Μόδα

Made in Greece: Ταξίδι στη Στεμνίτσα και στο ΕΠΑΛ Γορτυνίας για να μάθουμε τα πάντα για το κόσμημα!

Γράφει η Νατάσα Πατρινού

«Μάθε τέχνη και ασ’τηνε και αν πεινάσεις, πιάσ’τηνε» λέει η παροιμία, και αυτό διότι το να ξέρεις μια τέχνη είναι εξαιρετικά χρήσιμο , ίσως ακόμη και λυτρωτικό, σε μια περίπτωση οικονομικής δυσκολίας.

Δεν χρειάζεται όμως πάντα να στεκόμαστε στην βιοποριστική διάσταση του ρητού. Ίσως θα είχε περισσότερη αξία να αναλύσουμε την προτροπή και να … μάθουμε τέχνη!

Η παράδοση της αργυροχρυσοχοϊας είναι μεγάλη στη χώρα μας , όμως παρά τα βήματα που έκαναν ορισμένοι κοσμηματοποιοί, στις περισσότερες περιπτώσεις η Ελλάδα κατέληξε να πουλά κοσμήματα που εισάγονται ακατάπαυστα από την Κίνα, την Τουρκία και άλλες χώρες.

Η ανάγκη να περάσει η παραδοσιακή τεχνική της αργυροχρυσοχοϊας, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της σύγχρονης τεχνολογίας, στην επόμενη γενιά των Ελλήνων κοσμηματοποιών μπορεί να είχε εγκαταλειφθεί όμως πλέον γίνεται επιτακτική.

Ένας από τους χώρους που αυτή η ανάγκη γίνεται πράξη βρίσκεται στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στην Στεμνίτσα εκεί όπου στεγάζεται το ΕΠΑΛ Γορτυνίας.

Στον επονομαζόμενο και αλλιώς φυσικό «διάδοχο» της σχολής αργυροχρυσοχοϊας τεχνίτες, όπως ο Λάμπης Κατσούλης και ο Αριστείδης Βλαχογιάννης την δεκαετία του ‘70 οραματίστηκαν την δημιουργία μιας σχολής που θα μάθαινε τα μυστικά της τέχνης του κοσμήματος στους νεότερους.

Πράγματι από το 1980 η σχολή υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και αφού πέρασε από διάφορες φάσεις κατέληξε στην σημερινή μορφή της.

Σε ένα κτίριο χτισμένο με πέτρα και προσαρμοσμένο πλήρως στο φυσικό περιβάλλον μαθητές «τρίβονται» πάνω στις τεχνικές σχεδιασμού και δημιουργίας κοσμημάτων.

Όπως μας περιέγραψε η κα Ελένη Καλοπίση, φιλόλογος στο ΕΠΑΛ Γορτυνίας, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για το τμήμα που προσφέρει αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους.

Μάλιστα εκτός από μαθητές που έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο και στόχο έχουν να πάρουν το απολυτήριο, υπάρχουν πολλοί ενήλικοι μαθητές, ακόμη και απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που φτάνουν στην Στεμνίτσα απλώς επειδή έχουν ταλέντο, κλίση και αγάπη για το κόσμημα.

Επαγγελματίες του χώρου του κοσμήματος εδώ και χρόνια ζητούν να ενταχθεί η αργυροχρυσοχοΐα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουν πως το ελληνικό κόσμημα έχει χαρακτήρα, ποιότητα και ταυτότητα και πως θα μπορούσε να αποτελεί ακόμη και εξαγώγιμο προϊόν σε αγορές του εξωτερικού.

Αυτή είναι και η ελπίδα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών αλλά και των σπουδαστών του ΕΠΑΛ Γορτυνίας. Να αποτελέσει η αγάπη τους για το κόσμημα αφορμή για την εξέλιξή του στην Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να μην εισάγει και μεταπωλεί αλλά να δημιουργεί.

Διαβάστε ακόμα:

Η Fashion Editor, Ελένη Βάγια, δοκιμάζει τη νέα τάση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου (VIDEO)

H Rocky Barnes μας δείχνει τι να φορέσουμε από το πρωί ως το βράδυ- Τα looks που θα θέλεις να αντιγράψεις ΤΩΡΑ!

Τα σατέν φορέματα των Zara που θα φορέσουν όλες οι Ελληνίδες μέσα στις γιορτές