Μαμά-Παιδί

Θηλασμός: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού στις γυναίκες

Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα. Σύμφωνα με μια νέα αυστριακή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας λίγο καιρό πριν, οι γυναίκες που έχουν θηλάσει είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στη ζωή τους καρδιοπάθεια, να πάθουν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.

Συγκεκριμένα μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας Πέτερ Βιλάιτ του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ -δημοσιεύτηκαν όλα στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association»-  αξιολόγησαν 8 έρευνες από πολλές χώρες που αφορούσαν σε 1,2 εκ. γυναίκες, θέλοντας να δουν τη σχέση ανάμεσα στον θηλασμό και στην κατοπινή καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας. Από αυτές το 82% είχαν γεννήσει και θηλάσει.

Αυτές μάλιστα είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με τις υπόλοιπες που δεν είχαν θηλάσει ποτέ.

Επιπλέον είχαν 14% μικρότερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο, 12% μικρότερη πιθανότητα εγκεφαλικού και 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο θηλασμός μειώνει καταλυτικά τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου τους από λοιμώδεις νόσους.

Επιπλέον μειώνει την πιθανότητα της μητέρας να εμφανίσει στη ζωή της διαβήτη τύπου 2 και καρκίνους των ωοθηκών ή του μαστού.

Γι’ αυτό και μαζί με άλλους φορείς συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των μωρών για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη γέννησή τους.

Φωτογραφίες: Unsplash 

Δείτε ακόμα: 

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 5+1 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε!

Το δημιουργικό και μη δημιουργικό άγχος!

Οι τοξικοί άνθρωποι καταστρέφουν τη ζωή μας -Δείτε πώς θα τους αντιμετωπίσετε!