Μαμά-Παιδί

Τι πρέπει να προσέχεις στη διατροφή των παιδιών για να έχουν γερά δόντια

1.    + Φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών… Τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα λαχανικά, επίσης, βοηθούν στην καθαριότητα των δοντιών και των ούλων, λόγω του “μασάζ” που κάνουν όταν τα τρώμε.
2.    + Βιταμίνη C
H βιταμίνη C, δε βοηθά μόνο στην ανάπτυξη υγιών δοντιών, αλλά και στη δημιουργία γερών ούλων.  Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι κατά κύριο λόγο τα εσπεριδοειδή.
3.    + Φώσφορος
Ο φώσφορος είναι δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών (ως φωσφορικό ασβέστιο. Υπάρχει σε πληθώρα τροφών όπως τα αυγά, το τυρί, τα δημητριακά ή το γιαούρτι.
4.    + Βιταμίνη D
Η βιταμίνη  D  είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί βοηθά στην απορρόφηση του φωσφόρου, αλλά γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών.
5.    – Προσοχή στη ζάχαρη
Η πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να είναι περιορισμένη την περίοδο της οδοντοφυΐας, αλλά και αργότερα. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα παντός είδους γλυκίσματα ευνοούν τη δημιουργία βακτηριδίων τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν φθορά στα δόντια.
6.    – Προσοχή στις θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία του φαγητού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο  για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών. Τα νεογιλά δόντια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, τόσο στις υψηλές, όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε το φαγητό που καταναλώνουν τα παιδιά τους να είναι από χλιαρό ως δροσερό, αποφεύγοντας ακραίες θερμοκρασίες.