Μαμά-Παιδί

Κορονοϊός: Τα μέτρα προστασίας και όλα όσα θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς!

Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV πρωτοεμφανίστηκε στην Γιουχάν της Κίνας τον Δέκεμβριο του 2019. Η γρήγορη εξάπλωση του σε πολλές χώρες της υφηλίου αλλά και η εμφάνιση του στην Ελλάδα καθιστά σημαντική την άμεση και επαρκή ενημέρωση όλων για τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να ληφθούν έναντι του νέου ιού, ιδίως για τα παιδιά μας που αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού. Εμείς συναντήσαμε τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη και του ζητήσαμε να μας πει τα πάντα για το θέμα αυτό. Διαβάστε παρακάτω.

1. Ποια τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι γονείς για τα παιδιά τους ενάντια στον ιό;

Είναι τα ίδια μέτρα που γνωρίζουν για την προφύλαξη από την εποχική γρίπη και γενικά για τις ιώσεις που εισέρχονται στον οργανισμό δια μέσω της αναπνευστικής  και της στοματικής οδού. Η κορωνίδα της πρόληψης είναι η προσωπική υγιεινή που ξεκινάει με το πολύ καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Η αποφυγή του συγχρωτισμού, δηλαδή να αποφεύγονται τα μέρη όπου υπάρχουν πολλά άτομα. Όταν είναι απαραίτητο και εφικτό να φορούν μάσκα μιας χρήσης.

2. Πως εμφανίστηκε ο ιός;

Δεν είναι ακόμη πολύ ξεκάθαρο από που ήταν το σημείο μηδέν της εμφάνισης του ιού. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ότι ξεκίνησε από το ζωικό βασίλειο είτε είναι πτηνά ή άλλα ζώα. Από την στιγμή όμως που πέρασε στον άνθρωπο είναι πλέον ανθρώπινος ιός.

3. Πως μεταδίδεται και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα (διότι ακόμη ο ιός είναι σε συνεχή μέλη της συμπεριφοράς του) μεταδίδεται δια μέσω του αέρα με τα σταγονίδια και δια μέσω του στόματος με μολυσμένα αντικείμενα. Οτιδήποτε διακόπτει την πορεία  του ιού σε αυτές τις διαδρομές τους αποτελεί μέσω πρόληψης.

4. Που οφείλεται η ταχεία εξάπλωσή του που τείνει να πάρει τη μορφή επιδημίας;

Οι ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση του ιού. Η άγνοια των πολιτών για σωστή και αποτελεσματική προσωπική υγιεινή είναι ένας βασικός παράγοντας της μετάδοσης, της μόλυνσης και της διασποράς του από χώρα σε χώρα.

5. Ποιες ομάδες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο;

Όλοι οι άνθρωποι είναι υποψήφια θύματα του ιού. Από την μέχρι τώρα συμπεριφορά του για κάποιο λόγο προτιμάει τους ενήλικες και αυτούς που έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας. Φαίνεται ότι προς το παρών τα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί να αλλάξει το τοπίο.

6. Όσοι τηρούν πιστά το πρόγραμμα του εθνικού εμβολιασμού έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν;

Το κάθε εμβόλιο καλύπτει και προσφέρει προστασία μόνο για το συγκεκριμένο μικρόβιο για το οποίο έχει παραχθεί. Άρα επειδή μέχρι τώρα δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό, κανένα από τα υπάρχοντα δεν μπορεί  να προσφέρει προστασία.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!