Wellness

Όλα για τα ινομυώματα: Τι είναι, μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεις όγκους, επηρεάζουν μια εγκυμοσύνη και πώς θεραπεύονται;

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό εύρημα, δεδομένου ότι οι μισές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα παρουσιάσουν ινομύωμα μήτρας.

Και παρόλο που πρέπει να παρακολουθούνται από τον γυναικολόγο, δεν χρειάζεται να προκαλούν σημαντική ανησυχία στη γυναίκα.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, απαντά στις ερωτήσεις που ακολουθούν.

Τι είναι τα ινομυώματα και πού εμφανίζονται συνήθως; 

Τα ινομυώματα είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε σημείο της μήτρας και, ανάλογα με τη θέση εμφάνισής τους αλλά και το μέγεθός τους, δημιουργούν διαφορετικά συμπτώματα. Μπορεί να βρίσκονται:

• Στο εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας. Αυτά είναι τα ινομυώματα που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα, επειδή διαταράσσουν το ενδομήτριο. Μπορεί λοιπόν να προκαλούν αιμορραγία στην έμμηνο ρύση, δυσκολία στη σύλληψη λόγω αδυναμίας εμφύτευσης του εμβρύου, αλλά και αποβολή 1ου τριμήνου. Πρέπει να αφαιρούνται σχεδόν πάντα, ειδικά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

• Μέσα στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτά τα ινομυώματα σπάνια προκαλούν συμπτώματα, παρά μόνον εάν μεγαλώσουν περισσότερο από 4-5 εκατοστά και αρχίσουν να διαταράσσουν την αρχιτεκτονική της μήτρας.

• Στο εξωτερικό μέρος της μήτρας. Και αυτά είναι ασυμπτωματικά, εκτός εάν μεγαλώσουν πάρα πολύ και πιέζουν γειτονικά όργανα μέσα στην κοιλιά, όπως την ουροδόχο κύστη ή το έντερο.

Μπορεί να εξαλλαχθούν σε κακοήθεις όγκους;

Tα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας και η πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθεις είναι μικρότερη από μία στα χίλια περιστατικά. Φυσικά, κατά τη χειρουργική τους αφαίρεση διενεργείται πάντα βιοψία.

Υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν ορισμένες γυναίκες να εμφανίσουν ινομυώματα; 

Εδώ η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Αν η μητέρα μιας γυναίκας είχε ινομυώματα, είναι πιθανό να εμφανίσει και η κόρη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι εκδηλώνονται πιο συχνά στη μαύρη φυλή από ό,τι στη λευκή. Τα επίπεδα των οιστρογόνων φαίνεται ότι διαδραματίζουν ρόλο στην εμφάνιση του ινομυώματος. Συνήθως, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε γυναίκες 30-40 ετών, δεν είναι όμως απίθανο να παρουσιαστούν και νωρίτερα. Σχεδόν πάντα συρρικνώνονται με τον ερχομό της εμμηνόπαυσης, λόγω της απουσίας πλέον των οιστρογόνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας κάνουν να τα υποψιαστούμε;

Τα περισσότερα ινομυώματα δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και αποτελούν τυχαίο εύρημα σε κάποιο υπερηχογράφημα ρουτίνας. Επειδή έχουν την τάση να μεγαλώνουν, καλό είναι να παρακολουθούνται με υπερηχογραφικό έλεγχο κάθε χρόνο. Εάν προκαλέσουν κάποια συμπτώματα, αυτά είναι διαταραχές περιόδου ή πίεση γειτονικών οργάνων.

Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσουν και την περίοδο. Δηλαδή να προκαλέσουν πιο επώδυνη περίοδο ή μεγαλύτερη αιμορραγία ή αιμορραγία με περισσότερα καφέ. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο σεξ και μπορεί να ευθύνονται για τη δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα κύησης, ή ακόμη να επηρεάσουν μια εγκυμοσύνη; 

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει το μέγεθος ενός ινομυώματος, επειδή τα οιστρογόνα που αυξάνονται κατά την κύηση τείνουν να διεγείρουν την ανάπτυξή του.  Γι’ αυτό, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθός τους, εξετάζεται πάντα το ενδεχόμενο της αφαίρεσης του ινομυώματος πριν μείνει η γυναίκα έγκυος. Αν ένα ινομύωμα είναι εντός της μήτρας, μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, ενώ αν είναι μεγάλο, μπορεί να γίνει αιτία για αποβολή ή να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη, καθώς, επειδή μεγαλώνει, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση; 

Η εμφάνιση ενός ινομυώματος δεν οδηγεί απαραίτητα στη χειρουργική αφαίρεσή του. Σίγουρα, όμως, τα ινομυώματα χρειάζεται να παρακολουθούνται από τον γυναικολόγο. Ακόμα πάντως κι αν δεν δημιουργούν προβλήματα, δεν θα πρέπει να τ’ αφήνουμε να μεγαλώσουν πολύ, γιατί μειώνονται οι εναλλακτικές για την αντιμετώπισή τους. Η αφαίρεσή του μπορεί να γίνει με λαπαροσκόπηση, εφόσον το μέγεθος του ινομυώματος το επιτρέπει, είτε μέσα από τρεις μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά είτε δια μονήρους τομής. Μπορεί όμως να γίνει και ρομποτική αφαίρεση με τη χρήση συστήματος Da Vinci. Για πολλαπλά και μεγάλα ινομυώματα προτείνεται ο αρτηριακός εμβολισμός που είναι μια μη επεμβατική μέθοδος. Μέσα από το δέρμα στη βουβωνική περιοχή, ο γιατρός περνά έναν καθετήρα στη μηριαία αρτηρία και καθοδηγώντας τον από την οθόνη απελευθερώνει στις αρτηρίες της μήτρας μικρά σωματίδια σε μέγεθος κόκκου άμμου. Έτσι, τα ινομυώματα παύουν να αιματώνονται, νεκρώνονται και συρρικνώνονται.

Το σημαντικότερο πάντως πλεονέκτημα όλων των μεθόδων αφαίρεσης ινομυωμάτων είναι ότι αφήνουν άθικτη τη μήτρα, διατηρώντας την ικανότητα της γυναίκας να τεκνοποιήσει.

W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104 

Δείτε ακόμα:

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τον Κορονοϊό στα παιδιά -Συμπτώματα και οδηγίες ατομικής υγιεινής!

Η εκπαιδευτικός που δωρίζει αναπηρικά καροτσάκια στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη!

Μόλις γέννησα! Θα μπορέσει η κόρη μου που είναι ήδη 12 χρονών να με βοηθήσει στο μεγάλωμα του μωρού;