Wellness

Βρήκαμε τον επίγειο παράδεισό μας για αυτό το Καλοκαίρι και «ακούει» στο όνομα Dexamenes!

Ο Νίκος Καραφλός, ο ιδιοκτήτης και ο “οραματιστής” του Dexamenes, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το k-studio www.k-studio.gr πριν από αρκετά χρόνια με την ιδέα να μετατρέψει το εγκαταλελειμμένο οινοποιείο στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου σε ξενοδοχείο. Μετά από μια μακρά διαδικασία σχεδιασμού, κατασκευής και γραφειοκρατίας, η μετατροπή έχει ολοκληρωθεί και το Dexamenes°° Seaside Hotel www.dexamenes.com έχει ανοίξει τις πύλες του.

Η ιστορία των Δεξαμενών ξεκινά κατά την «εποχή της Σταφίδας». Από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1830, η καλλιέργεια της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας πήρε εντυπωσιακές διαστάσεις και βρέθηκε στην κορυφή των εξαγώγιμων προϊόντων του Ελληνικού Βασιλείου. Όταν όμως ξέσπασε η Σταφιδική Κρίση στην Ελλάδα, γύρω στο 1910, το εμπόριο κατέρρευσε και προέκυψε η ανάγκη για μετατροπή του απούλητου αποθέματος σταφίδας σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως το κρασί. Τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία και αποστακτήρια. Οι Dexamenes χτίστηκαν μπροστά στην παραλία, ώστε τα πλοία να φορτώνονται με κρασί απευθείας από τις δεξαμενές, προτού σαλπάρουν για τις αγορές του εξωτερικού. Τα εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κελύφη -χαρακτηριστικά του οικοπέδου- έμειναν σχετικά ανέπαφα από το 1920· μια ήσυχη παρουσία σε μια από τις παρθένες και πλέον όμορφες ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου.

Εξ αρχής ήταν σαφές ότι η ισχυρή ιστορία και η ωμή ομορφιά των υπαρχόντων κτιρίων όχι απλά θα έπρεπε να διατηρηθεί, αλλά και να αναδειχθεί μέσω ενός σχεδιασμού που θα έπνεε νέα ζωή στους τοίχους τους. Ο νέος σχεδιασμός συμπληρώνει το μπρουταλισμό τους με κομψές επεμβάσεις και μεταμορφώνει τον αυστηρό φανξιοναλισμό τους σε έναν τόπο γαλήνης, άνεσης και χαλάρωσης. Με μια συμπληρωματική παλέτα σκυροδέματος, σιδήρου, ξυλείας και ανάγλυφου γυαλιού εξασφαλίζεται η ελαφρότητα των νέων κατασκευών, αφήνοντας σχετικά ανέπαφα τα υφιστάμενα κελύφη και διατηρώντας την ισχυρή τους παρουσία.

Το σημείο πρόσβασης στο ξενοδοχείο γίνεται διακριτικό από τον γειτονικό δρόμο, με την υποδοχή να στεγάζεται στο πρώτο από τα δύο κομψά περίπτερα, που στέκονται στην απόληξη των υπαρχόντων μπετονένιων κτιρίων των δεξαμενών. Με τα υαλοπετάσματα πλήρως ανοιγμένα, ο χώρος της υποδοχής στέκεται πάνω σε μια μπετονένια πλάκα, στεγασμένη με ένα ξύλινο περσιδωτό εκτεταμένο στέγαστρο, που λάμπει κατά τις απογευματινές ώρες και προσφέρει δροσιά στη σκιά του και ανακούφιση από το θερμό ήλιο κατά τη διάρκεια της μέρας. Το βάρος της ιστορίας του τόπου είναι αισθητό στα γύρω μπετονένια κτίρια και τα περίτεχνα εκτεθειμένα θραύσματά τους. Παρόλα αυτά, η ενέργεια των νέων χώρων πλημμυρισμένων με φως δημιουργεί μια αίσθηση ανάτασης, καθώς προχωρά κανείς προς την κεντρική αυλή.

Κυρίαρχα στο οικόπεδο στέκονται τα δύο επιμήκη μπετονένια μπλοκ, κάθε ένα από τα οποία χωρίζεται κατά μήκος σε δύο σειρές από 10 δεξαμενές αποθήκευσης κρασιού. Αυτές οι δεξαμενές, διαστάσεων περίπου 5μ επι 6μ, τηρούν τις τέλειες αναλογίες για την μετατροπή τους σε ξενοδοχειακά δωμάτια, κάθε ένα από αυτά με αυτόνομο λουτρό και στεγασμένη αυλή. Ο χώρος μεταξύ των δύο μπλοκ μεταμορφώνεται από βιομηχανική μάντρα σε μια αυλή ιδανική για χαλάρωση και διαλογισμό. Μια ρηχή δεξαμενή νερού διαχωρίζει τις δύο σειρές δωματίων, ανακλώντας φως και προσφέροντας μια δροσερή ανάσα στα θερμά καλοκαιρινά απογεύματα. Τα επιβλητικά μεταλλικά τύμπανα που δανείζουν και στο ξενοδοχείο το χαρακτηριστικό τους σύμβολο, διατηρήθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα και αναδύονται περήφανα μέσα από το νερό. Η είσοδος σε αυτά γίνεται γίνεται με μπετονένια “πατήματα” πάνω στο νερό, που προέρχονται από τα ατόφια αποκόμματα των τοιχίων των δεξαμενών που έγιναν για τη δημιουργία των ανοιγμάτων των δωματίων. Μέσα στους κυλινδρικούς αυτούς χώρους, οι επισκέπτες βιώνουν μοναδικά παιχνίδια φωτός και ακουστικής. Τοπικές ποικιλίες σταφυλιού και σταφίδας εμφανίζονται στις γωνιές του κήπου και συνεισφέρουν στο μικροκλίμα και την παραγωγή του ξενοδοχείου.

