Ζώδια
Ζώδια και έρωτας: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν δαγκώνουμε τη λαμαρίνα;
Editor's choice
60’s beauty looks: Επέστρεψαν για να μείνουν!
Διατροφή
9 τέλεια σνακ με χαμηλές θερμίδες για να βάλεις τέλος στις βραδινές λιγούρες!
Μακιγιάζ
Αν οι βλεφαρίδες σας δεν είναι τέλειες τότε κάνετε ένα από τα 4 σημαντικότερα λάθη όταν απλώνετε μάσκαρα
Home / Μαμά-Παιδί / Εγκυμοσύνη / Αντιοξειδωτικά: Ποιος είναι ο ρόλος τους στην εγκυμοσύνη

Αντιοξειδωτικά: Ποιος είναι ο ρόλος τους στην εγκυμοσύνη

Η σχετική μελέτη αναφέρει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιοξειδωτικά συστατικά με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης, όπως πιστεύαμε στο παρελθόν καθώς επίσης υπάρχει ‘περιορισμένη πληροφόρηση’ σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να ενισχύσουν τη γονιμότητα στους άνδρες. Παλαιότερα στοιχεία από το ίδιο Πανεπιστήμιο είχαν κάνει αναφορά για αυξημένα ποσοστά γονιμότητας, στην περίπτωση που ο άντρας λάμβανε αντιοξειδωτικά σκευάσματα.

 

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα ζευγάρια που σχεδιάζουν μία εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη ανέρχονται σε ένα ποσοστό 25% περίπου, για αυτό και στην  προσπάθεια τους να αυξήσουν τις πιθανότητες χρησιμοποιούν ποικίλα συμπληρώματα διατροφής.

 

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία και ότι αυτό συμβαίνει διότι τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών περιέχουν ποικίλα συστατικά, με ελάχιστες πληροφορίες για την ασφάλεια και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανάλυση των δεδομένων από 28 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 4000 γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία γονιμότητας.

 

Μία ποικιλία αντιοξειδωτικών συστατικών χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία της θεραπείας γονιμότητας ορισμένων γυναικών. Αυτές περιλάμβαναν ατομικές δόσεις ή συνδυασμούς από:

  •  
  • Πολλαπλά μικροθρεπτικά συστατικά και μίγμα γονιμότητας
  • Ν-ακετυλοκυστεϊνη
  • Μελατονίνη
  • L-Αργινίνη
  • Βιταμίνη Ε
  • Μυο-ινοσιτόλη
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη D και ασβέστιο
  • Ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

 

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι συγκριτικά με τις γυναίκες που χορηγήθηκαν εικονικά φάρμακα ή δόθηκε τυπική θεραπεία όπως είναι το φολικό οξύ, δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του ποσοστού κύησης για τις γυναίκες που λάμβαναν αντιοξειδωτικά σκευάσματα.

 

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα:

 

“H χρήση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων δεν σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό γέννησης βρεφών ή με αυξημένο ποσοστό κυήσεων’’.

 

Οι διαφορετικοί συνδυασμοί που συναντώνται στα αντιοξειδωτικά σκευάσματα καθιστούν δύσκολη την εκτίμηση τους. Αν και υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία μέχρι σήμερα, παρά ταύτα η χρήση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων δεν φαίνεται να σχετίζεται με αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital

 

Πηγή: www.diettv.gr

×