Σχέσεις-Σεξ
Υπάρχει κεραυνοβόλος έρωτας; (ναι, υπάρχει απάντηση!)

Ναι, λοιπόν, ο έρωτας με την πρώτη ματιά δεν είναι σενάριο… κινηματογραφικής φαντασίας. Παρότι ερωτεύεσαι ταχύτατα, οι διαδικασίες του εγκεφάλου είναι αρκετά πολύπλοκες, καθώς εκείνη τι στιγμή εμπλέκονται 12 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες συνεργάζονται και εκκρίνουν ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και αδρεναλίνη, ουσίες που γεννούν τον έρωτα. Η Stephanie Ortigue, καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου Σίρακιουζ και η ομάδα της αποκαλύπτει πως ο έρωτας μπορεί να προκαλέσει το ίδιο αίσθημα ευφορίας, με αυτό της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.
Το ερώτημα που γεννάται μετά από όλα αυτά είναι το εξής: Ερωτευόμαστε με το μυαλό ή την καρδιά μας;
Η απάντηση της Stephanie Ortigue είναι σαφής «Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι παγίδα! Θα έλεγα πως όλα ξεκινάνε από το μυαλό. Η καρδιά όμως έχει άμεση σχέση με τον έρωτα. Συνεπώς ο έρωτας είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από πάνω (εγκέφαλος) προς τα κάτω (καρδιά) και αντίστροφα. Η ενεργοποίηση μερικών περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να διεγείρουν την καρδιά, πράγμα που οδηγεί στο γνωστό αίσθημα ότι υπάρχουν «πεταλούδες στο στομάχι». Συμπτώματα που μερικές φορές νιώθουμε και νομίζουμε ότι προέρχονται από την καρδιά, στην πραγματικότητα ξεκινούν από τον εγκέφαλο».
Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως η ανιδιοτελής αγάπη όπως εκείνη της μητέρας και παιδιού πυροδοτείται από κοινά αλλά και διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου, όπως το μέσο εγκέφαλο. Από την άλλη, η παθιασμένη αγάπη πυροδοτεί το τμήμα ανταμοιβής του εγκεφάλου και τα γνωστικά τμήματα που έχουν άμεση σχέση με ανεπτυγμένες λειτουργίες για την εικόνα του σώματος.
Η Stephanies Ortigue και η ομάδα της συνεργάστηκε με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Sexual Medicine»