Wellness

Ayurveda: Μάθε τι τύπο δέρματος έχεις και πώς θα το περιποιηθείς σωστά

Η Αγιουρβέδα είναι το παραδοσιακό, ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Με μια ιστορία χιλιάδων ετών, οι διάφορες ειδικότητές της στοχεύουν στη βελτίωση της συναισθηματικής, της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τη σανσκριτική αυτή λέξη, που σημαίνει «επιστήμη της ζωής», η ομορφιά είναι αποτέλεσμα μιας αρμονικής ζωής.

 

Βασικό στοιχείο της αγιουρβεδικής πρακτικής είναι η έννοια του dosha που αναφέρεται στη σύνδεση νου και σώματος. Η φιλοσοφία για μια λαμπερή και υγιή επιδερμίδα κινείται γύρω από το μοναδικό μείγμα των τριών doshas- vata, pitta, kapha -που κάθε άνθρωπος αποκτά με τη γέννησή του. Το dosha που κυριαρχεί είναι αυτό που αποκαλύπτει τον τύπο του δέρματός σας. Συγκεκριμένα, το vata σημαίνει πως έχετε ξηρή επιδερμίδα. Το pitta αναφέρεται στις ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ το kapha στις λιπαρές. Αν φέρετε σε πλήρη ισορροπία τα τρια doshas, γεγονός που απαιτεί όχι μόνο διατροφή και άσκηση, αλλά και γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τότε θα έχετε εξασφαλίσει ένα τέλειο δέρμα. Αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα με τη χρήση των κατάλληλων για εσάς προϊόντων περιποίησης.

 

Χρησιμοποιείστε το παρακάτω quiz και βρείτε τον τύπο του δέρματός σας με βάση τη φιλοσοφία των doshas:

 

 

1) Το χρώμα του δέρματος μου είναι:

Α. χλωμό, υπόλευκο

Β.ροζ, προς το κόκκινο

Γ.σκούρο

 

2) Η επιδερμίδα μου είναι:

Α. λεπτή, ευαίσθητη, με λεπτές ρυτίδες

Β.μεσαίου τύπου,κανονική

Γ.παχιά

 

3) Το δέρμα μου είναι γενικά:

Α.ξηρό  

Β.ελαφρώς λιπαρό

Γ.λιπαρό

 

4) Το δέρμα μου τείνει να είναι:

Α.τραχύ

Β.μαλακό

Γ. παχουλό και ελαστικό

 

5) Στην αφή το δέρμα μου είναι συνήθως:

Α. δροσερό

Β.ζεστό

Γ.κρύο

 

6) Οι πόροι του δέρματός μου είναι ως εξής:

Α. μικροί

Β.κανονικοί

Γ. μεγαλοι

 

7) Η λάμψη του δέρματος μου είναι:

Α.ματ

Β.απαλή, όχι έντονη

Γ.πολύ έντονη, λαμπερή επιδερμίδα

 

8) Το δέρμα μου έχει μια τάση προς:

Α. γρατζουνιές, μώλωπες, και ροζ γραμμές Β.φακίδες, ακμή, αλλεργίες Γ.υπερβολική λιπαρότητα

 

9) Τα προβλήματα του δέρματός μου συχνά προκαλούνται από:

Α. στρες και άγχος

Β. αρνητικά συναισθήματα ή τραυματικά γεγονότα

Γ. έλλειψη άσκησης, λιγότερο αυστηρό καθαρισμό

 

10) Το δέρμα μου εμφανίζει προβλήματα όταν υπάρχει:

Α. κρύο, έντονος αέρας

Β. ο καιρός είναι ζεστός

Γ. δροσερός καιρός ή υγρασία

 

Βαθμολογείστε τώρα το δέρμα σας ως εξής:

Αν έχετε περισσότερα Α, τότε σας αντιστοιχεί ο τύπος Vata

Αν έχετε περισσότερα Β, τότε σας αντιστοιχεί ο τύπος Pitta

Αν έχετε περισσότερα Γ, τότε σας αντιστοιχεί ο τύπος Kapha

 

Λεπτομέρειες για το dosha σας:

 

Vata:Η επιδερμίδα τύπου Vata χαρακτηρίζεται ως ματ και με μικρούς πόρους. Το κρύο του χειμώνα μπορεί να την κάνει τραχιά και να της προκαλέσει φαγούρα. Είναι επίσης επιρρεπής σε πρόωρες ρυτίδες, δείγμα άγχους ενίοτε. Απαραίτητο στοιχείο για να τη διατηρήσετε υγιή είναι η καθημερινή της ενυδάτωση. Έλαια που επουλώνουν πληγές σε ένα δέρμα τύπου Vata είναι για παράδειγμα το αμυγδαλέλαιο. Προϊόντα που περιέχουν τζίντζερ, γεράνι, βανίλια μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Tip: Ρίξτε μερικές σταγόνες από τα παραπάνω έλαια όταν κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Εναλλακτικά, μετά από ένα ντους, κάντε μασάζ στο σώμα σας προσθέτοντας μερικές σταγόνες από αυτά σε ένα λάδι για μασάζ.

 

Pitta: Η επιδερμίδα τύπου Pitta τείνει να είναι λιπαρή και ιδιαίτερα ευαίσθητη. Προτιμάτε δροσερές θερμοκρασίες για το δέρμα σας παρά την έκθεσή του σε υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και φλεγμονή. Χαρακτηριστικά αυτού του τύπου δέρματος είναι η εμφάνιση ακμής, εξανθημάτων και ηλιακών κηλίδων. Το ροδόνερο είναι ένας καλός σύμμαχός σας για να καταπολεμήσετε ενδεχόμενη φλεγμονή. Η aloe vera λειτουργεί επίσης καταπραϋντικά. Tip: Πριν το μπάνιο σας, κάντε ένα χαλαρωτικό μασάζ στο δέρμα σας με λάδι καρύδας και έπειτα, ρίξτε μερικές σταγόνες από αρωματικά εκχυλίσματα τριαντάφυλλου, ιβίσκου ή σανταλόξυλου μέσα στη μπανιέρα.

 

Kapha: Η επιδερμίδα τύπου Kapha έχει μεγάλους πόρους και για αυτό το λόγο πολλές φορές η υγρασία και το κρύο μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική λιπαρότητα, που έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και κυστική ακμή. Χρειάζεστε τακτική αποτοξίνωση μέσω κατάλληλων θεραπειών και προϊόντων, ενώ η σάουνα έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στο δέρμα σας. Tip: Προσθέστε στο ζεστό νερό, κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, δεντρολίβανου ή φασκόμηλου ή χαρίστε στον εαυτό σας ένα χαλαρωτικό μασάζ με αυτά. Σε περίπτωση που το δέρμα σας είναι ερεθισμένο, χρησιμοποιείστε μια μάσκα αργίλου.