Μαμά-Παιδί

Το παιδί μου τραυλίζει -Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Η εμφάνιση του τραυλισμού μπορεί να συνδεθεί με αισθήματα ανασφάλειας, με βιώματα τρόμου, με συγκρούσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, με καταπιεστική συμπεριφορά των γονιών ή ακόμα και με αλλαγή στο ρυθμό της ζωής για παράδειγμα αλλαγή στο ρυθμό της ζωής για παράδειγμα αλλαγή κατοικίας, σχολείο κ.α.

Όποια κι αν είναι η αιτία που προκάλεσε τα συμπτώματα του τραυλισμού, η θεραπεία του πρέπει να γίνει σε μικρή ηλικία, γιατί εάν το παιδί φθάσει στην εφηβεία τότε η κατάσταση θα είναι οδυνηρή.

Αρκετά, πάντως, παιδιά της προσχολικής ηλικίας τραυλίζουν ευκαιριακά, σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνο μπροστά σε συγκεκριμένα άτομα. Έτσι ο τραυλισμός – εάν δεν υπάρχουν σωματικές και ψυχικές αιτίες – μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρωτικής συμπεριφοράς.

Σε περιπτώσεις καταπιεστικής συμπεριφοράς των γονιών, το παιδί είναι δυνατόν να καταφύγει στον τραυλισμό, επειδή δεν μπορεί να βρει καμία άλλη διέξοδο από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Επίσης με τον τραυλισμό το παιδί αποφεύγει, να εκφράσει αυτό που δεν θέλει να πει.

Μιμητικός τραυλισμός: Στο είδος αυτό του τραυλισμού είναι επιρρεπή τα παιδιά τα οποία έχουν οπωσδήποτε ανάλογη προδιάθεση και συγχρόνως επιζητούν υποσυνείδητα ένα σύμπτωμα για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στο ευρύτερο ή στο στενό περιβάλλον.

Επιδιώκουν να στρέψουν την προσοχή του δασκάλου ή της μητέρας επάνω τους και να αποφύγουν μέσω του τραυλισμού τις τυχόν σχολικές απαιτήσεις. Ένα παιδί για παράδειγμα το οποίο θεωρεί τον εαυτό του παραμελημένο, επιστρέφει από το νηπιαγωγείο με τραυλισμό, η μητέρα τρομάζει και αρχίζει να του δείχνει ενδιαφέρον. Το παιδί καταγράφει υποσυνείδητα το γεγονός και όταν για οποιονδήποτε λόγο θέλει να στρέψει την προσοχή της μητέρας του επάνω του, τραυλίζει. Η κατάσταση αυτή, όμως, σταθεροποιείται και ο τραυλισμός γίνεται μόνιμος.

Η λογοθεραπεία του τραυλισμού αποσκοπεί στο να αποβάλει το παιδί τον φόβο και το άγχος της ομιλίας. Επιδιώκεται ο συντονισμός των κινήσεων της αναπνοής με τη λειτουργία των φωνητικών χορδών, καθώς και η αλλαγή της όλης δομής της ομιλίας. Επιδιώκεται, ακόμα, να απαλλαγεί το παιδί απ’όλα τα επιβαρυντικά ψυχολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τον τραυλισμό του, καθώς και η αλλαγή συμπεριφοράς των γονιών απέναντι στο παιδί τους.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της λογοθεραπείας του τραυλισμού ενώ το παιδί αναπτύσσεται, κάτω από ομαλές οικογενειακές συνθήκες και δεν έχει μπει ακόμη στην εφηβεία, έχουμε 60% έως 80% επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αγόρια θεραπεύονται ευκολότερα από τα κορίτσια.

Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι το παιδί έχει μέρες που μιλάει απόλυτα σωστά και άλλες που παρουσιάζει έντονα συμπτώματα τραυλισμού. Αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί και ανήκει στις ιδιομορφίες του τραυλισμού, ο οποίος εξαρτάται και από τη νευρική και συναισθηματική κατάσταση που βρίσκεται το παιδί.

Σε περιπτώσεις παλινδρομήσεως πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες στην ψυχική και σωματική εξουθένωση του παιδιού Οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβληθούν και να δείξουν μεγάλη ανησυχία. Παλινδρομήσεις είναι δυνατές ακόμη και στο στάδιο αποθεραπείας του τραυλισμού.

Η λογοθεραπεία του παιδιού πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς, προτού η όλη κατάσταση σταθεροποιηθεί και γίνει μόνιμη. Τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και συχνότερα και φθάνουν τη μέγιστη έντασή τους όταν το παιδί μπει στην εφηβεία. Επειδή ο τραυλισμός έχει οδυνηρές συνέπειες πάνω στην προσωπικότητα του παιδιού, καλό είναι να αντιμετωπίζεται εγκαίρως.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Διάβασε ακόμα: Αυτοί είναι οι λόγοι που τα παιδιά χρειάζονται τόσο πολύ ένα χώρο αποκλειστικά δικό τους!