Άσκηση
Τα πιο καυτά κορμιά της Victoria’s Secret αποκαλύπτουν ποια γυμναστική κάνουν το Καλοκαίρι
Η Αργυρώ Μαγειρεύει
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μελιτζάνες παπουτσάκια!
Editor's choice
Βακτηριακή κολπίτιδα: Ο τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι απλός και γρήγορος
Tips & Trends
7 αγαπημένες influencers και τα co-ords που επιλέγουν για να «ρίξουν» το instagram!
Home / Μαμά-Παιδί / Εγκυμοσύνη / Πανάδες στην εγκυμοσύνη: 3 αποτελεσματικές θεραπείες

Πανάδες στην εγκυμοσύνη: 3 αποτελεσματικές θεραπείες

Δεν πρόκειται για μία δερματική πάθηση, αλλά για μία αισθητική παρέμβαση στην επιφάνεια του δέρματος που δημιουργεί καφέ ακανόνιστα σημάδια στο πρόσωπο, το ντεκολτέ αλλά και τα χέρια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Παρότι σήμερα έχουμε διαφορετικές και αποτελεσματικές επιλογές για την εξάλειψη των καφέ σημαδιών όλες οι περιπτώσεις δεν έχουν το ίδιο ποσοστό επιτυχίας. Έχει μεγάλη σημασία η ακριβής διάγνωση του γιατρού μας αλλά και το βάθος τους.

Πώς δημιουργούνται
Στη πραγματικότητα οι πανάδες δημιουργούνται από υπερβολική και ακανόνιστη (κατά τόπους) συγκέντρωση μελανίνης η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων. Κάτω από διαδικασίες οι οποίες είναι αδιευκρίνιστες προκαλείται υπερέκκριση της μελανίνης, ουσία η οποία παράγεται στο δέρμα για να το προστατέψει από την ηλιακή ακτινοβολία, σε διάφορα σημεία του δέρματος με έμφαση στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στο μέτωπο και στα μάγουλα.
Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση των πανάδων. «Η κληρονομική προδιάθεση, καθώς και η επίδραση ορισμένων γυναικείων ορμονών –οιστρογόνα- στην περίοδο της εγκυμοσύνης, η χρήση αντισυλληπτικών αλλά και η χρήση φωτοευαίσθητων καλλυντικών προιόντων (με ρετινόλη ή αιθέρια έλαια), αλλά και η ελλειπής αντηλιακή προστασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελούν τα συνήθη αίτια της εμφάνισης των πανάδων» τονίζει η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου. «Συνήθως παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες σαν αποτέλεσμα της δράσης της ακτινοβολίας. Ωστόσο υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που οι πιο πάνω λόγοι δεν δείχνουν να ευθύνονται για την εμφάνισή τους οπότε οι γιατροί τις χαρακτηρίζουν ως ιδιοπαθείς».

Ομάδες στόχοι
-Οι γυναίκες από 30 και άνω και ιδιαίτερα αυτές πoυ είναι έγκυες.
-Οι γυναίκες που ακολουθούν κάποια ορμονική θεραπεία. ΄Οσες βρίσκονται στη κλιμακτήριο και κάνουν ορμονοθεραπεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις πανάδες.
– Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες επίσης είναι πιο ευαίσθητες στις πανάδες επειδή παράγουν περισσότερη μελανίνη.

Πρόληψη και προστασία
-Τα χέρια σου και το πρόσωπό σου είναι διαρκώς εκτεθειμένα ανεξαρτήτου εποχής. Η ηλιακή ακτινοβολία δρα συσσωρευτικά και οι ώρες έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία δυστυχώς για σένα θα εξαργυρωθούν με μελαγχρωστικές βλάβες στο μέλλον.
– Σημαντική επίσης είναι και η καλή ενυδάτωση του δέρματός σου με εξειδικευμένα προιόντα φροντίδας ώστε να δημιουγείται στην επιφάνεια της επιδερμίδας ασπίδα προστασίας από τους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες.
– Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χημικά πίλινγκ ή έχουν κάνει θεραπείες με λέιζερ για την ανάπλαση και την ανανέωση του προσώπου τους πρέπει για 6 μήνες τουλάχιστον να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντηλιακό ευρέου φάσματος.
– Τουλάχιστον για τους μήνες που έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια να αποφεύγεται η χρήση προϊόντων με φωτοευαισθητοποιές ουσίες.
– Το καλοκαίρι ιδιαίτερα να ενισχύεις τη προστασία του αντηλιακού φορώντας καπέλο (πλατύ γείσο) και μη ξεχνάς να ανανεώνεις συνέχεια το αντηλιακό σου.

