Celebrity News

Δημήτρης Παπανικολάου: Έσωσε παιδί με αυτισμό σε κρίση – Όσα αποκάλυψε για το συμβάν

Δημήτρης Παπανικολόυ

Ο Δημήτρης Παπανικολάου κατάφερε να σώσει έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής βρισκόταν καθισμένος στη μέση του δρόμου – σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο της Αττικής – ενώ τα αυτοκίνητα τον προσπερνούσαν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου σταμάτησε το όχημά του και τον πλησίασε, ζητώντας από τους άλλους οδηγούς να σταματήσουν την κυκλοφορία, καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο που είχε πάθει επιληπτική κρίση. Ο ίδιος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να τον μεταφέρει στην άκρη του δρόμου, όπως αποκαλύφθηκε μέσα από τα social media.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου σε μια ανάρτηση για τον νεαρό άνδρα που βρήκε στη μέση του δρόμου

«Σήμερα μιας και έγινε ήδη γνωστό, αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος και να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη. Κοίταξα αν υπάρχει αίμα τριγύρω η όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα.

Έριξα μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω η αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση. Είπα να φύγουν όλοι απο γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω τα αυτοκίνητα γιατί ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω απο εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του.

Ξαπλώσαμε.μαζί στην άσφαλτο αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσω καθόλου και μπήκα στον κόσμο του. Όταν κατάλαβα οτι ήταν έτοιμος και ότι με εμπιστεύεται του ζήτησα να με πιάσει απο το μπράτσο να πάμε στην άκρη. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω οτι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ η η Αστυνομια να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό.

Θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά τη καρδία με τους γονείς του Παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν. Τέλος θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. Κι όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Δημήτρης Παπανικολάου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και μίλησε για το περιστατικό, στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Ο ίδιος περιέγραψε πώς κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του νεαρού άνδρα και να τον μεταφέρει στην άκρη του δρόμου, ενώ δεν θέλησε να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Το θέμα δεν είναι αν ένας πολίτης είναι ενημερωμένος, το θέμα είναι αν είναι το ΕΚΑΒ και η αστυνομία που θα πάει να παραλάβει έναν άνθρωπο ή ένα παιδί με κρίση επιληψίας. Πολλοί επικοινώνησαν μαζί μου μετά την ανάρτηση. Εγώ έχω τον αυτισμό στο σπίτι μου γιατί πέρα από εμένα έχει και η κόρη μου. Δεν έχουμε τόσο βαριά μορφή όσο συνάντησα. Το φάσμα είναι πολύ ευρύ, περιλαμβάνει 180.000 οικογένειες. Πρέπει να έχουμε εν συναίσθηση», είπε αρχικά ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Και συνέχισε: «Κατάλαβα ότι το παιδί έχει επιληπτική κρίση γιατί τρακαρισμένο όχημα δίπλα του, δεν είχε αίμα πουθενά ούτε σταματημένα οχήματα γύρω του. Δυστυχώς δεν σταμάτησε κανένας εκτός από δύο ενήλικες που προσπαθούσαν να τον πάρουν στην άκρη με λάθος τρόπο όμως. Το κατάλαβα, έχω ανάλογη εμπειρία. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες».

Σχετικά με το πώς κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, ο Δημήτρης Παπανικολάου περιέγραψε: «Είναι λεπτά αυτά τα θέματα. Άφησα το τηλέφωνό μου στην οικογένεια και έφυγα. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες. Οι γονείς επικοινώνησαν μαζί μου.

Πρέπει να είσαι ήρεμος, να μην το ακουμπάς, να το αφήσεις να πάρει τον χρόνο του και να του αποσπάσεις την προσοχή με κάτι που το ενδιαφέρει. Αφού κερδίσεις την εμπιστοσύνη του του λες ακριβώς τι θα κάνεις, για παράδειγμα τώρα θα σε ακουμπήσω για να πάμε στην άκρη. Πρέπει να ξέρουν τι θα γίνει πριν το κάνεις».

Διαβάστε ακόμα:

 Τζούλια Νόβα: «Στο σχολείο μου έβαζαν χαμηλούς βαθμούς επειδή ήμουν ξένη»

 Άννα Βίσση: «Είχα πίστη ότι η Σοφία θα ξεπεράσει τον αλκοολισμό»

 Matthew Perry: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατό του