ακούγονται λίγο υπερβολικά σε ορισμένους, αλλά εδώ προσπαθώ να σας προφυλάξω από να μη γίνετε το επόμενο θύμα. Αν το σκυλί το ξέρετε μπορείτε να προσαρμόσετε την προσέγγισή σας ανάλογα. Αλλά ειδικά με άγνωστα σκυλιά, ξεκινήστε με την υπόθεση ότι μπορεί και να διατρέχετε κάποιο μικρό ή μεγάλο κίνδυνο. Είναι καλύτερα να πέσετε έξω και να είστε ασφαλείς, παρά να αδιαφορήσετε και να καταλήξετε τραυματίες.
Βεβαίως εξακολουθώ να πιστεύω ότι το σκυλί είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Είναι υπέροχο ζώο και ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του Θεού. Οι σχέσεις που μπορεί κάποιος να αναπτύξει σπάνιας ποιότητας και διάρκειας. Όμως θα πρέπει να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Να τα σεβαστούμε. Να τα εκπαιδεύσουμε ώστε να νιώθουν ήρεμα και ασφαλή μαζί μας. Να μη τα προκαλούμε. Να μην τα εξωθούμε σε εκδηλώσεις επιθετικότητας. Το αναφέραμε και στην αρχή. Μην τους δίνουμε «λόγο» για να μας θεωρήσουν Απειλή, Θήραμα, Εισβολέα/ Ανταγωνιστή.
Σημαντική Σημείωση: Σίγουρα υπάρχουν πολλά που δεν καλύφθηκαν σε αυτό το άρθρο. Κάθε σκυλί και κάθε κατάσταση που θα βρεθείτε απέναντι σε ένα σκυλί διαφέρει. Τα παραπάνω είναι γενικότερες παρατηρήσεις και επισημάνσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν πανάκεια και εφαρμόσιμες / αποτελεσματικές σε όλες τις περιπτώσεις. Ο καθένας φέρει πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της συμπεριφοράς του και των συνεπειών της. Η γνώση και η εκπαίδευση βοηθούν όμως στο να ζούμε αρμονικά. Βοηθήστε τα σκυλιά να νιώθουν ασφαλή ανάμεσά μας. Καταλάβετε τι τα προκαλεί, τα φοβίζει, τα αγχώνει. Έτσι θα έχουμε σίγουρα λιγότερα ατυχήματα.
Γιάννης Αραχωβίτης,
StarDogs Positive Training (www.stardogs.gr)
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος του APDT#66102 (USA) & PDTE Τηλ. 210-6029053, 6945954564