Celebrity News
Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος κηδεμόνας για το σκύλο μου;

Φυσικά και υπάρχουν! Και το όφελος θα είναι να έχεις έναν πιο χαρούμενο και πιο υγιή σκύλο! Ορίστε 10 βασικά πράγματα:
1. Περισσότερος χρόνος μαζί του. Απλά και μόνο το να περνάς με τον σκύλο σου ήρεμο χρόνο πριν τη δουλειά, μετά τη δουλειά ή μετά το μεσημέρι, θα κάνει μεγάλη διαφορά. Τα σκυλιά λατρεύουν να τους μιλάς και να τα κάνεις να νιώθουν σημαντικά.
2. Χτένισμα. Στα περισσότερα σκυλιά αρέσει το χτένισμα και η περιποίηση του τριχώματός τους. Διεγείρει, επίσης, το δέρμα και εξαφανίζει τις νεκρές τρίχες. Το τακτικό χτένισμα θα σε βοηθήσει και στο να διατηρείς το σπίτι σας πιο καθαρό καθώς θα πέφτουν λιγότερες τρίχες.
3. Παιχνίδι. Το συχνό παιχνίδι είναι καλό και για σένα αλλά και για τον σκύλο σου!
4. Σωστή διατροφή. Χρησιμοποίησε υψηλής ποιότητας φαγητό για να ταΐσεις τον σκύλο σου. Και περιστασιακά χρησιμοποίησε και κάποιες λιχουδιές.
5. Φρέσκο νερό συνέχεια. Πλύνε το μπολ του νερού μια φορά την ημέρα και βεβαιώσου ότι είναι γεμάτο με φρέσκο και καθαρό νερό.
6. Βολικό μέρος για ύπνο. Είτε κοιμάται μέσα στο σπίτι είτε έξω, ο σκύλος σου θα πρέπει να έχει πάντα ένα βολικό μέρος για ύπνο.
7. Προσεκτική επιλογή παιχνιδιών. Μην παίρνεις οποιοδήποτε παιχνίδι. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την ασφάλεια του σκύλου σου όταν επιλέγεις παιχνίδια. Για παράδειγμα, υπάρχουν μέρη του παιχνιδιού τα οποία μπορεί να σκίσει/αποσπάσει και να τα καταπιεί; Υπάρχει κάτι που ο σκύλος μπορεί να «φάει» κι έτσι να προκληθεί φραγή του γαστρικού σωλήνα από ξένο αντικείμενο που ίσως να χρειαστεί εγχείρηση; Το παιχνίδι όντως ευχαριστεί τον σκύλο σου, του αρέσει να παίζει με αυτό; Παρατήρησε τον.
8. Επιτήρηση. Πάντα να προσέχεις τον σκύλο σου για επικίνδυνες ή καταστροφικές συμπεριφορές.
9. Άσκηση. Η καθημερινή άσκηση θα κρατήσει τον σκύλο σε φόρμα. Επιπλέον άσκηση μπορεί να βοηθήσει και με κάποια προβλήματα συμπεριφοράς. Μην ξεχνάς να του παρέχεις πολύ περισσότερο χρόνο ανάπαυσης και ηρεμίας.
10. Παρατήρηση. Να παρακολουθείς στενά οτιδήποτε κάνει ο σκύλος σου. Για παράδειγμα, έφαγε όλο το φαγητό του σήμερα; Έχει πιει νερό; Η αφόδευση και τα ούρα του ήταν φυσιολογικά; Είναι το επίπεδο δραστηριότητάς του το ίδιο; Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά στην υγεία του. Και φυσικά να επισκέπτεστε μαζί τακτικά τον κτηνίατρο. Βεβαιώσου ότι διατηρείς ένα σωστό πρόγραμμα για τον έλεγχο της υγείας του σκύλου σου. Οι ανάγκες του σκύλου μπορεί να αλλάζουν σύμφωνα με στάδιο της ζωής που βρίσκεται ή τις καταστάσεις υγείας του.
Γιάννης Αραχωβίτης,
StarDogs Positive Training (www.stardogs.gr)
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων Μέλος του APDT#66102 (USA) & PDTE Τηλ. 210-6029053, 6945954564