Ομορφιά

Μας ρωτήσατε: “Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό μου αντηλιακό;”

Πάμε στοίχημα ότι σου έχει συμβεί: Προετοιμάζεσαι για το πρώτο σου μπάνιο/  ετοιμάζεις την τσάντα σου για μια μίνι δροσερή απόδραση/ μαζεύεις τη βαλίτσα σου για τις διακοπές και στέκεις αμήχανα μπροστά στο περσινό αντηλιακό σου. Η συσκευασία του ίσως περιέχει ακόμη αρκετό προϊόν (αλλιώς το πιθανότερο είναι ότι θα το είχες ήδη πετάξει) ή ίσως δεν έχει καν ανοιχτεί.  Και αναρωτιέσαι: Είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσω; Θα προστατέψει την επιδερμίδα μου από όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας;

Υπάρχουν προϋποθέσεις για ν’ απαντήσει κανείς σε αυτήν την ερώτηση, οπότε ας διευκρινίσουμε σε ποιες περιπτώσεις μπορείς ή δεν μπορείς να αξιοποιήσεις το περσινό σου αντηλιακό είτε για το πρόσωπο, είτε για το σώμα.

–      Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τσεκάρεις την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Αν αυτή έχει παρέλθει, τότε εννοείται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτό το αντηλιακό ακόμη κι’ αν είναι σφραγισμένο.

·      Αν σου έχει περισσέψει ένα αντηλιακό που δεν έχεις ανοίξει και η ημερομηνία λήξης δεν έχει παρέλθει πρέπει να λάβεις υπόψη σου τις συνθήκες στις οποίες έχει παραμείνει αποθηκευμένο. Έχει προστατευτεί από τη ζέστη, το φως και την υγρασία; Τα αντηλιακά είναι πολύ σημαντικό να φυλάσσονται σε δροσερό, σκιερό και ξηρό περιβάλλον ώστε να παραμένουν αποτελεσματικά μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Αν δεν έχει αποθηκευτεί με τις κατάλληλες συνθήκες, τότε το πιθανότερο είναι ότι τα συστατικά του έχουν αλλοιωθεί -ακόμη και αν είναι σφραγισμένα- και δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις.

·      Άπλωσε μια μικρή ποσότητα στο χέρι σου και παρατήρησε την υφή του. Μύρισε, επίσης, τη μυρωδιά του. Αν έχουν αλλάξει, αν το προϊόν έχει “διαχωριστεί” και η υφή, η οσμή ή η απόχρωσή του είναι διαφορετικές από αυτό που θυμάσαι ως το αγαπημένο σου αντηλιακό δεν πρέπει επ’ ουδενί να το χρησιμοποιήσεις. Ακόμη όμως κι’ αν όλα τα παραπάνω δεν δείχνουν να έχουν υποστεί καμία αλλοίωση και οι συνθήκες αποθήκευσης υπήρξαν οι κατάλληλες και πάλι οι ειδικοί έχουν τους ενδοιασμούς τους ως προς το κατά ποιο ποσοστό ενδέχεται ένα αντηλιακό να χάσει μέρος της δράσης του με την πάροδο του χρόνου εφόσον έχει ανοιχτεί.

·      Θα πρέπει όμως να προσέχεις και το καινούριο σου αντηλιακό ώστε να επωφελείσαι από την ύψιστη προστασία του! Ακόμη και στην παραλία, φρόντισε να μην το εκθέτεις στον ήλιο, την άμμο ή την υγρασία και φύλασσέ το κάπου σκιερά, κάτω από μία πετσέτα ώστε να μην αλλοιωθεί η σύνθεσή του. Θυμήσου ν’ απλώνεις μια επαρκή ποσότητα (οι δερματολόγοι την υπολογίζουν γύρω στα 6 κουταλάκια του γλυκού σε κάθε εφαρμογή για έναν ενήλικα) και να την ανανεώνεις μετά από τις βουτιές σου ή τα θαλάσσια σπορ.

Cover Photo by Julia Kicova on Unsplash

Photo by Arturo Rivera on Unsplash

Διαβάστε μερικά ακόμη τέλεια θέματα ομορφιάς και περιποίησης της επιδερμίδας σας:

Rosehip oil: Το αγαπημένο έλαιο της Kate Middleton κάνει θαύματα και στα μαλλιά!

Μπορείς να φορέσεις αντηλιακό πάνω από το μακιγιάζ σου;

Backstage beauty: Όλες οι λεπτομέρειες του μακιγιάζ που είδαμε στο show Dior Haute Couture Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022