Μαμά-Παιδί

Τι δώρο να κάνω στο παιδί μου τα Χριστούγεννα;

Πλησιάζοντας οι μέρες για Χριστούγεννα μικροί, μεγάλοι παθαίνουν τη γνωστή φρενίτιδα ψώνια και δώρα χωρίς σταματημό.

Τα παιδιά εννοείται προηγούνται αυτές τις μέρες και φυσικά ένα δώρο παραπάνω ποτέ κανέναν δεν έβλαψε ή μήπως δεν είναι έτσι;

Πρόσφατα είδα σε ένα μέσο μια εικόνα από το παρελθόν όχι δα και τόσο παλιά που ένα παιδί άνοιγε ενθουσιασμένο το δώρο του κάτω από ένα δέντρο σε αντιπαράθεση με μια εικόνα του σήμερα που απρόθυμα και σχεδόν χωρίς καμία χαρά ανοίγει ένα παιδί το δώρο του. Ίσως υπερβολικό αλλά θαρρώ ότι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Τα σημερινά παιδιά ως επί το πλείστον έχουν ό,τι ζητήσουν πριν καλά καλά το ζητήσουν. Ένα ξεχειλισμένο δωμάτιο με παιχνίδια που ανάθεμα και αν τα έχουν παίξει ή ακόμα χειρότερα δεν ξέρουν πως να τα παίξουν.

Ίσως λοιπόν αυτές οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για μια δεύτερη σκέψη σε σχέση με το τί προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Μερικές απλές προτάσεις για δώρο τα Χριστούγεννα

Σίγουρα για ενα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τις γιορτές σταματήστε τα πολλά και ακριβά δώρα. Έχουν να δεχτούν τόσα πολλά από φίλους και συγγενείς που πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για παραπάνω πράγματα.

Συζητήστε με τους κοντινούς σας συγγενείς γιαγιάδες, θείες κτλ για χρήσιμα δώρα. Εσείς ξέρετε και το παιδί σας και τις ανάγκες του οπότε δεν είναι κακό να τους προτείνετε ένα χρηστικό και συνάμα χρήσιμο δώρο.

Μην κάνετε υπερβολές. Δεν χρειάζεται το πανάκριβο τεράστιο δώρο που πιθανότατα δε χωρά στο δωμάτιο και δε θα ασχοληθεί ιδιαίτερα.

Αν πιστεύει στον Αγιο Βασίλη εξηγήστε του την αξία του να προσφέρεις, την έννοια του πνεύματος και τη σημασία του να λάβει ένα δώρο χωρίς να σχετίζεται απαραίτητα με πολλά χρήματα.

Ειδικότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε αντί για δώρο να κανονίσετε μια οικογενειακή εκδρομή, μια ωραία παράσταση ή ένα τραπέζι σε ένα καλό εστιατόριο.

Με μεγάλη μου λύπη τα περισσότερα γράμματα στον Άγιο Βασίλη ζητούσαν είτε τάμπλετ είτε κινητό. Μην ενδώσετε με τίποτα!

Το να εκτιμήσει ένα παιδί τα δώρα δεν είναι κάτι που μαθαίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά χτίζεται με τον καιρό.

Το πιο σημαντικό δώρο άλλωστε που έχετε να προσφέρετε στα παιδιά σας είναι ο χρόνος σας!

Μην επενδύετε χρήματα αλλά χρόνο και θα με θυμηθείτε!

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές.

Φωτογραφίες: Pexels

Μια ματιά ακόμα: 

Το παιδί μου έχει άγχος για το σχολείο! Τι να κάνω;