Celebrity News

Βασίλισσα Ελισάβετ – “Επιχείρηση Μονόκερως”: Το σχέδιο μετά τον θάνατό της στο Μπαλμόραλ -Πώς αλλάζει η σειρά διαδοχής με βασιλιά τον Κάρολο

Ξεκίνησαν, ήδη, οι προετοιμασίες για την κηδεία της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ και το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε περίοδο πένθους 10 ημερών. Όμως, καθώς η μακροβιότερη βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιώνας απεβίωσε στη Σκωτία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως» για την μεταφορά της σορού στο Λονδίνο. Η «Επιχείρηση Μονόκερως» αποτελεί μέρος της Επιχείρησης «London Bridge», το οποίο περιλαμβάνει το σχέδιο που θα ακολουθήσει μετά την αναγγελία θανάτου της Ελισάβετ. Σύμφωνα με την «Επιχείρηση Μονόκερως», αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελετές στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ στο Εδιμβούργο ενώ η σορός της θα μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο, που θα ταξιδέψει με χαμηλή ταχύτητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την Σκωτία στο Λονδίνο.

Όμως, πριν από τη μεταφορά στο Λονδίνο, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα τοποθετηθεί αρχικά σε αίθουσα στο Κάστρο του Μπαλμόραλ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία γύρω από το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του Σεν Ζιλ στο Εδιμβούργο. Εκεί, εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα επιτραπεί και στους πολίτες να παραβρεθούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας. Από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο το φέρετρο θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο πραγματοποιώντας μια διαδρομή διάρκειας πέντε ωρών. Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες τους ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Από το Εδιμβούργο το φέρετρο θα μεταφερθεί και πάλι με το βασιλικό τρένο αυτή τη φορά στο Λονδίνο, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πάντως, υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Operation Overstudy», σύμφωνα με το οποίο η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Σκωτία στο Λονδίνο με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF). Με όποιο σχέδιο και να μεταφερθεί το φέρετρο στη βρετανική πρωτεύουσα, θα το υποδεχθεί επιτροπή αποτελούμενη από την πρωθυπουργό της χώρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα παραμείνει επί 8 ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για την κηδεία στο αββαείο του Ουέστμινστερ. Στη βρετανική πρωτεύουσα προβλέπεται κυκλοφοριακό χάος από τα πλήθη που αναμένεται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο από άλλα μέρη της χώρας ή το εξωτερικό για να αποτίσουν φόρο τιμής στην βασίλισσα.

«Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια» – Ο Κάρολος ανεβαίνει στον θρόνο μία μέρα μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Στη Σκωτία βρίσκονται, ήδη, τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας, που έτρεξαν για να βρεθούν στο πλευρό της, όταν το πρωί της Πέμπτης οι γιατροί της τόνισαν πως η μονάρχης θα πρέπει να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Καθώς οι προετοιμασίες για την κηδεία της Ελισάβετ έχουν ξεκινήσει με τον λόρδο Μάρσαλ υπεύθυνο για τα διαδιακστικά και συνεπικοπυρούμενο από εργαζόμενους στο παλάτι και την κυβέρνηση, παράλληλα, ξεκινά και η διαδικασία διαδοχής με τον Κάρολο να είναι από σήμερα βασιλιάς, αλλά η επίσημη ανάρρησή του στο θρόνο να ανακοινώνεται αύριο.

Ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος θα αναγορευθεί επίσημα βασιλιάς αύριο, Παρασκευή, αφού το πρωτόκολλο επιβάλει την αναγόρευση του νέου μονάρχη μία ημέρα μετά τον θάνατο του προηγούμενου. Αυτό θα γίνει στην συνεδρίαση του «συμβουλίου διαδοχής στον θρόνο», το οποίο αναμένεται να συγκληθεί στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, στο Λονδίνο. Η κωδική ονομασία για την ανάρρηση του Καρόλου στον θρόνου είναι «Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια». Η σύζυγός του, Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει τον τίτλο «βασίλισσα- σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γααλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:

Γιώργος Δασκουλίδης: Θα γίνει μπαμπάς για δεύτερη φορά -Οι πρώτες δηλώσεις και η αποκάλυψη του φύλου του μωρού

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το συλλυπητήριο μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη δήλωση του Κάρολου ως βασιλιάς