Ομορφιά
French beauty: Αυτή είναι η cult ενυδατική που λατρεύουν οι Γαλλίδες!
Μόδα
Η Zendaya αναδείχθηκε Fashion Icon της χρονιάς και ΑΥΤΕΣ είναι οι συγκλονιστικές εμφανίσεις που έκανε πρόσφατα
Food&Living
Φανταστική σούπα Κολοκύθας (βελουτέ) -Μπουκιά και απόλαυση!
Μόδα
Η Ελένη Μενεγάκη μας δείχνει πώς να φορέσουμε το λευκό κοστούμι αυτή τη σεζόν
Home / Μαμά-Παιδί / Εγκυμοσύνη / Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο “γόνιμη” λύση -Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο “γόνιμη” λύση -Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Λίγο καιρό πριν, μέσα από σχετικό post που ανεβάσαμε στο λογαριασμό μας το Instagram σας κάναμε μια μικρή εισαγωγή για την Κρυοσυντήρηση (Κατάψυξη) ωαρίων, ένα θέμα που πιστέψτε μας, σας αφορά απόλυτα.

Στην ουσία αποτελεί την πιο “γόνιμη” λύση που θα σας απαλλάξει από το άγχος, τον πανικό και τις δεύτερες σκέψεις και θα σας βοηθήσει να γίνετε μανούλες όταν εσείς το αποφασίσετε.

Και το λέμε αυτό γιατί η αλήθεια είναι πως το να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί, εκτός από χαρά, ευτυχία και ευλογία είναι και μια μεγάλη ευθύνη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε απόλυτα συνηδειτοποιημένες και έτοιμες.

Αν όμως ακόμα το επεξεργάζεστε και δεν μπορείτε να το κάνετε εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως είναι:

Η έλλειψη χρόνου και η αφοσίωσή σας αυτό το διάστημα στη δουλειά σας -ναι, η εποχή είναι απαιτητική, τα deadlines τρέχουν και το άγχος έχει γίνει ο… καλύτερός σας φίλος.

Η απουσία ενός ιδανικού συντρόφου με τον οποίο θα θέλατε να μοιραστείτε αυτό το θείο δώρο -δεν θέλετε να το μεγαλώσετε μόνες σας και επειδή τρέμετε στην ιδέα αλλά και εξαιτίας κοινωνικών λόγων.

Διάφορα ιατρικά θέματα και λόγοι υγείας που αντιμετωπίζετε -από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες, μέχρι τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αν λοιπόν ταυτιστήκατε με κάτι από τα παραπάνω, ή ανήκετε στις αναγνώστριές μας που απαντήσατε στο post, στέλνοντάς μας τις απορίες σας, εμείς τις συγκεντρώσαμε και ζητήσαμε από τον Dr. Μηνά Μαστρομηνά, MD, PhD, Χειρουργό Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Εξειδικευμένο σε προβλήματα Γονιμότητας και στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, τ. Επιμελητή Παν. Νοσοκομείου Hammersmith Λονδίνου, Διευθυντή Ιατρικής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ (www.embryogenesis.gr) να μας τις λύσει αλλά και να μας μιλήσει με απλά λόγια για την Κρυοσυντήρηση (Κατάψυξη) ωαρίων.

Πώς γίνεται η διαδικασία της κρυοσυντήρησης;

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων έχει απλοποιηθεί πολύ στις μέρες μας. Χωρίζεται σε δύο φάσεις, αρχικά πραγματοποιείται η ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, που διαρκεί περίπου 10 μέρες. Στην διάρκεια αυτής της φάσης δεν αλλάζει καθόλου η καθημερινότητα της γυναίκας (συνεχίζεται κανονικά η εργασία, άθληση, χόμπυ κοκ). Η δεύτερη φάση είναι η ωοληψία, που είναι διαρκεί 10-15 λεπτά, είναι τελείως ανώδυνη και γίνεται υπό πολύ ήπια μέθη. Μετά από την συλλογή ωαρίων, γίνεται η επεξεργασία και η αξιολόγηση τους από τους εμβρυολόγους. Ωάρια που είναι μορφολογικώς καλά, και άρα εν δυνάμει μπορούν να δώσουν εγκυμοσύνη,  υπόκεινται στην διαδικασία της κρυοσυντήρησης, με την μέθοδο της υαλοποίησης. Τα ωάρια κρυοσυντηρούνται σε υγρό άζωτο στους -190Ο Κελσίου, και διατηρούν αμετάβλητη την ποιότητα που είχαν πριν την κατάψυξη. Με την υαλοποίηση, το ποσοστό επιβίωσης ωαρίων κατά την διαδικασία κατάψυξης απόψυξης μπορεί να αγγίξει και ποσοστό άνω του 90%.

