Μαμά-Παιδί

Κατάψυξη ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να μάθετε για τη διαδικασία που “σταματά” το βιολογικό ρολόι κάθε γυναίκας

Στην εποχή μας και κυρίως στις δυτικές κοινωνίες οι γυναίκες όλο και περισσότερο μεταθέτουν χρονικά την δημιουργία οικογένειας ή την επίτευξη εγκυμοσύνης εξαιτίας των εργασιακών αναγκών ή των δυσκολιών στον συνδυασμό μητρότητας και καριέρας.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα καθώς όλα τα νούμερα που αφορούν στις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης αλλά και γέννησης ενός υγιούς παιδιού μεταβάλλονται προς το χειρότερο με την πάροδο του χρόνου, είτε αφορούν σε φυσική σύλληψη είτε στις διαδικασίες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Σπερματέγχυση, Εξωσωματική Γονιμοποίηση).

Η αξιολόγηση του γονιμοποιητικού δυναμικού μιας γυναίκας, της δυνατότητάς της δηλαδή να μείνει έγκυος, έχει δύο παραμέτρους: 1) την ποσότητα και 2) την ποιότητα των ωαρίων.

Η ποσότητα, το απόθεμα δηλαδή των ωοθηκών σε ωάρια μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί με απλές αιματολογικές εξετάσεις. Αντίθετα, η ποιότητα, η δεύτερη παράμετρος, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με κάποια εξέταση και συνδέεται αδρά με την ηλικία της γυναίκας.

Σαν ποιότητα εννοούμε την δυνατότητα ενός ωαρίου να γονιμοποιηθεί και να οδηγήσει σε κύηση ενός υγιούς εμβρύου.

Η πρόοδος στην τεχνολογία της Αναπαραγωγής και κυρίως μία νέα μέθοδος κατάψυξης, η οποία δεν καταστρέφει τα ωάρια οδήγησε στην δυνατότητα μίας γυναίκας να καταψύξει ωάρια σε καλή ηλικία, άρα και καλύτερης ποιότητας.

Η όλη διαδικασία είναι σχετικά απλή και διαρκεί λίγες μέρες. Αυτά τα ωάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο την καλή αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.

Το γεγονός αυτό θα την βοηθήσει να ολοκληρώσει κάποιον κύκλο στην εργασία ή την καριέρα αλλά επίσης θα την βοηθήσει να αποφύγει μία βεβιασμένη επιλογή συντρόφου για χάριν της μητρότητας.

Η κατάλληλη ηλικία και ο ιδανικός αριθμός ωαρίων 

Οι γυναίκες που προσέρχονται για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων θέτουν κυρίως δύο ερωτήματα: 1) Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να προσφύγουν σε αυτήν την διαδικασία και 2) Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός ωαρίων που θα πρέπει να καταψύξουν.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις δύο ερωτήσεις δεν είναι ξεκάθαρες. Στο πρώτο ερώτημα, σίγουρα καλό είναι να γίνει μέχρι τα 38, ιδανικό σημείο βέβαια είναι οι ηλικίες 32-35. Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Είναι δύσκολο να καθορισθεί ιδανικός αριθμός αλλά καταλαβαίνουμε ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες χρειάζονται περισσότερα ωάρια για να επιτύχουν την γέννηση ενός μωρού σε σχέση με νεότερες γυναίκες, καθώς η συχνότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών αυξάνεται με την ηλικία.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορα προγνωστικά μοντέλα για τον αριθμό των κατεψυγμένων ωαρίων που θα οδηγήσουν στην γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Σε ένα από αυτά τα μοντέλα, οι γυναίκες που είναι κάτω από 35 ετών κατά την διαδικασία της κατάψυξης υπολογίζεται ότι με 20 ωάρια έχουν 80-90% πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί από τα ωάρια αυτά. Η αντίστοιχη πιθανότητα είναι 60-75% με 10 ωάρια.

Σε ένα άλλο μοντέλο η πιθανότητα υπολογίζεται στο 60-75% στην ηλικία των 37-38 ετών και 35% στην ηλικία των 42 ετών με την προϋπόθεση ότι η γυναίκα έχει 20 κατεψυγμένα ωάρια.

Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό δώρο που μπορεί να κάνει στον εαυτό της κάθε γυναίκα, η οποία βρίσκεται σε μία “καλή” ηλικία και δεν έχει άμεση προοπτική για την δημιουργία οικογένειας.

Το άρθρο υπογράφει ο Λάμπρος I. Δημολένης, MD, MSc, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ιατρός Αναπαραγωγής, Kάτοχος Master “Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή”, Μέλος της “Σουηδικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (SSRM)”.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.drdimolenis.gr

Δείτε ακόμα:

Όλα περνούν με μια αγκαλιά!

Το παιδί σου βγάζει δόντια; Όλα τα tricks για να πονάει λιγότερο!