Μαλλιά
Το νέο κούρεμα της Courteney Cox θα σας θυμίσει την Μόνικα από τα “Φιλαράκια”!
Star Style
H Chiara Ferragni είναι έγκυος και εμείς σου δείχνουμε τα looks που υιοθετεί τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της
News & Trends
Paris SS 2021: Τα beauty looks που ξεχωρίσαμε και σας συμβουλεύουμε να τα αντιγράψετε άμεσα!
Tips & Trends
5 φθινοπωρινές τάσεις που εμπιστεύεται απόλυτα η Olivia Palermo
Home / Fitness / Υγεία-Ευεξία / Οι απαντήσεις σε 4+1 SOS ερωτήσεις για τις κρίσεις πανικού!

Οι απαντήσεις σε 4+1 SOS ερωτήσεις για τις κρίσεις πανικού!

Τι ακριβώς είναι ο πανικός;

Ο πανικός ορίζεται ως ”ένα ξαφνικό και συντριπτικό αίσθημα τρόμου ή άγχους”. Οι κρίσεις πανικού παρατηρούνται 2-3 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Δυσκολίες στην αναπνοή, τρέμουλο, σφίξιμο στο στήθος, ρίγος, εφίδρωση, αίσθημα πνιγμού και αστάθειας και γενικότερα η αίσθηση ότι όλα είναι μη πραγματικά. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβαίνουν συχνά ή ακανόνιστα και κορυφώνονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά και σπανίως πάνω από μια ώρα.

Από τι μπορεί να προκληθεί;

Από τα πάντα! Από τον καφέ που θα χυθεί κατά λάθος αλλά και από ένα αρκετά σοβαρό θέμα που προκαλεί έντονο στρες. Εμφανίζεται επίσης και σ’ αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν άσθμα ή διαβήτη, καταναλώνουν καφεΐνη, αμφεταμίνες ή αλκοόλ.

Τι πρέπει να κάνω για να μην πανικοβάλλομαι;

Θετικές σκέψεις και ασκήσεις χαλάρωσης είναι οι πρώτες βοήθειες. Συγκεντρωθείτε σε μια απλή πράξη, όπως, π.χ. να μετρήσετε από το 0 έως το 100 ανάποδα, ή επαναλάβετε πολλές φορές ένα στίχο κάποιου τραγουδιού. Η συνάντηση με κάποιον ειδικό θα σας ανακουφίσει. Ως τελευταία λύση προτείνεται η φαρμακοθεραπεία.

Μπορεί ένα παιδί να πάθει πανικό;

Ναι, και ιδιαίτερα οι έφηβοι καθώς οι ορμόνες τους δουλεύουν ”τρελά” και οι ίδιοι δεν ξέρουν ακόμη τις ικανότητες και τις αδυναμίες τους.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Photo: iStock / Ideal Image

Διαβάστε ακόμα: Έχει το παιδί σας πρόβλημα με κάποιον καθηγητή στο σχολείο; Να τι πρέπει να κάνετε!

×