Τα δωμάτια της αυλής διατάσσονται με μέγιστη εργονομία. Αυθεντικά χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως οι θυρίδες και οι σωλήνες στην όψη των κτιρίων των δεξαμενών, καθώς και η πατίνα στην επιφάνεια των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων διατηρούνται. Μέσα, ένα λεπτό μαύρο μεταλλικό πλαίσιο συλλέγει τις διάφορες λεπτομέρειες μέσα στο χώρο των 30τμ, οργανώνοντάς τες με απόλυτη ακρίβεια. Ανάγλυφα γυαλιά επιτρέπουν την δίοδο του φωτός από το δωμάτιο και την γκαρνταρόμπα στον διακριτικά απομονωμένο χώρο του λουτρού. Γενναιόδωρες αναλογίες στα επιμέρους του στοιχεία προσθέτουν πινελιές πολυτέλειας μαζί με τους θερμούς τόνους και τις πλούσιες υφές των επιφανειών, ενώ το λείο μωσαϊκό λειτουργεί οπτικά ως συνδετικός κρίκος με τα αδρανή του τσιμέντου, που προέρχονται από τα έγχρωμα βότσαλα της παραλίας και αποκαλύπτονται στα σημεία όπου οι τοίχοι δέχτηκαν τομές για τη διάνοιξη νέων ανοιγμάτων.

Η εσωτερική διάταξη των δωματίων στο θαλάσσιο μέτωπο διαφοροποιείται, για την καλύτερη σύνδεσή τους με την θέα και την παραλία. Έτσι, τα κρεβάτια τοποθετουνται στον άξονα το συρόμενου μεγάλου ανοίγματος, κοιτώντας ευθεία προς τη θάλασσα, με εξατομικευμένα καδραρισμένες θέες του ηλιοβασιλέματος μέσα από την στεγασμένη αυλή. Μια πλατιά promenade, ανυψωμένη πάνω από την άμμο, οδηγεί με μονοπάτια προς τα λοιπά μέρη του ξενοδοχείου και την παραλία. Ακόμα και οι χειρολαβές της promenade παίζουν έναν ξεχωριστό ρόλο στο σχεδιασμό, αποτελούμενες από τμήματα των υδραυλικών σωληνώσεων που βρίσκονταν στην οροφή των δεξαμενών και εξυπηρετούσαν ανάγκες άρδευσης.

Πέραν των δωματίων στις δεξαμενές, τα δύο περίπτερα και την κεντρική αυλή, δύο επίσης προυπάρχοντα λιθόκτιστα κτίρια  (πρώην μηχανοστάσιο και αποθήκες)  διαμορφώθηκαν ώστε να στεγάσουν χώρους εστίασης και εκδηλώσεων που  εστιάζουν στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας, της γαστρονομίας και της ιστορίας του τόπου μέσω τέχνης και κουζίνας. Τούβλα που βρέθηκαν στο εσωτερικό αυτών των κτιρίων αναδιατάσσονται για να διαμορφώσουν τα δάπεδα και τους προαύλιους χώρους, ενώ οι κεραμοσκεπές ανακατασκευάστηκαν με κεραμικά στοιχεία που παράγονται στην περιοχή, και δεν ξεχωρίζουν από τα προϋπάρχοντα.

Ο χώρος της ταβέρνας ξετυλίγεται γύρω από μια ανοιχτή κουζίνα και ένα μεγάλο τραπέζι, ιδανικό για οινογνωσία και εργαστήρια μαγειρικής, καθώς και μια εξωτερική τραπεζαρία, όπου οι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουν γεύματα παρασκευασμένα με τοπικά προϊόντα, σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Άλλο ένα κτίριο, πλήρως εξοπλισμένο, είναι ικανό να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, εργαστήρια ή ομιλίες. Το ξενοδοχείο διαμορφώνει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ενημερώνεται διαρκώς με εκθέσεις, εγκαταστάσεις και παραστάσεις επιμελημένες από προσκεκλημένους καλλιτέχνες στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το ξενοδοχείο Dexamenes στο site ΕΔΩ!, στο instagram ΕΔΩ!, στο Facebook ΕΔΩ!  ή στο You Tube ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμα: Η Zara Home παρουσιάζει την πρώτη της κολεξιόν με εργαλεία ζαχαροπλαστικής και θα πάθεις πλάκα!

4 tips για να μεταμορφώσεις το σπίτι σου σε καλοκαιρινή όαση

Έτσι θα διακοσμήσετε με στυλ τον τοίχο πάνω από το κρεβάτι σας!