Wellness
7 πολύ κοινά μαγειρικά λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε με τη βοήθεια των σεφ

Πρώτο Λάθος: Δε διάβασες ολόκληρη τη συνταγή πριν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις
Το να διαβάζεις μία συνταγή είναι να σαν κοιτάς έναν χάρτη πριν πας ταξίδι. Είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα επιτυχημένο φαγητό. Τα περισσότερα λάθη σε φαγητά γίνονται όταν δεν έχουν διαβαστεί καλά οι λεπτομέρειες. Το να προσθέσεις κρύο βούτυρο αντί για βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αποτέλεσμα. Το να βάλεις ντομάτες στη σάλτσα πριν από τα κρεμμύδια επειδή δεν έχεις δει καλά τις οδηγίες θα οδηγήσει σε ένα φαγητό όπου τα κρεμμύδια θα είναι τραγανά και όχι μαλακά όπως θα έπρεπε να είναι σε μία σάλτσα.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Πριν πιάσεις στα χέρια σου την κουτάλα, διάβασε καλά τη συνταγή και δώσε σημασία στις λεπτομέρειες.
Χαλάρωσε λίγο και κοίτα τι χρειάζεται να κάνεις πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα και τι μπορεί να περιμένει.
Βγάλε όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι. Καλό είναι να μην ψάχνεις ό,τι χρειάζεσαι τελευταία στιγμή αλλά να το έχεις έτοιμο για να είναι πιο εύκολη η δουλειά σου.
Δεύτερο Λάθος: Παραγέμισες το τηγάνι
Το να καλύπτεις όλη την επιφάνεια του τηγανιού παγιδεύει τη θερμότητα και δημιουργεί ατμούς οι οποίοι είναι εχθροί του ψησίματος καθώς κλειδώνουν τις γεύσεις και τους χυμούς.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Για να αποφύγεις το παραγεμισμένο τηγάνι είτε χρησιμοποίησε δύο τηγάνια είτε μαγείρεψε στο ίδιο τηγάνι με δόσεις. Αν ακολουθήσεις το δεύτερο και για να αποφύγεις να κρυώσει η πρώτη παρτίδα όσο μαγειρεύεις τη δεύτερη, φυλαξέ τη σε ένα πυρίμαχο πιάτο στο φούρνο τον οποίο έχεις ανάψει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Τρίτο λάθος: Δεν προθέρμανες το τηγάνι και τα φιλέτα ψαριού σου κατέληξαν υγρά
Η επιφάνεια ψησίματος πρέπει να είναι αρκετά ζεστή προκειμένου να κρατήσει τους χυμούς του φαγητού και να του δώσει το χρώμα που πρέπει να έχει. Επίσης το φαγητό τείνει να κολλάει σε ένα τηγάνι που είναι πολύ κρύο, πράγμα που κάνει δύσκολο το σωτάρισμα.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Προθέρμανε την επιφάνεια που θα μαγειρέψεις σε υψηλή θερμοκρασία για μερικά λεπτά πριν προσθέσεις το λάδι. Θα καταλάβεις ότι το τηγάνι είναι αρκετά ζεστό όταν αν ρίξεις μερικές σταγόνες νερό μέσα θα απορροφηθούν γρήγορα. Τώρα μπορείς να βάλεις το λάδι. Μόλις αρχίσει να ροδίζει πρόσθεσε το κρέας ή το ψάρι. Αν χρησιμοποιείς αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να απελευθερώνει τοξίνες όταν ζεσταίνεται και είναι άδειο.
Τέταρτο λάθος: Μαγείρεψες ζυμαρικά σε μικρό κατσαρολάκι και κατέληξαν να κολλήσουν μεταξύ τους
Όταν το φαγητό προστείθεται σε μία κατσαρόλα που βράζει, αμέσως μειώνει τη θερμοκρασία του νερού. Το να προσθέτεις μεγάλη ποσότητα φαγητού σε μικρό κατσαρολάκι που έχει λίγο νερό, θα οδηγήσει στο να σταματήσει να βράζει το νερό και θα κάνει τα ζυμαρικά σου να κολάνε. Αν ρίξεις φασόλια ή βασιλικό σε νερό που δεν είναι αρκετά ζεστό, θα χάσουν το χρώμα τους και θα μαυρίσουν.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Χρησιμοποίησε πολύ νερό. Θέλεις το φαγητό να κολυμπάει. Για παράδειγμα, αν θέλεις να βράσεις μακαρόνια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τουλάχιστον μία κατσαρόλα πέντε λίτρων γεμάτη με νερό που βράζει.
