Ζώδια
Τι μας αποκαλύπτουν τα αρχικά του ονόματός μας για τον έρωτα;
News & Trends
Δείτε την Blake Lively με κοντά, σκούρα καστανά μαλλιά. Όχι, όχι και πάλι όχι!
Άσκηση
Έτσι γυμνάζονται οι αγαπημένες μας celebrities με το τέλειο σώμα!
Μαλλιά
Η Julianne Hough σας υπενθυμίζει ένα glam hair look που θα αναβαθμίσει το bob στην επόμενη βραδινή σας έξοδο
Home / Μαμά-Παιδί / Παιδί / Το παιδί μου πιπιλάει τον αντίχειρά του! Πως θα το κάνω να κόψει αυτή τη συνήθεια;

Το παιδί μου πιπιλάει τον αντίχειρά του! Πως θα το κάνω να κόψει αυτή τη συνήθεια;

To περιστασιακό πιπίλισμα του αντίχειρα είναι ένα τόσο συνηθισμένο αναπτυξιακό φαινόμενο των πρώτων χρόνων της παιδικής ηλικίας, ώστε αν συμβαίνει μεμονωμένα (χωρίς άλλη εκδήλωση συμπτωμάτων άγχους) δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα οι γονείς. Οι γονείς, συνήθως, για να ξεριζώσουν αυτές τις «άσχημες» συνήθειες, χρησιμοποιούν μεθόδους που φαίνονται ως «απλές» τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς.

Χτυπούν, χλευάζουν ή επικρίνουν το παιδί. Ιδιαίτερα προσφιλής μέθοδος είναι το να αλείφουν τον αντίχειρα με κάτι που έχει πικρή γεύση, ώστε το πιπίλισμα να είναι κάτι δυσάρεστο. Έχει αποδειχθεί ότι το πιπίλισμα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ως εξής: Ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα – το πιο αγαπημένο του παιδιού – να διακόπτεται προσωρινά κάθε φορά που βάζει τον αντίχειρα στο στόμα. Καθώς κάθε κίνηση του αντίχειρα προς το στόμα ακολουθείται από διακοπή της ψυχαγωγίας, η τάση του παιδιού για πιπίλισμα ελαττώνεται δραστικά.

Δεν απαιτείται οι γονείς να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα, όταν το παιδί πιπιλίζει το δάκτυλό του στα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής του,ωστόσο χρειάζονται καθοδήγηση για να προσέξουν τη στάση τους. Αν και η συνήθεια αυτή δεν εμπεριέχει το σπέρμα μελλοντικής συμφοράς, δεν είναι και το ωραιότερο ή χρησιμότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας.

Είναι αλήθεια ότι απολαμβάνει αυτή τη συνήθεια και συχνά δεν είναι πρόθυμο να την εγκαταλείψει, αλλά μπορεί να την αντικαταστήσει με άλλες ευχάριστες συνήθειες – ιδιαίτερα όταν οι εντάσεις που προκαλούσαν την ανεπιθύμητη αυτή συνήθεια έχουν επιλυθεί. Δεν είναι ανάγκη ο γονέας να στέκεται πάντα δίπλα στο παιδί και να το παρατηρεί διαρκώς. Όταν εστιάζουμε τόσο φανερά την προσοχή μας στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορεί αντί να την εξαλείψουμε, να την ενισχύουμε.

baby_cover_550_900_crp

Όταν βλέπουμε το παιδί με τον αντίχειρα στο στόμα, μπορούμε συχνά να του ζητήσουμε να κάνει κάποιο θέλημα ή να του δώσουμε κάτι άλλο να απασχοληθεί. Αν τα χέρια του παιδιού είναι απασχολημένα με κάποια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, δεν μπορούν ταυτόχρονα να βρίσκονται στο στόμα για πιπίλισμα.

Όλες οι «κακές» παιδικές συνήθειες αντικατοπτρίζουν την ψυχική αγωνία του παιδιού. Το καλύτερο αντίδοτο, λοιπόν, σ’ αυτές είναι η ήρεμη και έξυπνη αντιμετώπιση.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: Τα πρώτα μαθήματα πειθαρχίας για το μωράκι σας – Δείτε πως θα του βάλετε όρια μέσα από καθημερινές διαδικασίες!

×