Celebrity News
Η Φαίη μας έριξε το Instagram με τη φώτο που ανέβασε -Δείτε τα σχόλια που της άφησε όλη η showbiz!
Επιδερμίδα
Kim Kardashian, Bella Hadid, Ashley Graham: Αυτή είναι η νέα beauty εμμονή των αγαπημένων μας celebrities!
Ιδέες Διακόσμησης
Πως να κάνετε το υπνοδωμάτιό σας να μοιάζει με αυτά του Instagram!
Το look της Φαίης
Δείτε όλες τις εμφανίσεις της Φαίης στο Πρω1νό 25-29/5 -Ποια σας αρέσει περισσότερο;
Home / Μαμά-Παιδί / Παιδί / Ο γιος μου χτυπάει και σπρώχνει τα παιδιά της ηλικίας του! Τι να κάνω;

Ο γιος μου χτυπάει και σπρώχνει τα παιδιά της ηλικίας του! Τι να κάνω;

Συχνά οι γονείς παραπονιούνται για τις επιθετικές συμπεριφορές των παιδιών τους, οι οποίες παρατηρούνται όταν δεν ”περνάει το δικό τους”. Το μικρό σας λοιπόν μπορεί ξαφνικά να αντιδράσει βίαια σπρώχνοντας ή χτυπώντας τους συνομηλίκους του ή ακόμα κι εσάς. 

Ποια είναι η σωστή πρακτική για να σταματήσει αυτήν την επιθετική συμπεριφορά όσο είναι ακόμα μικρό; Σε πρώτο χρόνο πρέπει να κατανοήσουμε γιατί το παιδί είναι επιθετικό.Γιατί ενώ εσείς προσπαθείτε πάντα να κατευθύνετε το παιδί, ήρεμα και ευγενικά, εκείνο σηκώνει τόσο εύκολα το χέρι του;

Είναι δύσκολο να περιμένουμε από ένα μικρό παιδί να ακολουθεί κανόνες, καθώς γνωστικά και νοητικά δεν είναι ακόμα σε θέση να το κάνει. Πιθανώς να είναι ένα παιχνίδι για εκείνο, καθώς δε μπορεί να συλλάβει την έννοια του πόνου στον άλλο.

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, αν αντιδράσετε με θυμό ή με απότομο τρόπο στο μικρό σας, η αντίδραση σας αυτή θα ενισχύσει τη συμπεριφορά του να χτυπάει σε καθημερινή βάση όλο και πιο συχνά.

Όταν αντιδρούμε με θυμό ή με άγχος στα παιδιά μας, εκείνα εσωτερικεύουν αυτές τις αντιδράσεις μας. Με αυτό τον τρόπο τους προσθέτουμε επιπλέον ανησυχίες για πράγματα για τα οποία έχουν ήδη τους δικούς τους φόβους. Το παιδί σας θα αισθάνεται την ανάγκη να ξαναχτυπήσει γιατί δεν θα έχει καταλάβει το λόγο που του φωνάξατε, ή που του δώσατε ξύλο , ή που του αρπάξατε το χέρι δυνατά και το τραβήξατε μακριά να καθίσει κάπου μόνο του για τιμωρία. Το μυαλό του σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά σας

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το επιτρέψουμε ελεύθερα. Είναι απαραίτητο να θέτουμε τις σωστές βάσεις και να μένουμε σταθεροί, ώστε τα παιδί να κατανοεί τα όριά του όσο μεγαλώνει.

Θέτουμε όρια, αλλά παράλληλα προσέχουμε πάντα τον τρόπο μας, ο οποίος πρέπει να είναι ψύχραιμος και χωρίς σχόλια που να υποτιμούν το παιδί και να το πληγώνουν.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Φώτο: iStock/Ideal Image

Μια ματιά ακόμα: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!

×