Μαλλιά
Μάσκα μαλλιών: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να την απλώνετε -Κάνει απίστευτη δουλειά!
Υγεία-Ευεξία
Οι απαντήσεις σε 4+1 SOS ερωτήσεις για τις κρίσεις πανικού!
Tips & Trends
Οι πιο στιλάτοι τρόποι για να δέσεις το μαντήλι στα μαλλιά σου αυτή τη σεζόν (VIDEO)
Διατροφή
Μουρουνέλαιο: Ασπίδα προστασίας

Είναι μύθος ότι το έμβρυο ¨κλέβει¨ το ασβέστιο από την μητέρα και γι αυτό χαλούν τα δόντια της. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Έχει παρατηρηθεί ότι συχνά η έγκυος καταναλώνει γλυκά ανάμεσα στα γεύματα και αυτά ευθύνονται για την άσχημη κατάσταση των δοντιών της.
<Τα νεογιλά δόντια του εμβρύου, αρχίζουν να διαμορφώνονται στην 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το ασβέστιο που χρειάζεται το έμβρυο, κατευθύνεται πρώτα στη δημιουργία των δοντιών και ό τι περισσεύει φτιάχνει τα οστά > τονίζει ο Νικόλας Κούβελος, Επίκουρος Καθηγητής της παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η διατροφή της μητέρας παίζει τεράστιο ρόλο στην στοματική υγεία του εμβρύου και όχι μόνο. Το διαιτολόγιο της πρέπει να περιλαμβάνει σε ισορροπημένες ποσότητες κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα, πράσινα λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Η κατανάλωση της καφεϊνης να γίνεται με μέτρο ενώ απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα. Τα γλυκά καλό είναι να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη ή έστω να καταναλώνονται στο τέλος των γευμάτων και όχι ανάμεσα στα γεύματα».
Το μυστικό για γερά δόντια: Μετά από κάθε κύριο γεύμα είναι απαραίτητο να ακολουθεί συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών.
«Ειναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς», επισημαίνει ο κ. Κούβελος, «ότι το φθόριο είναι απαραίτητο τόσο στο έμβρυο όσο και στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 ετών».

Πιο συγκεκριμένα: Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης από την 5η εβδομάδα και μέχρι την γέννηση του μωρού, η μητέρα θα πρέπει να παίρνει μικροποσότητες φθορίου (1 μέρος ανά 1.000.000 σε νερό, ανά ημέρα), το οποίο μερικώς φθάνει στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα.
Όταν γεννηθεί, θα πρέπει να δίνεται στο μωρό νερό φθοριωμένο (1mg φθόριο/1 litνερό) και αργότερα καραμέλες φθορίου. Η συνιστούμενη δόση είναι: Μέχρι 3 ετών 0, 25 mgτην ημέρα, 3-6 ετών 0,5 mg την ημέρα και 6-10 ετών 1 mgτην ημέρα>.
«Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική λήψη φθορίου θωρακίζει τα δόντια των παιδιών. Έτσι στην περίοδο της εφηβείας κατά την οποία δεν συνηθίζουν να ακολουθούν πολύ σωστή διατροφή, είναι πολύ πιθανόν να μην αποκτήσουν τερηδονισμένα δόντια, χάρη στη προστασία που τους παρείχε το φθόριο που λάμβαναν έως την ηλικία των 10 ετών».

Βέβαια, εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και καταστάσεις που μεταβιβάζονται γενετικά στο έμβρυο και δεν έχουν να κάνουν με διατροφή ή τη λήψη φθορίου και οδηγούν σε υποπλασία αδαμαντίνης ή και οδοντίνης.

Λάβετε, λοιπόν, μέτρα:

-Η Διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο.
-Η Λήψη φθορίου πρέπει να γίνεται από την έγκυο και να συνεχίζεται στο παιδί
-Περιορίστε ή κόψτε εντελώς την κατανάλωση από τερηδονογόνες τροφές (γλυκά, …)
-Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο για έλεγχο ακόμη και στην περίοδο της εγκυμοσύνης (οι οδοντίατροι θα αποφύγουν άσκοπες ακτινογραφίες ή αναισθησία, τα οποία δεν πρέπει να γίνονται κατά την εγκυμοσύνη παρά μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος)

Στο άρθρο συνεργάστηκε ο Νικόλας Κούβελος, Επίκουρος καθηγητής της παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός Υπεύθυνος της Eurodentica. (www.eurodentica.gr)

×