Ομορφιά

Τέλειο στήθος μετά την εγκυμοσύνη

Η απώλεια βάρους, η εγκυµοσύνη, καθώς και ο θηλασµός κάποιες φορές κάνουν το γυναικείο στήθος να χάσει τη σφριγηλότητά του και να «πέσει». Η ανόρθωση µαστού (που ονοµάζεται και µαστοπηξία), που μπορεί να γίνει και συνδυαστικά με αυξητική εφόσον χρειάζεται, επαναφέρει τη νεανική εµφάνιση στο στήθος που έχει χαλαρώσει, ή έχει χάσει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Ο Dr Γεώργος Σκούρας δίνει απαντήσεις σε κάθε μας απορία.

 

Τι µπορεί να µου προσφέρει η ανόρθωση µαστού;
Η ανόρθωση κάνει το στήθος πιο νεανικό, αφαιρώντας την περίσσεια δέρµατος και συσφίγγοντας τους υποκείµενους ιστούς. Μετά την επέµβαση ο µαστός βρίσκεται σε υψηλότερη θέση στο θώρακα και είναι πιο σφριγηλός στην ψηλάφηση. Επίσης µε την ανόρθωση είναι δυνατόν να µεταφερθεί και η θηλή (θηλαία άλως), καθώς και να µειωθεί το µέγεθός της.

 

Το μέγεθος του στήθους επηρεάζεται;
Το µέγεθος του µαστού δεν αλλάζει µε την ανόρθωση µαστοπηξία, ούτε η πληρότητα ή το στρογγυλό σχήµα στον άνω πόλο του. Αν μια γυναίκα επιθυμεί µεγαλύτερο, µικρότερο ή πιο στρογγυλό στήθος, πιθανώς θα πρέπει να συνδυαστεί η ανόρθωση µε τοποθέτηση κάποιου ενθέµατος ή µε µείωση του µαστού αντίστοιχα.

 

-Τι προσφέρει μια αυξητική μαστού;
Βοηθά τις γυναίκες με μικρό στήθος (με απλασία δηλαδή του μαστού), καθώς και εκείνες με ανισομαστία (με διαφορετικούς ,δηλαδή, μαστούς σε σχήμα ή μέγεθος) να αποκτήσουν µια βελτιωµένη, περισσότερο αρµονική και ισορροπηµένη όψη, µέσω της τοποθέτησης ενθεµάτων σιλικόνης.

 

-Πώς μπορείς να διαλέξεις το σωστό μέγεθος ενθέματος;
Είναι σηµαντικό για την ασθενή, κατά την επίσκεψή της στο χειρουργό, να δει πολλές φωτογραφίες προ- και µετεγχειρητικές από άλλες χειρουργηµένες ασθενείς, ώστε να αποφασίσει ποιο µέγεθος θα της ταίριαζε καλύτερα. Έτσι εξασφαλίζεται η επιτυχία της επέµβασης και το φυσικό αποτέλεσµα.

 

-Έχουν ακουστεί διάφορα για τα ενθέματα σιλικόνης. Είναι τελικά ασφαλή;
Τα ενθέµατα σιλικόνης είναι ασφαλέστατα και δεν ενέχουν κινδύνους απόρριψης από τον οργανισµό. Αρκεί, βέβαια, να επιλέγεται σε όλες τις ασθενείς το καλύτερης, το αρίστης ποιότητας ένθεμα. Υπάρχουν καλής και κακής ποιότητας προθέσεις σιλικόνης. Και έχει ηθική υποχρέωση ο χειρουργός να τοποθετεί σε ΟΛΕΣ τις ασθενείς τα καλύτερα παγκοσμίως ενθέματα.