Τι είναι η ορμονική εξέταση ΑΜΗ και πόσο σημαντική είναι για την γυναικεία γονιμότητα;

Η ΑΜΗ (Anti-Mullerian Hormone) είναι μια ορμόνη αίματος που αντανακλά τα αποθέματα σε ωάρια για την κάθε γυναίκα σε κάθε στιγμή της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Μπορεί να μετρηθεί οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου και καλό είναι να επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Γυναίκες με τιμή ΑΜΗ μικρότερη του 1 ng/ml έχουν περιορισμένα αποθέματα ωαρίων και έχουν έναν επιπλέον λόγο να κατευθυνθούν στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Ποιες γυναίκες αφορά η μέθοδος της κρυοσυντήρησης;

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης αφορά κοπέλες που επιθυμούν να μεταθέσουν την απόκτηση μωρού, γυναίκες πού είτε λόγω κάποιας παθολογίας (πχ ενδομητρίωσης) ή για άγνωστους λόγους έχουν μειωμένα αποθέματα ωαρίων αλλά και γυναίκες που πάσχουν από κάποια νόσο (πχ καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α), και η θεραπεία που πρόκειται να ακολουθήσουν θα επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων. Στην ουσία, η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια επιλογή που κάθε κοπέλα μετά τα 30 καλό θα είναι να συζητήσει με τον γυναικολόγο της, τις προοπτικές της διαδικασίας, καθώς και να αξιολογήσουν την γονιμότητα της μέσα από μία σειρά απλών εξετάσεων.

Πόσα ωάρια πρέπει να κρυοσυντηρηθούν για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη;

Ο αριθμός των ωαρίων που θα πρέπει να κρυοσυντηρήσει μία κοπέλα ανάλογος με την ηλικία της. Δηλαδή, μεγαλύτερες κοπέλες καλό θα είναι να κρυοσυντηρούν περισσότερα ωάρια, καθώς η ποιότητα των ωαρίων επηρεάζεται από την πρόοδο της ηλικίας. Το minimum που θέλουμε μια γυναίκα να καταψύξει είναι δέκα ωάρια, αλλά φυσικά, όσο μεγαλύτερος αριθμός επιτευχθεί, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες για να επιτευχθεί μία μελλοντική κύηση.

Πόσο κοστίζει η συλλογή και η κρυοσυντήρηση των ωαρίων;

Σίγουρα η ασφάλεια που δημιουργεί η κρυοσυντήρηση ωαρίων σε κάθε σύγχρονη κοπέλα για τα μελλοντικά της σχέδια δεν μπορεί να υπολογιστεί σε euro. Παρόλα αυτά τo κόστος της διαδικασίας είναι τέτοιο που με ένα σωστό προγραμματισμό κάθε εργαζόμενη κοπέλα μπορεί να εξασφαλίσει. Είναι ένα δώρο που οφείλει να κάνει στον εαυτό της. Στην «ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ» στο πολύ προσιτό κόστος  της  διαδικασία της κρυοσυντήρησης περιλαμβάνονται όλες τις εξετάσεις (αίματος, υπερηχογραφική παρακολούθηση) που γίνονται στην φάση της προετοιμασίας, την ωοληψία, και την κρυοσυντήρηση των ωαρίων με την διαδικασία της υαλοποίησης, που εγγυάται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μπορούν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία και γυναίκες που έχουν δώσει μάχη με τον καρκίνο και έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες;   

Σίγουρα το βέλτιστο είναι να γίνει η κρυοσυντήρηση πριν την θεραπεία για τον καρκίνο. Από εκεί και πέρα, καλό θα είναι να γίνει μια μέτρηση της ΑΜΗ για να αξιολογηθεί ποσοτικά η διαθεσιμότητα των ωοθηκικών αποθεμάτων. Με βάση αυτήν, ο εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας γυναικολόγος, σε επικοινωνία με τον ογκολόγο της ασθενούς, θα σχεδιάσει το πιο κατάλληλο πρωτόκολλο παράγωγης ωαρίων.

Για πόσα χρόνια μπορούν να συντηρηθούν τα ωάρια στην κατάψυξη;

Θεωρητικά επ’ άπειρον, ωστόσο με βάσει την ισχύουσα νομοθεσία, τα ωάρια μπορούν να παραμείνουν στην κρυοσυντήρηση έως και 20 χρόνια.

Τι πρέπει να προσέξω κατά τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης; Υπάρχει πρωτόκολλο που ακολουθείται λίγο πριν την κρυοσυντήρηση; Π.χ. πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή, να μην έχει καταναλωθεί αλκοόλ κτλ.; 

Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που χρειάζεται προσοχή κατά την διάρκεια της διέγερσης ωοθηκών, η καθημερινότητα της κοπέλας παραμένει η ίδια και συνεχίζει κανονικά άθληση, χόμπυ κοκ. Στα πλαίσια μια γενικότερης καλής υγείας,  καλό είναι να ακολουθείται υγιεινή διατροφή, και να αποφεύγεται το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της κροσυντήρησης;

Με την σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης, τα ποσοστά επιβίωσης κατά την διαδικασία κατάψυξης- απόψυξης είναι άνω του 90%.

Είναι η κρυοσυντήρηση καλύτερη μέθοδος από την εξωσωματική για την απόκτηση ενός παιδιού;

Η κρυοσυντήρηση δεν αποτελεί ξεχωριστή μέθοδο από την εξωσωματική, αντίθετα είναι παρακλάδι αυτής. Η διαδικασία για την παραγωγή και την συλλογή ωαρίων είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, μόνο που αντί να προχωρήσουμε στην γονιμοποίηση, γίνεται κατάψυξη των ωαρίων που συλλέχθηκαν. Μετά την απόψυξη, ακολουθεί η γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά των εμβρύων όπως ακριβώς και στην απλή διαδικασία της εξωσωματικής.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Dr. Μηνά Μαστρομηνά, MD, PhD, Χειρουργό Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Εξειδικευμένο σε προβλήματα Γονιμότητας και στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, τ. Επιμελητή Παν. Νοσοκομείου Hammersmith Λονδίνου, Διευθυντή Ιατρικής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ (www.embryogenesis.gr).

×