Celebrity News

Εκλογές 2023: Θρίλερ σχετικά με το πόσα και ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή

Εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις δεύτερες κατά σειρά εκλογές και να επιλέξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής.

Με βάση τα στοιχεία που είχαν εισαχθεί στο σύστημα μέχρι τις 16:15 από 18.794 εκλογικά τμήματα, δηλαδή ποσοστό 87% των συνολικών εκλογικών τμημάτων, «η συμμετοχή ανερχόταν στο 40,77%» έναντι 48,76% τον Μάιο.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν στο Ηράκλειο, στην Ανατολική Αττική, στον Έβρο, στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής είχαν σημειωθεί σε Φλώρινα, Κεφαλονιά, Ευρυτανία και Καστοριά.

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο ίδιο χρονικό σημείο, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έως τις 14:30 είχε ανέλθει σε 31,52%.

«Γρίφος» το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι εκπλήξεις είναι ένα στοιχείο της βραδιάς. Το ενδιαφέρον δεν θα μονοπωλήσουν το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στα μικρότερα κόμματα», είπε μεταξύ άλλων ο Θωμάς Γεράκης.

Το ζήτημα σχετικά με το «πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή» έχει απασχολήσει πολύ τις τελευταίες ημέρες και, όπως τόνισε, αποτελεί γρίφο, καθώς αρκετά είναι τα κόμματα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στο ποσοστό που χρειάζεται για την είσοδό τους στη Βουλή.

Όπως πρόσθεσε, δεν αποκλείεται να δούμε «θρίλερ απόψε σχετικά με τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, και ως προς τον αριθμό, και ως προς το ποια θα είναι αυτά».

«Ανιχνεύουμε ένα ποσοστό πολιτών που δεν ψήφισε την προηγούμενη φορά και ψηφίζει τώρα», είπε ο Θωμάς Γεράκης και επισήμανε ότι θα βγουν πολλά στοιχεία σχετικά με το επάγγελμα, το φύλο, την ηλικία αλλά και άλλες παραμέτρους των ψηφοφόρων.

Στις 20:30 ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει στις 20:30.

Πάντως, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ακόμα νωρίτερα μια ενδεικτική εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς σήμερα η διαδικασία είναι πιο γρήγορη από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σταυροί σε υποψήφιους βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι το exit poll για τις σημερινές εκλογές θα ανακοινωθεί στις 19:00.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός». Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα τους (άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας). Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν και σήμερα Κυριακή τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος της ψηφιακής ταυτότητας μπορεί είτε να πατήσει το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο, είτε να πατήσει το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο, να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.

Και οι δύο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη ωστόσο να θεωρείται ευκολότερη.

Με απόλυτη προτεραιότητα ψηφίζουν όσοι δεν μπορούν την παρατεταμένη αναμονή έξω από τα εκλογικά τμήματα (έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ.), καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές. Εάν οι προπορευόμενοί τους έχουν αντίρρηση, απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα.

Για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, ισχύει από τις εκλογές του Μαΐου, η λειτουργία ειδικού χώρου υποδοχής, στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο ψηφοφόρος και προσέρχεται εκεί έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, και τον απαιτούμενο φάκελο.

Εφόσον είναι αναγκαίο ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον τυχόν συνοδό του αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης σε ονόματα υποψηφίων καθώς αυτές οι εκλογές διεξάγονται με τη μέθοδο της λίστας, στην οποία βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Πηγή: intronews.gr

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές 2023: Η Πόπη Τσαπανίδου έριξε την ψήφο της αγκαλιά με το εγγόνι της -Φωτογραφία

Βασίλης Κικίλιας: Αγκαλιά με την Τζένη Μπαλατσινο έξω από το εκλογικό κέντρο -Φωτογραφίες

Ξέσπασε η Φωτεινή Πετρογιάννη: «Θα μηνυθεί η συγκεκριμένη κυρία, τέλος με τα σκουπίδια κάποιων»