Μαμά-Παιδί

Να πώς θα μάθουν ορθογραφία τα παιδιά σας: Εύκολοι τρόποι για να μην είναι σπαζοκεφαλιά!

Τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού αντιμετωπίζουν το Γολγοθά που ακούει στο όνομα ορθογραφία.

Καλά, καλά δεν ξέρουν τα γράμματα και όμως έχουν από την Ά Δημοτικού λεξούλες, αργότερα και προτασούλες για ορθογραφία. Και τώρα τί κάνουμε;

Είναι σύνηθες η ορθογραφία να δυσκολεύει τα παιδιά και να αντιμετωπίζεται ως την σούπερ αγγαρεία. Γι ‘αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε διασκεδαστική αυτή την εμπειρία ώστε να θέσουμε τις βάσεις για τις επόμενες τάξεις.

Επειδή ακριβώς δεν αρέσει στα παιδιά καλό είναι να αρχίζουμε το διάβασμα με τα λιγότερο αγαπημένα μαθήματα για να μην τα αφήνουμε στο τέλος που θα έχει κουραστεί.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που χρησιμοποιώ κατά καιρούς και όλοι δουλεύουν. Εσείς όμως θα δείτε ποιος είναι αυτός που αρέσει και προτιμά το παιδί σας και φυσικά μπορείτε να τους εναλλάσσετε.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δουλέψει η λογική «Κάτσε και γράψτο δέκα φορές» ή να το μαλώσουμε γιατί δεν την έγραψε σωστά στο σχολείο.

Σιγά, σιγά θα χτιστεί η σχέση του παιδιού με τα μαθήματα και την ορθογραφία αρκεί να το βοηθήσουμε δείχνοντας του τον τρόπο.

Ένας ωραίος τρόπος εκμάθησης είναι ο πίνακας

Ή τον κλασσικό με κιμωλία ή με μαρκαδόρο. Γράφουμε τη λεξούλα και κυκλώνουμε τις δυσκολίες. Την σπάμε σε συλλαβές. Το βάζουμε να την γράψει. Γράφουμε τη λέξη με κενά π.χ. δεν συμπληρώνουμε την κατάληξη του ρήματος και ζητάμε από το παιδί να την συμπληρώσει.

Άλλος τρόπος είναι με τα γραμματάκια μαγνητάκια

Αυτό είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό γιατί το βλέπουν όντως σαν παιχνίδι. Θα πρέπει να προμηθευτείτε αρκετές καρτέλες για να έχετε μπόλικα φωνήεντα κτλ. Αν πάλι δεν είναι δυνατόν να έχετε μαγνητάκια φτιάξτε μόνες σας καρτελάκια από χαρτόνι με τα γράμματα της αλφαβήτου.

Αν προτιμάτε το παραδοσιακό χαρτί βάλτε χρώμα στα σημεία της λέξης που πρέπει να προσέξει το παιδί.

Ένας άλλος όμορφος τρόπος που δουλεύεται πολύ στους μαθητές με δυσλεξία είναι η ταύτιση της λέξης με κάποια ζωγραφιά. Για παράδειγμα στη λέξη βυθός μέσα στο ύψιλον μπορείτε να ζωγραφίσετε μια θάλασσα με ψαράκια.

Τέλος μπορείτε να κάνετε στην αρχή την ιχνηλάτηση δηλαδή να σχηματίσετε με τελίτσες τη λέξη και να την περάσει το παιδί από πάνω.

Όποιον τρόπο και να διαλέξετε μανούλες, σίγουρα τα παιδιά σας θα τον εκτιμήσουν. Σίγουρα προϋποθέτει χρόνο αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο από τις φωνές και τους τσακωμούς και εν τέλει τη ματαίωση από τη μεριά του παιδιού.

Δείτε ακόμα:

DIY: Το απόλυτο πολυαισθητηριακό παιχνίδι που θα ξετρελάνει το παιδί σου!