Celebrity News

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις εκλογές -«Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω εγώ να είμαι στον εαυτό μου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε στις εκλογές με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 40%. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έλαβε για δεύτερη τετραετία την εμπιστοσύνη των πολιτών και παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά τη νίκη.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στις νέες κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ, στα Τέμπη, στο Debate και στην Τουρκία.

Για τη νίκη στις εκλογές: «Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά, καταλάβαινα από τις επαφές μου με τους πολίτες. Αν με ρωτάτε περίμενα το μέγεθος της νίκης, θα σας έλεγα όχι, ότι θα αυξάναμε ποσοστό, ψήφους και θα είχαμε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς είναι μεγάλη ευθύνη, γιατί είναι θετική ψήφος και όχι καταψήφιση του αντιπάλου. Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε όμως και η κοινωνία, γιατί καταφέραμε να αλλάξουμε ο υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς. Νικήθηκε η τοξικότητα. Δεν υπήρχε κανείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση που να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε. Ελπίζω οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μηνύματά του,ς να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική τους».

Για τις νέες κάλπες: «Οι πολίτες δεν ψηφίζουν αντιπολίτευση αλλά κυβέρνηση. Σε αυτές τις εκλογές να μιλήσουμε προγραμματικά, αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Κάθε πολίτης που ψηφίζει ΝΔ υπογράφει μαζί μου συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Με αυτά πρέπει να οδηγηθούμε την επόμενη μέρα».

Για τα περί αλαζονείας λόγω της νίκης: «Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω εγώ να είμαι στον εαυτό μου, δεν θα αλλάξω».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, παρουσίαζε μία Ελλάδα μαύρη που δεν υπήρχε. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ακούσαμε πολλές γενικότητες και επιδερμικό λόγο. Ο Ανδρουλάκης θέλει να επιστρέψει στις δόξες του ‘80, αλλά είμαστε στο 2023. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ελάχιστα, δεν το λες και θρίαμβο».

Στο ενδεχόμενο ήττας στις εκλογές που πέρασαν: «Εμείς στη ΝΔ έχουμε μία παράδοση που τηρούμε πάντα. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πολιτική των fake news ηττήθηκε, ηττήθηκε η ρητορική ότι οι αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί μας. Άκουσα τον κ. Τσίπρα με αυτά που είπε και δεν νομίζω ότι το αντιλήφθηκαν».

Για τις επόμενες εκλογές: «Η νέα κάλπη είναι δύσκολη και για εμάς στη ΝΔ. Ο πήχης ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό. Οι πολίτες θα πρέπει να επανεπιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες. Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες φοβήθηκαν, ψήφισαν θετικά για τη δουλειά που έγινε».

Για τα ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα: «Να πω κάτι για αρχή, μεγάλο στοίχημα ήταν η Κρήτη, για μένα προσωπικά, πλέον είναι γαλάζια. Εξίσου και στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές, η ΝΔ πήρε στο Πέραμα 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18%. Οι πολίτες είχαν δουλειές, χαμογελούσαν, δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες ο στόχος της νέας τετραετίας. Η ανάπτυξη έχει τοπικό και περιφερειακό αποτύπωμα. Στη βόρεια Ελλάδα, έχουμε ευκαιρίες να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Εάν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι της θεωρίας. Τα καταφέραμε ικανοποιητικά σε μεταναστευτικό και άμυνα. Αυτά τα κόμματα δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ενίσχυση της πατρίδας».

Για την δράση των στελεχών: «Αν νομίζουν τα στελέχη μας πως ικανοποιήθηκαν από την εκλογή τους, θα απογοητευτούν γιατί θα αξιολογήσω πολύ αυστηρά τι κάνουν και την πολιτική τους δράση. Πιο πολύ θα μετρήσει τι θα κάνουν τώρα παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να εκλεγούν στις προηγούμενες εκλογές».

Για το αφήγημα της επόμενης μέρας: «Το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Οι σταθερές κυβερνήσεις κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα λάβουμε μία πολύ ισχυρή εντολή. Πρέπει να βελτιώσουμε το βιωτικό επίπεδο των πολιτών. Περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη ανεργία. Έμφαση σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικό κράτος, και δικαιοσύνη. Πρέπει να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε και να προχωρήσουμε και σε νέες μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω σε καλύτερες συνθήκες με λιγότερες εξωγενές κρίσεις για να αλλάξουμε την Ελλάδα πραγματικά».

Για το ενδεχόμενο αλαζονείας: «Η χώρα έχει κατ εξοχήν κυβερνηθεί με αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Πρώτα από όλα, εμείς ποτέ δεν σταματήσαμε να αναζητούμε συναινέσεις. Και άλλα κόμματα στήριξαν τις νομοθετικές μας δράσεις. Πολλοί από τους νέους βουλευτές ήρθαν στη ΝΔ και έγιναν ΔΝ επί δικών μου ημερών. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη, να μην επιτρέψω στον εαυτό μου ούτε ψήγμα αλαζονείας».

Για τα Τέμπη και τον Κώστα Καραμανλή: «Οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν με την παραίτηση. Δεν μπορώ να πω πως ξεχνιούνται τα Τέμπη επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Αυτό αφορά πρώτα εμένα και όλους επειδή αυτό έγινε επί ημερών μας. Για τις υποκλοπές, έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις δεν ξεχνώ τίποτα που πήγε λάθος. Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα που ξεπλενόμαστε. Όχι δεν πήραμε εντολή και τα σβήνουμε όλα τα λάθη μας κάνουν καλύτερους. Το θέμα είναι να μην γίνονται τα ίδια λάθη».

Για το debate: «Δεν θα γίνει, είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν πρώτος στις εκλογές».

Για την Τουρκία: «Δεν αλλάζουν οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις. Περάσαμε πολλές περιόδους έντασης. Δεν σημαίνει επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα μάς εδώ και 40 χρόνια πως πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, υπάρχει και μέσος δρόμος. Θα επιδιώξω εάν είμαι πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να έχω συνάντηση με τον Ερντογάν. Ελπίζω να έχει ξεχάσει αυτά που έλεγε για εμένα πως δεν θέλει να με ξαναδεί. Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι μία απειλή για την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κατά συνέπεια, απαιτεί μία πολύ συγκροτημένη απάντηση, όπως την έχουμε δρομολογήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Κατά συνέπεια, έχει και πολύ μεγάλη σημασία το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».

Διαβάστε ακόμα:

Σοφία Αλιμπέρτη – Θανάσης Πάτρας: Συναντήθηκαν ξανά στο πλατό μετά από 17 χρόνια!

Τάκης Ζαχαράτος για Γιώργο Μαζωνάκη: «Δεν του άρεσε που τον σατίριζα» -Θα του μιλούσε αν τον έβλεπε τυχαία;

Survivor All Star -Γιώργος Κόρομι: «Ο Σπύρος Μαρτίκας είναι επικίνδυνος -Γίνονται μαγειρέματα»