Πέμπτο λάθος: Σωτάρεις λαχανικά που είναι βρεγμένα
Όταν τα λαχανικά είναι πολύ βρεγμένα και τα ρίξεις σε καυτό λάδι, θα δημιουργηθεί ατμός και θα κάνει τα λαχανικά σου να φαίνονται παραμαγειρεμένα αντί να έχουν μία όμορφη λάμψη και γυαλάδα. Επιπλέον όταν ρίχνεις νερό στο λάδι, αυτό αρχίζει να πετάγεται παντού.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Για να έχεις τρυφερά λαχανικά ανακάτεψέ τα καλά και στύψτα για να φύγει το περισσότερο από το νερό τους.
Περίμενε μέχρι το λάδι στο τηγάνι να είναι πολύ καυτό πριν ρίξεις τα λαχανικά. Πρέπει να σωτάρονται μόνο ένα εώς δύο λεπτά μέχρι να μαραθούν ελαφρά.
Έκτο λάθος: Το να χρησιμοποιείς αποξηραμένα βότανα αντί για φρέσκα θα κάνει το φαγητό σου πολύ βαρύ.
Προσθέτοντας μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη αντί για μία κουταλιά φρέσκια θα δημιουργηθεί θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι μερικά βότανα, όπως ο βασιλικός και ο μαϊντανός, χάνουν ένα μέρος της γεύσης τους όταν είναι αποξηραμένοι ενώ άλλα όπως η ρίγανη και το εστραγκόν είναι πολύ πιο δυνατά αν βάλεις μεγάλη ποσότητα από αυτά και θα υπερισχύσουν στο πιάτο σου.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Όταν χρησιμοποιείς υποκατάστατα, άσε τη δύναμη του βοτάνου να σε καθοδηγήσει.
Για πολύ μυρωδικά αποξηραμένα βότανα χρησιμοποίησε το 1/3 της ποσότητας που θα χρησιμοποιούσες αν ήταν φρέσκα. Αν δεν ξέρεις αν το βότανο είναι πολύ μυρωδικό ή όχι τότε θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Αν η συνταγή σου λέει να χρησιμοποιήσεις φρέσκο βότανο στην αρχή του μαγειρέματος, είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο δυνατό ως αποξηραμένο. Αν η συνταγή σου λέει να βάλεις το φρέσκο βότανο στο τέλος του μαγειρέματος, είναι λιγότερο έντονο ως αποξηραμένο.
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις ένα βότανο είναι να το δοκιμάσεις. Αν η αποξηραμένη σου ρίγανη δεν έχει σχεδόν καθόλου γεύση, δε θα τη νιώθεις και στο φαγητό σου. Οπότε μπορείς να βάλεις μεγαλύτερη ποσότητα.
Μπορείς να “ξυπνήσεις” τη γεύση των αποξηραμένων βοτάνων ψήνοντάς τα σε ένα τηγάνι για ένα εώς δύο λεπτά.
Έβδομο λάθος: Τηγανίζεις φαγητό σε λάδι που δεν είναι αρκετό ζεστό
Είτε τηγανίζεις σε ρηχό τηγάνι είτε σε πιο βαθύ, το φαγητό θα απορροφήσει πολύ λάδι και θα γίνει βαρύ αν η θερμοκρασία του λαδιού είναι κάτω από 180 βαθμούς Κελσίου.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Χρησιμοποίησε λάδια όπως είναι το φυστικέλαιο ή το λάδι από σταφύλι τα οποία καπνίζουν σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να είναι ιδανικά για τηγάνισμα. Στη συνέχεια ακολούθησε τα παρακάτω tips που θα σου πουν αν το λάδι σου είναι αρκετά ζεστό για μαγείρεμα.
Αν δεν έχεις ένα θερμόμετρο για να μετρήσεις τη θερμοκρασία, κάνε ένα τέστ. Βούτηξε στο λάδι ένα κομματάκι από ο,τιδήποτε έχεις σκοπό να τηγανίσεις. Θα καταλάβεις αμέσως αν το λάδι είναι έτοιμο. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις με ένα κομματάκι ψωμί το οποίο θα πρέπει να ροδίσει μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.
Αν κάνεις το λάθος και βάλεις το φαγητό πολύ νωρίς, βγάλτο αμέσως από το λάδι. Το ότι πήγες να κάνεις ένα λάθος δε σημαίνει πως δεν μπορείς να το διορθώσεις. Άσε το λάδι να ζεσταθεί παραπάνω και ξαναβάλε το φαγητό μέσα.
Η μαγειρική θέλει φαντασία. Με λίγες συμβουλές από τους ειδικούς και πολύ φαντασία από τη μεριά σου μπορείς να διορθώσεις σχεδόν κάθε λάθος σου και να φτιάξεις ένα πολύ καλό φαγητό ακόμα και αν είσαι αρχάρια. Άσε τις αισθήσεις σου να σε οδηγήσουν.. Αν αρέσει σε σένα αυτό που βλέπεις, μυρίζεις και γεύεσαι, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αρέσει και στους άλλους!