Μαμά-Παιδί

Messy play στο σπίτι!

Παρατηρώντας τη μικρή μου μόλις 8 μηνών βλέπω ότι τα πάντα είναι αισθήσεις. Τσουπ λοκάρει κάτι, κινείται προς τα κει, το αγγίζει και απ´ευθείας το βάζει στο στόμα. Αισθητηριακά λοιπόν μαθαίνει τον κόσμο, το περιβάλλον της.

Και σκέφτηκα έτσι πρέπει να είναι και το παιχνίδι των παιδιών. Γιατί αυτή η Πέππα που τσαλαβουτά στις λακκούβες με τις λάσπες τρελαίνει τα παιδιά; Ακριβώς επειδή χαίρεται, παίζει, εξερευνά τον κόσμο και κυρίως λερώνεται.

Ναι αυτός ο εχθρός των μαμάδων «Μην τα κάνεις χάλια», «Πρόσεχε μη λερωθείς» «Τι είναι αυτό το χάος;»

Σας έχω τη λύση και ο τρόπος παιχνιδιού είναι το messy ή sensory play.

Πρόκειται για το αισθητηριακό παιχνίδι που χρησιμοποιεί απλά υλικά που διεγείρει όλες τις αισθήσεις χωρίς κανόνες με άπειρο πειραματισμό και χωρίς κάποιο τελικό ζητούμενο ή στόχο.

Είναι ελεύθερο παιχνίδι που αφήνει τη φαντασία να καλπάζει, τα μικρά χεράκια να εκτονώνονται και να δημιουργούν.

Για να δούμε όμως πως μπορούμε να το εφαρμόσουμε στο σπίτι μας με όσο το δυνατόν λιγότερες «απώλειες.»

Ένα τέλειο παιχνίδι είναι τα χρώματα. Με αυτά μπορούμε να παίξουμε με άπειρους τρόπους. Μπορούμε να πάρουμε μια διάφανη ζελατίνα χαρτιού και να βάλουμε διάσπαρτη τέμπερα στο μέγεθος ενός φουντουκιού σε διάφορα χρώματα.

Ασφαλίζουμε με ταινία την άκρη και αφήνουμε το παιδί να πατάει με τα χεράκια του τα χρώματα δημιουργώντας σχέδια αλλά και νέα χρώματα.

Ένα άλλο γευστικό παιχνίδι με χρώματα είναι να βάλουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής σε γιαούρτι. Το παιδί τα ανακατεύει και αν φάει δεν πειράζει. Αυτό είναι ιδανικό να γίνεται στο τραπέζι της κουζίνας με ένα λευκό ύφασμα από κάτω ώστε τα παιδικά δαχτυλάκια να δημιουργούν και ένα «έργο τέχνης».

Σπιτικός πηλός, η συνταγή απλή και δοκιμασμένη

Υλικά:

1 κούπα μαγειρική σόδα
1/2 κουπας κορν φλαουρ
3/4 κουπας χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να δούμε φυσαλίδες και να ξεκολλάει η ζύμη μας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όταν κρυώσει είναι έτοιμη για ζύμωμα.

Με τον πηλό μπορεί να αναπαραστήσετε μια ιστορία, ένα παραμύθι προσπαθώντας να φτιάξετε τους ήρωες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπ πατ για διάφορα σχέδια ή να δημιουργήσετε τα δικά σας γλυπτά.

Ζελατίνη για super βουτιές χεριών

Υλικά:

10gr σε σκόνη ζελατίνη
500ml νερό
Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

Βάζουμε στη ζελατίνη 3 -4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και περιμένουμε να απορροφηθεί.

Έπειτα ζεσταίνουμε το μείγμα με το υπόλοιπο νερό όχ να βράσει.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τάπερ το υγρό και ρίχνουμε διάφορα πραγματάκια μέσα π.χ. διάφορα ζωάκια ή το κάνουμε θεματικό π.χ. βυθός.

Υπάρχουν άπειρες ιδέες, φαντασία να έχετε… Το παιχνίδι είναι χαρά γι ‘αυτό δεν επιβραβεύουμε και απλά είμαστε συνοδοιπόροι χωρίς να κατευθύνουμε ούτε το παιδί ούτε το παιχνίδι.

Έτσι αποκτούν τα παιδιά μας αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Καλό χαμό!!!

Μια ματιά ακόμα: Enough Drama: Μανούλες, να πως θα διαχειριστείτε σωστά το εφηβικό δράμα!