Tips & Trends
Multi bags: Η νέα τάση που υιοθέτησε η Chiara Ferragni και έχει γίνει viral
Editor's choice
Summer edition french manicure: Είναι το μεγαλύτερο trend και πρέπει να το αντιγράψετε asap!
Διατροφή
Αυτά είναι τα διατροφικά λάθη που κάνεις και δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα!
Editor's choice
Elle Macpherson, ετών 56: Δείτε τη selfie που ανέβασε χωρίς μακιγιάζ και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό!
Home / Ομορφιά / Editor's choice / Ο ρόλος της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Ο ρόλος της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες, καθώς καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 1,6 εκατ. περιστατικά παγκοσμίως.

Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη αλλά και η σωστή αντιμετώπιση της νόσου από τους ειδικούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης,ενώ καινούργιες θεραπείες δίνουν νέες ελπίδες στις ασθενείς και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Όσον αφορά τη χώρα μας, μάλιστα, είχαμε πρόσφατα μια νέα σημαντική ανακοίνωση καθώς η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) και η Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε.), κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας, ανέδειξαν τη σημασία της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού καθώς και τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου πληθυσμού γυναικών, που μπορούν να ωφεληθούν.

Ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη τοπική (χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία) και συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχεύουσα θεραπεία), έχει εξαιρετικά θετική πρόγνωση για τις περισσότερες ασθενείς. Συνήθως η συστηματική θεραπεία ακολουθεί την χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ασθενών, η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία). Η στρατηγική αυτή, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τις ασθενείς τόσο όσον αφορά στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και την ανάγκη για ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις όσο και γιατί δίνει τη δυνατότητα για εξατομίκευση της θεραπείας μετά την χειρουργική επέμβαση  και κατ’ επέκταση καλύτερη έκβαση της πορείας της ασθενούς.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Βενιζέλο, Χειρουργό, Διευθυντή Μονάδας Μαστού Θεραπευτηρίου “Metropolitan” και Πρόεδρο της Ε.Χ.Ε.Μ. «Oι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο στάδιο αυτό έχουν δυνητικά την πιθανότητα ίασης.

Οι γυναίκες με HER2 θετικό και τριπλά αρνητικό πρώιμο καρκίνο του μαστού ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου υποτροπής και θα πρέπει η θεραπεία, που θα τους δοθεί, να τους προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία και ελπίδα. Η προεγχειρητική θεραπεία, σε συγκεκριμένο και αυστηρά επιλεγμένο πληθυσμό γυναικών, φαίνεται να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, δίνοντας την ευκαιρία για εξατομίκευση της θεραπείας μετά το χειρουργείο.

Ο Χειρουργός Μαστού έχει βασικό ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της πορείας κάθε ασθενούς που υποβάλλεται σε προεγχειρητική θεραπεία και σε στενή συνεργασία με τον Παθολόγο-Ογκολόγο, στοχεύουν πάντα στο μέγιστο όφελος των ασθενών.»

Από τη μεριά του ο κ. Εμμανουήλ Σαλούστρος, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε ότι: «Η βελτίωση της χειρουργικής θεραπείας χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, ως η πρόοδος της χρονιάς για το 2020. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η χορήγηση συστηματικής θεραπείας πριν την χειρουργική επέμβαση, συμβάλλει στον περιορισμό της έκτασης της επέμβασης στον μαστό και τη μασχάλη. Παράλληλα, συμβάλλει στην επιλογή της βέλτιστης μετεγχειρητικής θεραπείας, που εξασφαλίζει τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής και αύξηση της επιβίωσης».

Διαβάστε ακόμη:

Οι καλύτερες συμβουλές για επιδερμίδα που ακτινοβολεί από τον make up artist της Meghan Markle

Το cleansing balm είναι το προϊόν που θα αλλάξει τη ρουτίνα καθημερινής περιποίησης

×