Wellness

Μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως τα προβλήματα που ακολουθούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα τους καπνιστές, είναι πολλά. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που παρουσίασε το δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το κάπνισμα μπορεί να «διαβρώσει» τον εγκέφαλο μας. Οι ερευνητές εξέτασαν 8.800 άτομα, άνω των 50 ετών (τα οποία εξετάστηκαν και μετά από 4 χρόνια αλλά και μετά από 8) και βρήκαν συσχετισμούς ανάμεσα στο κάπνισμα και την καταστροφή της μνήμης, της ικανότητας μάθησης αλλά και του συλλογισμού του εγκεφάλου. Παρόλο που η λειτουργία του εγκεφάλου είναι φυσιολογικό να μειώνεται στην ηλικία αυτή τα στοιχεία δείχνουν ότι στους συστηματικούς καπνιστές η διαδικασία επιταχυνόταν. Μάλιστα οι μελέτες απέδειξαν πως το τσιγάρο επιφέρει πιο δραματικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο από ό,τι η ψηλή αρτηριακή πίεση και το βάρος.

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η παγκόσμια εξασθένιση της γνωστικής ικανότητας σχετίζεται με την διάδοση του καπνίσματος. Τρανταχτή απόδειξη αποτελούν τα σκορ μνήμης που πέτυχαν οι συμμετέχοντες μετά από 4 και 8 χρόνια. Τα αρνητικά της κακής αυτής συνήθειας (στην οποία αρεσκόμαστε εμείς οι Έλληνες) δεν σταματούν εδώ καθώς υποστηρίζεται ότι μπορεί να προκαλέσει και άνοια. «Η εξασθένιση της γνωστικής ικανότητας καθώς γερνάμε μπορεί να μετατραπεί σε άνοια. Αν ξεσκεπάσουμε τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή, θα μπορούμε να βρούμε τρόπους για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε στο ΒΒC ο Dr. Simon Ridley, από το Alzheimer’s Research UK.

 

Γενικότερα, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί στον εγκέφαλο το τσιγάρο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το κάπνισμα προκαλεί περίπου 443.000 θανάτους κάθε χρόνο και είναι υπεύθυνο για το 90 τοις εκατό του καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες και το 80 τοις εκατό του καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες. Μάλιστα, οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν και έρχονται συχνά σε επαφή με καπνό τσιγάρου (οι λεγόμενοι παθητικοί καπνιστές) έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας ακόμα και από τους καπνιστές.

 

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να έχουν ως αντικείμενό τους, σωρευτικά τους παράγοντες και όχι να εξετάζουν τον κάθε ένα ξεχωριστά. Για παράδειγμα ενώ το κάπνισμα ή η αρτηριακή πίεση έχουν μεμονωμένες συνέπειες στον εγκέφαλο αποδείχθηκε πως η υγεία του καθορίζεται από πολλά κριτήρια. Έτσι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα, για να υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση και πρόληψη.