Wellness

Μειώστε την ορμόνη του άγχους κάνοντας μασάζ

Oτι το μασάζ ανακουφίζει από τον πόνο και τη δυσκαμψία το ξέραμε, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στους  New York Times, φάνηκε πως το  μασάζ προκαλεί σημαντική μείωση της ορμόνης “κορτιζόλη” που ρυθμίζει το άγχος, ενώ παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας,αφού ανεβάζει τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων.

 

Μάλιστα, ο Μαρκ Χάιμαν Ράπαπορτ, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Νευροεπιστημών του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai δε δίστασε να δηλώσει πως είναι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα.

 

Παρατηρήθηκε πως, όσο πιο έντονο ήταν το μασάζ, όπως το λεγόμενο «σουηδικό μασάζ», τόσο περισσότερο μειώνονταν τα επίπεδα της κορτιζόλης. Και όχι μόνο. Μεγάλη ήταν η πτώση των επιπέδων της αντιδιουρητικής ορμόνης (AVP), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά του ανθρώπου, αυξάνονταν τα επίπεδα της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την κοινωνικότητα και την ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών ενώ παράλληλα ανέβαιναν και τα επίπεδα  των λευκών αιμοσφαιρίων  που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού.

 

Γι’ αυτό κάθε φορά που θέλεις να απολαύσεις ένα μασάζ, μη νιώθεις τύψεις. Δες το σαν ευχάριστη… «θεραπεία». Μάλιστα αν είναι η πρώτη φορά, έχουμε μερικές συμβουλές που θα απογειώσουν την εμπειρία σου.

 

-Βρες τον κατάλληλο χώρο. Ο χώρος που θα επιλέξεις είναι πολύ σημαντικός. Ζήτα από φίλους να σου συστήσουν κάποιο κέντρο αισθητικής ή σπα που θεωρούν οτι είναι κατάλληλο για σένα. Υπάρχουν πολλά μέρη που προσφέρουν ήσυχες οάσεις και χαλάρωση. • Ενημερώσου. Όταν επικοινωνήσεις για να κλείσεις το ραντεβού, μη ντραπείς να ρωτήσεις για τις εγκαταστάσεις, το είδος μασάζ και τα έλαια σώματος. Μπορείς ακόμη να επιλέξεις ανάμεσα σε άνδρα μασέρ ή γυναίκα μασέζ.

 

-Πήγαινε λίγο νωρίτερα. Έτσι, δε θα είσαι μέσα στο άγχος όταν φτάσεις και θα έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου να ετοιμαστείς με την ησυχία σου. Σε πολλά κέντρα παρέχονται πετσέτες παντοφλάκια και σκουφάκι, φόρεσε τα για να αισθανθείς άνετα όσο περιμένεις και προσπάθησε να «αδειάσεις» το μυαλό σου. Μάλιστα, αν υπάρχει η δυνατότητα, απόλαυσε κι ένα ζεστό ντους πριν, για να χαλαρώσεις τους μύες και να προετοιμάσεις το σώμα σου. Αυτή η λίγη παραπάνω ώρα που θα αφιερώσεις θα σε αποζημιώσει. • Άσε τα κοσμήματα στο σπίτι. Μη φορέσεις καθόλου κοσμήματα. Επειδή έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να τα βγάλεις, μη φορτώνεις το μυαλό σου με το άγχος μήπως τα ξεχάσεις εκεί.

 

-Κλείσε το κινητό. Ακόμα και στο αθόρυβο να το έχεις θα σου αποσπάσει την προσοχή. Αυτή η ώρα είναι αφιερωμένη στον εαυτό σου και μόνο. Το αξίζεις.

 

-Μίλα ανοιχτά με τον άνθρωπο που θα σε αναλάβει. Αν είναι η πρώτη φορά είναι λογικό να είσαι λίγο αμήχανη. Μίλα ανοιχτά για τις προτιμήσεις σου. Ενημέρωσε το θεραπευτή αν νιώθεις πόνο σε κάποια σημείο πχ, στον αυχένα και θα ήθελες να δώσει ιδιαίτερη προσοχή εκεί. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του μασάζ μη ντραπείς να τον κατευθύνεις για το τί σε ανακουφίζει και τι όχι.

 

-Κλείσε το επόμενο ραντεβού. Το μασάζ βοηθά στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Ανακουφίζει τον πόνο, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθάει να διατηρείται η αρτηριακή πίεση σε σταθερά επίπεδα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, μειώνει το άγχος…. χρειάζεσαι κι άλλους λόγους;

 

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω εγγυόμαστε οτι θα έχεις μια αξέχαστη εμπειρία!