Επιδερμίδα
Είναι Άνοιξη και πρέπει να απλώσετε το πιο λαμπερό highligter -5 για να επιλέξετε!
Shopping
Fashion Editor’s Choice: 10 φορέματα με prints που θέλουμε να προσθέσουμε στην ντουλάπα μας
Editor's choice
9+1 mininal nail looks που μπορείτε όλες να υιοθετήσετε!
Tips & Trends
How to: 3 τρόποι για να φορέσεις τις μπότες σου ακόμα και μέσα στον Απρίλη
Home / Μαμά-Παιδί / Παιδί / Το παιδί μου ροχαλίζει -Μπορεί να κρύβεται κάποιο θέμα υγείας πίσω από αυτό;

Το παιδί μου ροχαλίζει -Μπορεί να κρύβεται κάποιο θέμα υγείας πίσω από αυτό;

Το ροχαλητό σε ένα παιδάκι είναι συχνό φαινόμενο που μπορεί να σχετίζεται με κάποια οργανική ή ανατομική αιτία. Παρόλα αυτά θα πρέπει να μελετάται ιδιαίτερα όταν παρατηρείται αποφρακτική υπνική άπνοια καθώς μπορεί να εμπλακεί με σοβαρά προβλήματα όπως αργή ανάπτυξη, προβλήματα μάθησης, αίσθημα κούρασης κ.ά. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας λύνει όλε τις  απορίες μας.

Ποιά μπορεί να είναι η συνήθης αιτία του ροχαλητού;

Το ροχαλητό έχει διαφορετικές αιτίες ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού. Τα νεογέννητα και τα μικρά μωρά ρουθουνίζουν όταν η μυτούλα τους βουλώνει από εκκρίσεις. Ειδικά τους πρώτους 2 μήνες της ζωής τους τα βρέφη δεν ξέρουν να αναπνέουν με το στόμα και όταν τα ρουθούνια τους φρακάρουν με μύξες, τότε δυσχεραίνεται η αναπνοή τους και φαίνεται πως ροχαλίζουν. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τους πρώτους μήνες της ζωής το διάφραγμα της μυτούλας τους που χωρίζει τα δύο ρουθούνια έχει φυσιολογικά μια μικρή σκολίωση που με τον χρόνο αποκαθίσταται αλλά μέχρι να συμβεί αυτό αποτελεί συναιτία ρουθουνίσματος και ροχαλητού. Στα μεγαλύτερα παιδιά το ροχαλητό είναι ένδειξη ότι κάτι εμποδίζει την σωστή αναπνοή και την ικανοποιητική οξυγόνωση όλων των ιστών του σώματος. Οι αιτίες αυτές μπορεί να είναι τα κρεατάκια, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, οι αλλεργικές ρινίτιδες, η παχυσαρκία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος κλπ.

Ποιοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες του ροχαλητού και τι μπορεί να υποκρύπτεται;

Θέλει προσοχή διότι πολλές φορές το ροχαλητό του παιδιού δεν είναι αθώο. Μπορεί να κρύβει κινδύνους ανάλογα με την υποβόσκουσα πάθηση που το προκαλεί, διότι ο ενοχλητικός ήχος που παράγεται από τους μαλακούς ιστούς του φάρυγγα από τη ρίζα της γλώσσας, από τον ουρανίσκο και τη σταφυλή κατά την διάρκεια του ύπνου οφείλεται συνήθως σε απόφραξη της ελεύθερης διόδου του αέρα από τη μύτη και το στόμα προς τους βρόγχους.

Cute little kid sleeping

Πότε το ροχαλητό δεν είναι αθώο και μπορεί να μας οδηγήσει στον γιατρό; Πως θα το αντιληφθούν οι γονείς;

Το ροχαλητό είναι απλώς ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι υπάρχει κάποια οργανική ή ανατομική αιτία που το δημιουργεί. Το πιο ανησυχητικό είναι όταν εμφανίζεται το σύνδρομο απνοιών και υποπνοιών. Οι γονείς μπορούν να το αντιληφθούν καθώς την ώρα που το παιδί κοιμάται σταματάει για μικρό διάστημα η αναπνοή του.

Μπορεί το ροχαλητό να σχετίζεται με χαμηλή επίδοση στο σχολείο ή με αίσθημα κούρασης στη διάρκεια της ημέρας;

Βεβαίως διότι οι ιστοί του εγκεφάλου δεν παίρνουν το απαιτούμενο οξυγόνο που έχουν ανάγκη για να λειτουργούν 100% και το παιδί έχει μειωμένη απόδοση στο σχολείο λόγω απώλειας της μνήμης και γενικότερα των πνευματικών του ικανοτήτων.

Ποιά μπορεί να είναι η θεραπεία; Πότε προχωράμε σε επέμβαση;

Ο παιδίατρος θα συστήσει εξετάσεις όπως μελέτη του ύπνου με πολυπνογραφία και ωτορινολαρυγγολογίκη εκτίμηση. Σε παιδιά άνω των 3 χρόνων χορηγούνται τοπικά ρινικά κορτικοστεροειδή για 3-4 βδομάδες μήπως και μειωθεί το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων αλλά και της χρόνιας φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου. Χειρουργική  αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή των αμυγδαλών θα αποφασιστεί με την σύμφωνη γνώμη και του ωτορινολαρυγγολόγου.

×