Δείξε τα χέρια σου
Τα χέρια σου όπως ακριβώς και ο λαιμός προδίδουν την ηλικία σου. Οι σκουρόχρωμες κηλίδες σαν πρώτη εικόνα με τις ρυτίδες και την αφυδάτωση είναι ο ζωντανός χάρτης της ηλικίας σου. «Οι ηπατικές κηλίδες που εμφανίζονται στη ράχη των χεριών, δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του ήπατος και παλαιότερα ονομάζονταν γεροντικές κηλίδες επειδή εμφανίζονται συνήθως στη μέση ηλικία». Εξηγεί η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου «Αυτός ο όρος δεν χρησιμοποιείται πια γιατί ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί και δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε γεροντική την ηλικία των 40 ή των 50 ετών. Πρόκειται για βλάβες που επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και δημιουργούνται κυρίως από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύονται και από προκαρκινικές βλάβες, διογκωμένες τις υπερκερατώσεις. Καταλαμβάνουν την άκρα χείρα επεκτείνονται όμως στους πήχεις και στους βραχίονες. Ξεκινούν ως μικρές καφέ κουκίδες και σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό. Η εμφάνισή τους είναι πιο συχνή σε γυναίκες με ανοικτό χρώμα δέρματος».

Αντιμετώπιση
Ο δερματολόγος σου με ηλεκτρονική δερμοανάλυση θα ελέγξει την ένταση και την έκταση της βλάβης. Η σωστή διάγνωση θα σε φέρει πιο κοντά στο επιτυχές αποτέλεσμα. Οι επιδερμικές πανάδες αντιμετωπίζονται εύκολα με τις θεραπείες κοσμητικής δερματολογίας ενώ οι χοριακές ή αυτές του μεικτού τύπου ανταποκρίνονται πιο δύσκολα και θέλουν συνδυασμό δραστικών θεραπειών. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας είναι οι πλέον κατάλληλες περίοδοι για την αντιμετώπιση των πανάδων.
-Θεραπείες με υδροκινόνη: Δεν είναι ακριβώς λευκαντική ουσία αν και πολλοί θεωρούν τα προιόντα με υδροκινόνη ως λευκαντικές κρέμες. Η υδροκινόνη ξανοίγει το χρώμα του δέρματος αναστέλλοντας τις χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν την μελανίνη. Μπορεί να συνδυαστεί και με α-υδροξυοξύ όπως το γλυκολικό οξύ το οποίο αυξάνει το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων. Στα φαρμακεία υπάρχουν προιόντα φροντίδας με 2% περιεκτικότητα κατάλληλα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Οι πιο ψηλές συγκεντρώσεις θέλουν ιατρική συνταγή. Η υδροκινόνη πρέπει να αποφεύγεται στη περίοδο της εγκυμοσύνης.
– Πίλινγκς: Τα χημικά πίλινγκ ή αυτά με μικροκρυστάλλους είναι ιδανικά στις περιπτώσεις των επιφανειακών ή μεικτού τύπου πανάδων και συνδυάζονται με λευκαντικές κρέμες. Τα χημικά πίλινγκ θέλουν επίμονη και σχολαστική αντηλιακή προστασία. Τα πιο βαθειά πίλινγκ έχουν αποτελέσματα και στις βαθειές πανάδες αλλά χρειάζονται χρόνο αποθεραπείας.
-Οι θεραπείες με έντονο παλμικό φως (intense pulsed light): βελτιώνουν σημαντικά τις χρωματικές διαταραχές. Πολύ καλά αποτελέσματα έχει δείξει η θεραπεία με τη τεχνολογία Photo Genesis, συσκευή έντονου παλμικού φωτός σε μήκος κύματος 560 νανόμετρα. Με τη πρώτη συνεδρία οι καφέ κηλίδες μειώνονται μέχρι 80-90%. Μετά από ένα μήνα μπορεί να επαναληφθεί η θεραπεία.

×