Wellness

Κάνετε καθιστική ζωή; Οι ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν -ναι, γίνονται ακόμη και στο γραφείο!

Περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο καθισμένοι σε ένα γραφείο και δεν βρίσκουμε στιγμή για να κάνουμε μερικές ασκήσεις; Κανένα πρόβλημα.

Με αυτές τις απλές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής και να ανακτήσουμε την ευεξία μας.

Η καθιστική ζωή κάνει κακό. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν, στην πραγματικότητα, ότι όσοι περνούν περισσότερες από 3-4 ώρες την ημέρα καθισμένοι και δεν κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα κινδυνεύουν με σοβαρές ασθένειες όπως είναι η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και τα κυκλοφορικά προβλήματα. Η απάντηση βρίσκετε στην κίνηση.

Οι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε!

#1 Μάθετε να αναπνέετε σωστά

Η πρώτη άσκηση θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε τον πλήρη έλεγχο της αναπνοής σας προκειμένου να κάνετε τους μύες σας να χαλαρώσουν και να απελευθερώσουν το άγχος.

Πώς θα το πετύχετε; Ξαπλώστε στο πάτωμα ανάσκελα με τα γόνατά λυγισμένα. Βάλτε το ένα χέρι στο στήθος και ένα στην κοιλιά.

Αναπνεύστε από τη μύτη ελέγχοντας με τα χέρια ότι το στήθος κάνει μια ελάχιστη κίνηση και η κοιλιά κατεβαίνει. Επαναλάβετε όσο πιο συχνά μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επειδή μάλλον στο γραφείο θα είναι δύσκολο να ξαπλώσετε κάτω, κάντε την άσκηση ακουμπώντας την πλάτη, τους αγκώνες και τις φτέρνες στον τοίχο.

#2 Κινηθείτε

Αν το γυμναστήριο απλώς δεν σας βγαίνει, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας την κίνηση με άλλους τρόπους:

Ανεβείτε με τις σκάλες, παρκάρετε λίγο πιο μακριά και περπατήστε ή κατεβείτε μια στάση πριν, πάτε με τα πόδια στο μίνι μάρκετ, σηκωθείτε από το γραφείο και περπατήστε λίγο στο διάλειμμά σας…

Ένα χιλιόμετρο από εδώ, ένα από εκεί, μπορεί να αυξηθεί η κινητικότητα χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Προσοχή όμως: αποφύγετε το τρέξιμο, γιατί, συχνά, όσοι κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να ανακτήσουν την ελαστικότητα των μυών και των αρθρώσεων πρώτα. Το τρέξιμο θα σας εκθέσει μόνο σε κίνδυνο τραυματισμού.

#3 Ζεστάνετε τους μύες

Ανά διαστήματα στο γραφείο φροντίστε να κάνετε κάποια τεντώματα για να χαλαρώσουν και να ζεσταθούν οι μύες.

Τεντώστε την πλάτη και στη συνέχεια χαμηλώστε αργά τα χέρια προς το πάτωμα σκύβοντας προς τα εμπρός. Επαναλάβετε πέντε φορές χωρίς να πιέζεστε πολύ, αφήνοντας τον εαυτό σας να καθοδηγείται από τις αισθήσεις σας για να καταλάβετε πόσο πολύ μπορείτε να λυγίσετε.

Μακροπρόθεσμα, θα δείτε ότι θα πλησιάζετε τα χέρια όλο και πιο κοντά στο πάτωμα.

Επίσης, όταν κάθεστε στην καρέκλα, κρατήστε την πλάτη σας ίσια και περιστρέψτε αργά το λαιμό σας δεξιόστροφα και αριστερόστροφα, κρατώντας τους ώμους σας σταθερά στη θέση τους και αποφεύγοντας τα ξαφνικά τραντάγματα.

Επαναλάβετε δέκα φορές από κάθε πλευρά. Παραμένοντας καθισμένοι, περιστρέψτε και τον κορμό πιάνοντας εναλλάξ την αντίθετη πλευρά της πλάτης με τα δύο μπράτσα. Επαναλάβετε πέντε φορές από κάθε πλευρά για να ζεσταθεί η πλάτη.

Τέλος, ενώ κάθεστε, σταυρώστε τα χέρια πίσω από την πλάτη σας και, πιέστε τα προς τα κάτω, ώστε να ανοίξουν οι ωμοπλάτες και να διορθώσετε την ελαφρώς καμπυλωμένη θέση που όλοι έχουμε στο γραφείο.

#4 Χαλαρώστε την πλάτη

Ακουμπώντας τους γλουτούς στις άκρες της καρέκλας και με τα πόδια σταθερά στο πάτωμα και παράλληλα με αυτά της καρέκλας, φέρτε τον κορμό προς τα εμπρός προς τα κάτω.

Ο στόχος είναι να φέρετε το μέτωπο όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γόνατα και να κρατήσετε τη θέση για τουλάχιστον δεκαπέντε δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση και επιμηκύνετε τη σπονδυλική στήλη σηκώνοντας τα μπράτσα προς τα πάνω. Πέντε επαναλήψεις και η πλάτη θα σας ευγνωμονεί.

#5 Σφίξτε τα πόδια

Αυτή η άσκηση είναι τόσο απλή όσο και αποτελεσματική και μάλιστα μπορείτε να την κάνετε ανά πάσα στιγμή, ακόμα και ενώ εργάζεστε. Ενώ κάθεστε, σηκώστε το ένα πόδι κάθε φορά και επεκτείνετε το έτσι ώστε η φτέρνα να απέχει λίγα εκατοστά από το πάτωμα.

Σε αυτό το σημείο, περιστρέψτε αργά τον αστράγαλο προς τη μία κατεύθυνση και μετά προς την άλλη για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε δέκα φορές για κάθε πόδι.

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash

Μια ματιά ακόμα: Φούσκωμα στην κοιλιά: Ποιο είναι το πρωινό που θα σε βοηθήσει να ξεπρηστείς!