Ζώδια
Τι μας αποκαλύπτουν τα αρχικά του ονόματός μας για τον έρωτα;
News & Trends
Δείτε την Blake Lively με κοντά, σκούρα καστανά μαλλιά. Όχι, όχι και πάλι όχι!
Άσκηση
Έτσι γυμνάζονται οι αγαπημένες μας celebrities με το τέλειο σώμα!
Μαλλιά
Η Julianne Hough σας υπενθυμίζει ένα glam hair look που θα αναβαθμίσει το bob στην επόμενη βραδινή σας έξοδο
Home / Μαμά-Παιδί / Παιδί / Κι όμως τα όνειρα των παιδιών τα βοηθούν να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητάς τους! Δείτε πως συμβαίνει αυτό

Κι όμως τα όνειρα των παιδιών τα βοηθούν να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητάς τους! Δείτε πως συμβαίνει αυτό

Γαλήνιες λίμνες ή ταραγμένες θάλασσες, φιλικά σκυλάκια ή άγρια θηρία, φαντάσματα, ξωτικά ή πλάσματα από άλλους πλανήτες… Τα παιδικά όνειρα ευχάριστα ή όχι, άλλοτε εξυμνούν την πραγματικότητα και άλλοτε προσπαθούν να λύσουν προβλήματα. Οπωσδήποτε όμως είναι υπαρκτά αν και σπάνια αναφέρονται…

Τα παιδιά μέσω των παιχνιδιών μαθαίνουν για το περιβάλλον τους, εξασκούν και εξελίσσουν τις ικανότητές τους, αποκτούν γνώσεις, μαθαίνουν να εκφράζονται, προβληματίζονται, εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους… Πολλές φορές, όλα αυτά γίνονται και μέσω των ονείρων, που λειτουργούν ακριβώς σαν το παιχνίδι: λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας και βοηθούν στην έκφραση των συναισθημάτων.

Παραδείγματα μπορούμε να αντλήσουμε από το παρελθόν… Τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας έζησαν τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς, τη φρίκη και τη δυστυχία. Πολλά από αυτά, επειδή έχασαν τις οικογένειές τους, έζησαν για χρόνια σε ιδρύματα, έχοντας τη βοήθεια νοσοκόμων και ψυχολόγων, που κατέγραφαν τις παρατηρήσεις τους.

Όλα αυτά τα παιδιά λοιπόν έβλεπαν εφιάλτες που είχαν να κάνουν με τον πόλεμο και τα προβλήματα που αυτός συνεπάγεται. Όμως την ίδια στιγμή, τα παιχνίδια τους ήταν αντιγραφή των βομβαρδισμών και του πολέμου. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσω των ονείρων που αποτύπωναν τον προβληματισμό τους για το θέμα αλλά και μέσω των παιχνιδιών, προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί έγιναν όλα αυτά.

11863-baby-sleeping-teddy-main

Η επανάληψη μάλιστα, τόσο των παιχνιδιών όσο και των ονείρων, είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτουν ώστε να κατανοήσουν , να συνειδητοποιήσουν και τέλος να αποδεχτούν όσα έγιναν. Γι’αυτό το λόγο τα όνειρα επαναλαμβάνονται μέχρι κάποιο πρόβλημα να βρει τη λύση του και γι’αυτό ένα παιδί παίζει πολλές φορές ένα παιχνίδι, ώστε να λύσει τελικά το πρόβλημά του μέσω του ονείρου ή του παιχνιδιού.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: Τα πρώτα μαθήματα πειθαρχίας για το μωράκι σας – Δείτε πως θα του βάλετε όρια μέσα από καθημερινές διαδικασίες!

×