Wellness

Φούσκωμα στην κοιλιά: Ποιο είναι το πρωινό που θα σε βοηθήσει να ξεπρηστείς!

Το να ξυπνάς με φουσκωμένη κοιλιά είναι πραγματικά σαν να παχαίνεις χωρίς να τρως- στην πραγματικότητα όμως.

Και δεν πρόκειται για ένα δυσάρεστο συναίσθημα, αλλά για μια διαταραχή που τις περισσότερες φορές οφείλεται στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να ξεκινήσεις διορθώνοντας το πρωινό σου, το πιο βασικό γεύμα της ημέρας.

Τι είναι το φούσκωμα στην κοιλιά;

Η διογκωμένη κοιλιά οφείλεται σε μη φυσιολογική παρουσία αερίων στο στομάχι ή την εντερική οδό. Πολύ συχνά οφείλεται και σε δυσκοιλιότητα ή κατακράτηση νερού. Άλλος θεμελιώδης παράγοντας μπορεί να είναι το άγχος και οι ορμονικές αλλαγές.

Τη βασική αιτία θα τη βρείτε με τη βοήθεια ενός ειδικού, και μόλις εντοπιστεί η αιτία, θα είναι δυνατή η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις η διόρθωση των διατροφικών συνηθειών μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της διαταραχής ή τουλάχιστον στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η σημασία της σωστής διατροφής

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για να χαλαρώσεις από το φούσκωμα στην κοιλιά.

Το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται στο γεγονός ότι τρως αδηφάγα χωρίς να μασάς αρκετά το φαγητό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αεροφαγία και κατά συνέπεια σε πρήξιμο της κοιλιάς.

Ακόμη και η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και ανθρακούχων νερών, καθώς και η κακή ενυδάτωση μπορεί να οδηγούν στα ίδια συμπτώματα, όπως και η υπερβολική χρήση αλατιού που προκαλεί κατακράτηση.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες για την πρησμένη σου κοιλιά: δυσανεξία στη λακτόζη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα αλλά και αλλοίωση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας λόγω κακής διατροφής.

Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για να ξεφουσκώσεις

Υπάρχουν μερικές οι οποίες μπορούν επίσης να καταναλωθούν με το ξύπνημα για να ξεκινήσει η μέρα χωρίς φούσκωμα.

Η κατανάλωση φρούτων μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Και πρώτο και καλύτερο ο ανανάς. Αυτό το φρούτο περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου, χρήσιμο για την αποκατάσταση της τέλειας ισορροπίας με το νάτριο στο σώμα: αυτή η ανισορροπία μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι ένας από τους παράγοντες του κοιλιακού πρηξίματος.

Επιτρέπει επίσης την αποτελεσματική πέψη και έχει προστατευτικές λειτουργίες απέναντι σε πιθανή φλεγμονή των βλεννογόνων του γαστρεντερικού.

Η μπανάνα, εξίσου πλούσια σε κάλιο, μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή. Είναι σημαντικό να επιλέξεις μπανάνες που δεν είναι ιδιαίτερα ώριμες: αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο διαλυτών ινών και κυρίως πρεβιοτικών, φυσικών συμμάχων της βακτηριακής μας χλωρίδας.

Από αυτή την άποψη, ο ιδανικός συνδυασμός θα μπορούσε να είναι μπανάνα με στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Διαλυτές ίνες υπάρχουν επίσης στη βρόμη. Οι διαλυτές ίνες ενδείκνυνται ιδιαίτερα όταν η αιτία του οιδήματος της κοιλιάς οφείλεται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Σε αυτή την περίπτωση η βρόμη θα κάνει τη δουλειά που χρειάζεται.

Μην ξεχνάς το νερό
Η επαρκής κατανάλωση υγρών, πιο συγκεκριμένα νερού, παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εξαφάνιση των συμπτωμάτων, μειώνει την κατακράτηση νερού και συμβάλει στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του εντερικού σωλήνα.

Ωστόσο, απόφυγε το ανθρακούχο νερό. Αν δεν θέλεις να πίνεις σκέτο νερό, αρωμάτισέ το με τζίντζερ ή λάιμ, που και το νοστιμίζουν και βελτιώσουν τις πεπτικές διαδικασίες με τις ιδιότητές τους.

Το άρθρο υπογράφει η Μυρτώ Μήτσιου

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash

Δες ακόμα:

5+1 πράγματα που δεν φαντάζεσαι ότι μπορείς να κάνεις με το τσάι!