Life

«Κόντρα στις βεβαιότητες» της Αθηνάς Δρέττα: Δείτε LIVE την παρουσίαση του βιβλίου!

Σήμερα, σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στο βιβλίο «Κόντρα στις βεβαιότητες -Από το Αριστερά – Δεξιά στο ανοικτό – κλειστό» της Αθηνάς Δρέττα.

Η ίδια η συγγραφέας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Και επειδή Όταν αποφάσισα να γράψω το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν είχα όλες τις απαντήσεις. Πολλές και από τις ερωτήσεις δεν είχαν ακόμη αναδειχθεί. Δεν αναζητούσα ασφαλώς τις τέλειες προβλέψεις. Ήξερα πια πολύ καλά ότι δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Έψαχνα έναν δημόσιο λόγο που να αμφισβητεί τις υποθέσεις μου, χωρίς μοντέρνα στερεότυπα, γιατί τα παλιά είχαν ήδη σαρωθεί, να με κάνει να σκέφτομαι. Ούτε τώρα τις έχω.

Τουλάχιστον όμως προσπάθησα. Σκάβοντας βαθιά. Σε όσο περισσότερα βιβλία μπορούσα, στις παλιές και νέες πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις, στις ιστορίες, στις βεβαιότητες, στις αμφιβολίες, στην ομορφιά, στην ασχήμια, στις νίκες και τις ήττες.

Ο μεγαλύτερος εχθρός μου υπήρξε η ευκολία. Ο μεγαλύτερος φίλος μου οι άνθρωποι που δεν σταμάτησαν ποτέ να με εκπλήσσουν, θετικά ή αρνητικά.

Όσο έγραφα κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ηγεμόνευσε ο Μητσοτάκης, το ριζοσπαστικό κέντρο έχασε πολύτιμες, συντακτικές ευκαιρίες, ήρθε η πανδημία, νίκησε ο Μπάιντεν, η Μ. Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ, ένα πολύχρωμο ουράνιο τόξο διαδέχθηκε στην Ευρώπη τους συντηρητικούς, η συμφωνία AUKUS και ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέβαλαν τις γεωπολιτικές ισορροπίες, η κλιματική αλλαγή μπήκε στην ημερήσια ατζέντα, το αντιεμβολιαστικό κίνημα άρχισε να αποκτά ενιαία κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, τα εθνικά κράτη έριξαν στις αγορές τρισεκατομμύρια ευρώ παραβιάζοντας χρόνια οικονομικής ορθοδοξίας και οδηγώντας στην πολτοποίηση τόνων οικονομικών μελετών και βιβλίων, το Ελ Σαλβαδόρ έκανε το Bitcoin επίσημο νόμισμα της χώρας, τέσσερα ηφαίστεια ενεργοποιήθηκαν -της Ισλανδίας για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια-, πέθανε ο Μ. Γκορμπατσόφ και η βασίλισσα Ελισάβετ».


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο και σύντομα θα γίνει η παρουσίασή του.

Συγκεκριμένα έχει οριστεί για την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις 5.30-8:00 μ.μ, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα),

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

-Γιάννης Πρετεντέρης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, εκδότης του Βήματος
-Νίκη Λυμπεράκη, δημοσιογράφος
-Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής του ΟΠΑ, Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης
-Νίκος Ευσταθίου, δημοσιογράφος, συγγραφέας
και η συγγραφέας του βιβλίου, Αθηνά Δρέττα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλους, Δρ Βαλκανικών Σπουδών, εκδότης, συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το δίπολο ανοικτό-κλειστό μαζί με το Αριστερά-Δεξιά απεικονίζουν μια νέα πολιτική γεωμετρία που μετατοπίζει τον πολιτικό ανταγωνισμό στον χώρο του κέντρου και προϋποθέτει συνολικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι ιδέες χρειάζονται επανεφεύρεση.

Αυτό το βιβλίο προσπαθεί να δώσει μερικά ψήγματα αυτών των νέων ιδεών που αναγκαστικά χρειάζονται συνεχή επαναπροσδιορισμό και αναθεώρηση με βάση τις συγκλονιστικές εξελίξεις της εποχής. Τίποτε δεν είναι σταθερό, όλα είναι πιθανά. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που δεν είναι πια η εποχή των δεδομένων, αλλά μια εποχή καθοδηγούμενη από τα δεδομένα.

Ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής δημόσιας οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ έγραψε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο αυτό είναι ένα εντυπωσιακό tour d’horizon στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της χώρας μας και της εποχής μας, από μια δυναμική εκπρόσωπο του ολιγάριθμου αλλά δυσανάλογα επιδραστικού ρεύματος του κοινωνικού μεταρρυθμισμού. Απευθύνεται σε όλους».

Επίσης ο Ρωμανός Γεροδήμος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο του Bournemouth, Μεγ. Βρετανία τόνισε: «Με τρόπο μεθοδικό αλλά απολύτως προσιτό, με “ψυχρό αίμα”, καίρια ερωτήματα και σκληρές αλήθειες, η Αθηνά Δρέτταχαρτογραφεί την κίνηση των τεκτονικών πλακών που μεταβάλλουν το διεθνές και το εγχώριο τοπίο∙ εντοπίζει το νέο ρήγμα (‘ανοικτό-κλειστό’) που περιπλέκει τις παλιές διαιρετικές τομές αριστεράς-δεξιάς∙ και μας προσφέρει ένα μανιφέστο για την ανοικτή κοινωνία και το πολιτικό κέντρο, αποδεικνύοντας ότι από εκεί πηγάζουν πάντα οι πιο προοδευτικές, δίκαιες και εφαρμόσιμες δημόσιες πολιτικές. Σε μια εποχή έξαρσης της πόλωσης και του λαϊκισμού, με τις ταυτότητες, τις ιδεολογίες, τα συναισθήματα και την ίδια μας τη σκέψη σε σύγχυση λόγω παγκοσμιοποίησης, ψηφιοποίησης, και γεωπολιτικής, κλιματικής και οικονομικής κρίσης, η Αθηνά Δρέττα κάνει κάτι που δυστυχώς πλέον είναι πολύ σπάνιο: κοιτάει το μέλλον όχι με φόβο, αλλά με θάρρος και εξωστρέφεια, και μας προσφέρει ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε μπροστά».

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε κι εσείς ζωντανά την παρουσίαση του τότε δεν έχετε παρά να κλικάρετε στα παρακάτω Links: 

https://youtube.com/live/01fwilmfC0A

https://www.facebook.com/epikentro.publishers/live/

https://www.facebook.com/athina.dretta