 

-Η σιλικόνη είναι καλύτερα να μπαίνει πάνω ή κάτω από το μυ; Επηρεάζει το θηλασμό σε περίπτωση κι άλλου παιδιού;
Η σιλικόνη πρέπει να τοποθετείται σχεδόν πάντα κάτω από το µυ του θωρακικού τοιχώµατος, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η κάλυψή της µε άλλο ένα στρώµα µαλακού ιστού και κατ’ επέκταση ένα πιο φυσικό αποτέλεσµα, τόσο οπτικά, όσο και κατά την ψηλάφηση. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή τοποθετείται το ένθεµα πάνω από το µυ (κατευθείαν κάτω από τον αδένα) διαγράφεται έντονα το άνω άκρο του ενθέµατος κάτω από το δέρµα, προσδίδοντας χειρουργηµένη όψη στο στήθος. Η τοµή γίνεται συνήθως στην υποµάστιο αύλακα, όπου έχει την καλύτερη επούλωση και δεν τραυµατίζεται καθόλου ο µαζικός αδένας. Έτσι, η επέµβαση ∆ΕΝ επηρεάζει καθόλου την ικανότητα θηλασµού.

 

 

Τι πρέπει να ξέρετε για μια επέμβαση ανόρθωσης
– Η µαστοπηξία εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 2-3 ώρες.
– Η συνήθης τοµή έχει το σχήµα ανάστροφου Τ που συνοδεύεται από µια κυκλοτερή τοµή γύρω από τη θηλή. Μέσω αυτών των τοµών ανορθώνεται ο µαστός και αποκτά ένα νέο, πιο νεανικό περίγραµµα.
– Επίσης µετακινείται η θηλή και η θηλαία άλως σε υψηλότερη θέση στο µαστό και µικραίνουν σε µέγεθος όταν χρειάζεται.
– Αφού αφαιρεθεί η περίσσεια δέρµατος, τοποθετούνται ράµµατα σε βάθος, τα οποία συγκρατούν το µαστό στη νέα του θέση. Τέλος, το δέρµα συγκλείεται µε πολύ λεπτά ράµµατα.
-Για τις 2 πρώτες µετεγχειρητικές ηµέρες οι ασθενείς φορούν έναν ελαστικό επίδεσµο, ο οποίος στη συνέχεια αντικαθίσταται από έναν ειδικό στηθόδεσµο, ο οποίος δε θα πρέπει να τον αφαιρείτε καθόλου, παρά µόνο όταν κάνουν µπάνιο, για διάστηµα ενός µήνα.
-Μετά το χειρουργείο οι µαστοί θα έχουν οίδηµα και εκχυµώσεις, οι οποίες όµως θα υποχωρήσουν εντός ολίγων ηµερών.
-Τα ράµµατα αφαιρούνται µετά από περίπου 10 µέρες και οι ασθενείς µπορούν να επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά τους.
-Θα µπορείτε να διακρίνετε το αποτέλεσµα ακριβώς µετά την επέµβαση και θα σας αρέσει ακόµα περισσότερο καθώς θα υποχωρεί το οίδηµα.

Τι πρέπει να ξέρετε για μια επέμβαση αυξητικής
-Η επέμβαση διαρκεί 1,5-2 ώρες
-Οι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά περίπου µια εβδοµάδα µετά την επέµβαση. Επίσης µπορούν να λουστούν κανονικά µετά από 2 µέρες, καθώς τοποθετείται ειδική επίδεση στην τοµή.
-Χρησιµοποιούνται απορροφήσιµα ράµµατα, τα οποία δε φαίνονται εξωτερικά.
-Οι ασθενείς συνήθως δεν παραπονιούνται για πόνο µετεγχειρητικά, ενώ η ευαισθησία και το µεγαλύτερο µέρος του οιδήµατος υποχωρούν εντός 2-3 εβδοµάδων.
-Γυµναστική µπορούν να ξεκινήσουν περίπου 21 µέρες µετά την επέµβαση µε αεροβικές ασκήσεις.
-Τα σηµάδια των τοµών θα αρχίσουν να σβήνουν από τις πρώτες εβδοµάδες και µετά από µερικούς µήνες θα γίνουν αδιόρατα.

 

Ευχαριστούμε τον Δρ.Γεώργιο Σκούρα, Πλαστικό Χειρουργό