Μαμά-Παιδί
Πώς να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να συμμετέχει στο μάθημα!
Ως εκπαιδευτικός βρέθηκα πολλές φορές μπροστά σε παιδιά ντροπαλά, παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση, παιδιά με μαθησιακές αδυνάμιες που ήταν σχεδόν φαντάσματα μέσα στην τάξη και στο μάθημα.
Είναι πρωταρχικός σκοπός του δασκάλου να εντάξει και να παρακινήσει τους μαθητές του να συμμετέχουν στο μάθημα αλλά και ως γονείς μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Και όχι για τους βαθμούς ή για να είναι ο καλός μαθητής αλλά για να νιώθει ότι ανήκει στην ομάδα, ότι τα καταφέρνει και ότι έχει το θάρρος της γνώμης του.
Όσο πρόκληση και αν ακούγεται πάντα σε συνεργασία και επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό οι γονείς μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιες στρατηγικές.
Δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον μάθησης:
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αισθάνεται άνετα και ασφαλές στην τάξη του. Μιλήστε με τον δάσκαλό του και βεβαιωθείτε ότι έχει μια θετική σχέση μαζί του. Ένα παιδί που νιώθει ασφάλεια και σεβασμό έχει περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχει στην τάξη.
Θέστε στόχους:
Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να θέσετε στόχους για τη συμμετοχή του στην τάξη. Ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί τους στόχους του με τον δάσκαλό του και βοηθήστε το να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Εξάσκηση στο σπίτι:
Βοηθήστε το παιδί σας να εξασκηθεί στην ομιλία και να μοιράζεται τις ιδέες του στο σπίτι. Ενθαρρύνετε το να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράζεται ελεύθερα.
Προσπάθεια επαίνου:
Επαινέστε την προσπάθεια του παιδιού σας, όχι μόνο τα επιτεύγματά του. Γιορτάστε τα μικρά βήματα προς τη συμμετοχή στην τάξη, όπως το να κάνετε μια ερώτηση ή να κάνετε μια πρόταση.
Παιχνίδι ρόλων:
Εξασκηθείτε σε σενάρια όπου το παιδί σας ενθαρρύνεται να συμμετέχει στην τάξη. Μπορείτε να προσποιηθείτε ότι είστε ο δάσκαλος και να τους κάνετε ερωτήσεις ή να τους κάνετε να εξασκηθούν να μοιράζεται τις ιδέες του μαζί σας.
Βρείτε τα ενδιαφέροντά του:
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετάσχει σε θέματα που το ενδιαφέρουν. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί περισσότερο αφοσιωμένο και να έχει κίνητρο για συμμετοχή στην τάξη.
Θυμηθείτε, κάθε παιδί είναι μοναδικό και αυτό που λειτουργεί για το ένα μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιο άλλο.
Να είστε υπομονετικοί, να συνεχίζετε να προσπαθείτε και να κρατάτε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τον δάσκαλο του παιδιού σας για να εξασφαλίσετε την επιτυχία του.
Η δική σας υποστήριξη, ενθάρρυνση και ειλικρινής επικοινωνία είναι πάντοτε τα καλύτερα εφόδια.
Μια ματιά ακόμα: Εργαζόμενη μητέρα, αυτός ο άθλος! Πώς συνδυάζεται εργασία και μωρό;