Μόδα

Πώς να φορέσεις τη μαρινιέρα τον χειμώνα

Μarinière στα γαλλικά, Breton shirt στα αγγλικά, telnyashka στα ρώσικα. Η μαρινιέρα μας έρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας και έκανε την παρθνεική της εμφάνιση της το 1800.

Και μπορεί η μαρινιέρα να έχει ταυτιστεί με καλοκαίρι, θάλασσα και αλμύρα, όμως η υποδοχή που είχε από τον κόσμο της μόδας την καθιστά ένα από τα πιο διαχρονικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας.

Πρώτη η Coco Chanel ήταν εκείνη που διέκρινε την δυναμική της, εντάσσοντας την στις συλλογές της ενώ κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου παρουσίασε στο δεύτερο κατάστημά της στο Ντόβιλ στη Γαλλία το “Navy Style”, μία γυναικεία κοντομάνικη μαρινιέρα.

Έκτοτε η ιστορία είναι γνωστή, με εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Pablo Picasso και η Brigitte Bardot να φορούν τη μαρινιέρα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο δίνοντας της σοφιστικέ αλλά και άκρως θηλυκό χαρακτήρα. Από τότε μέχρι σήμερα το χαρακτηριστικό μπλουζάκι με τις οριζόντιες ρίγες έχει διατηρήσει τον cool, ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του που μπορεί να ανταποκρηθεί επιτυχώς σε όλες τις περιστάσεις.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lena Perminova (@lenaperminova)

Η αυθεντικότητα της μαρινιέρας την καθιστά εξαιρετικά ελκυστική αποδεικνύοντας ότι το ωραίο δε χρειάζεται ναι είναι περίπλοκο επαναφέροντας τη δύναμη της απλότητας. Ο Jean Paul Gaultier ένας από τους πιο επιτυχημένους σχεδιαστές μόδας την γενιάς του επίσης είδε σε αυτή το σήμα κατατεθέν του, μετατρέποντας τη μαρινιέρα σε στοιχείο της ταυτότητας του με τις συλλογές του να κατακλύζονται από λευκές και μπλε γραμμές.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elsa❤️ (@hoskelsa)

Μπορεί στο μυαλό μας η μαρινιέρα να είναι κομμάτι κυρίως της καλοκαιρινής μας γκαρνταρόμπας, όμως τόσο οι πασαρέλες όσο και το street style αποδεικνύουν το αντίθετο, ότι δηλαδή είναι ένα ρούχο που μπορεί να φορεθεί όλον τον χρόνο. Συγκεκριμένα, συναντάμε τη μαριέρα σε πλεκτά και hoodies που ταιριάζουν ιδανικά με τα υφασμάτινα παντελόνια μας, αλλά και με τα τζιν.

Για να δημιουργήσετε ένα όμορφο χειμερινό look επιλέξτε ένα oversized πλεκτό μπλουζάκι με μαρινιέρα και συνδυάστε το με μακρύ παλτό και φούστα ή παντελόνι. Τα σακάκια επίσης της πηγαίνουν πολύ δίνοντας corporate χαρακτήρα στο τελικό look.

 

Διαβάστε επίσης:

Αμάνικο πλεκτό: Το σοφιστικέ κομμάτι του χειμώνα