Μακιγιάζ
Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να δείχνουν τα μάτια σας μεγαλύτερα!
Tips & Trends
5 outfits που μπορείς να υιοθετήσεις χρησιμοποιώντας την πιο δημοφιλή απόχρωση του Καλοκαιριού
Love Your Body
Λάδια μπάνιου: Τα προϊόντα που θα σας χαρίσουν την απόλυτη αίσθηση πολυτέλειας
Άσκηση
Αυτό είναι το απόλυτο πρόγραμμα γυμναστικής για τέλειους κοιλιακούς και γλουτούς (βίντεο)
Home / Μαμά-Παιδί / Εγκυμοσύνη / Εγκυμοσύνη: Πρήξιμο, πόνος και κράμπες στα πόδια. Πώς θα τα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά!

Εγκυμοσύνη: Πρήξιμο, πόνος και κράμπες στα πόδια. Πώς θα τα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά!

Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;
Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, που συχνά παραβλέπεται ή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα είναι το οίδημα (πρήξιμο). Η εγκυμοσύνη προκαλεί κατακράτηση υγρών που συγκρατούνται στους ιστούς και οδηγεί σε πρήξιμο των άκρων. Η πλειοψηφία των εγκύων εμφανίζουν οίδημα είτε στο τέλος της ημέρας, είτε για μεγαλύτερη περίοδο. Επιβαρύνονται κυρίως ο αστράγαλος, η ραχιαία επιφάνεια (κουντεπιέ), η πελματιαία επιφάνεια και τα δάχτυλα, αλλά πολλές φορές και ολόκληρο το πόδι. Το οίδημα των άκρων είναι φυσιολογικό και δεν επιδρά αρνητικά στην πορεία της εγκυμοσύνης γι’ αυτό δεν πρέπει να σας φοβίζει. Ωστόσο αν συνδυάζεται με υπέρταση κύησης τότε πρέπει να τεθεί υπόψη του γυναικολόγου σας.

 

Tips:
-Αναζητήστε την ξεκούραση και αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία.
-Κάντε ένα δροσερό ποδόλουτρο και τοποθετήστε τα πόδια ψηλά.
-Αποφύγετε τα στενά παπούτσια.
-Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού.
-Εκμεταλλευτείτε τον σύντροφό σας και ζητήστε του να σας κάνει ένα ελαφρύ μασάζ από δάχτυλα προς τα πάνω.

Πονάνε τα πόδια μου! Τι να κάνω;
Λόγω της αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κέντρο βάρους της εγκύου μετατοπίζεται. Αυτό προκαλεί αλλαγή στη στάση του σώματος και προσθέτει πίεση στα γόνατα και τα πέλματα. Σε συνδυασμό με την χαλάρωση των αρθρώσεων την περίοδο αυτή, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πόδια της εγκύου, που είναι ο πρηνισμός (πλατυποδία). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη φτέρνα, την καμάρα ή το μετατάρσιο. Σε ακραία (αλλά όχι σπάνια) περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε βλαισό μέγα δάκτυλο, το γνωστό μας κότσι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανατομία του ποδιού αλλάζει προκειμένου να βρεθεί μια νέα θέση ισορροπίας.

Tips:
-Και σε αυτή τη περίπτωση αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία.
-Αποφύγετε τα στενά παπούτσια και τα τακούνια.
-Ο σύντροφός σας είναι ο αρωγός σας στα δύσκολα. Ζητήστε του να σας κάνει ένα μασάζ στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού (καμάρα – μετατάρσιο) και κυκλικές κινήσεις του μεγάλου δακτύλου.
-Επισκεφτείτε τον Ποδολόγο σας για ένα πελματογράφημα και την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων που θα υποστηρίξουν την καμάρα και θα ανακουφίσουν τα πόδια σας.

Δεν μπορώ να σκύψω! Πώς θα κόψω τα νύχια μου;
Αργά ή γρήγορα, κατά την διάρκεια της κύησης θα βρεθείτε σε αυτή τη θέση. Τώρα μάλιστα που τα πόδια πρήζονται όπως περιγράψαμε παραπάνω, επιπλέον πίεση θα ασκείται τόσο στις ακμές όσο και στις αύλακες των νυχιών σας. Σε περίπτωση κακής κοπής των νυχιών αυτό θα οδηγήσει πιθανά σε είσφρυση των νυχιών στο δέρμα. Είναι μια πολύ ενοχλητική και δυσάρεστη κατάσταση με οξύ πόνο που πολλές φορές συνοδεύεται από φλεγμονή και επιπλέον οίδημα.

Tips:
-Εάν είστε στην αρχή της κύησης και μπορείτε ακόμη να φροντίσετε η ίδια τα νύχια σας, κάντε το με προσοχή, ώστε να μην μείνουν υπολείμματα νυχιού που θα ενοχλούν.
-Μη χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα για να ανιχνεύσετε την αύλακα του νυχιού. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ερεθισμού και πιθανής μόλυνσης.
-Φορέστε άνετα παπούτσια που ταιριάζουν στο πόδι σας και μην επιμένετε να φοράτε τα παπούτσια που φορούσατε πριν την εγκυμοσύνη, ίσως δεν σας κάνουν πια.
-Επισκεφτείτε τον Ποδολόγο σας. Εμπιστευθείτε ένα ποδολογικό εργαστήριο ώστε να είστε βέβαιη ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Μη αποστειρωμένα εργαλεία κοπής φέρουν πολύ υψηλό κίνδυνο μολύνσεων, ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη εποχή για σας.

Με έπιασε κράμπα! Γιατί πάλι;
Συχνές κατά την διάρκεια της κύησης είναι και οι κράμπες. Φαίνεται να σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου, γι’ αυτό οι γυναικολόγοι καλύπτουν τις εγκύους με συμπληρώματα που τα περιέχουν. Επίσης επιδεινώνονται συνήθως όσο η εγκυμοσύνη προχωρά λόγω της αδράνειας.

Tips:
-Καλή η ξεκούραση αλλά μην φτάνεται στην αδράνεια! Φορέστε άνετα παπούτσια και κάντε ένα μικρό περίπατο.
-Όσο είστε ξαπλωμένη κάντε κάμψεις και εκτάσεις (τεντώματα) των πελμάτων για ενδυνάμωση.
-Και σε αυτή τη περίπτωση ένα μασάζ είναι ευεργετικό και ανακουφίζει από τον πόνο.

 

Τι πρέπει να προσέχω;
-Φορέστε μαλακά και άνετα παπούτσια. Ταιριάξτε το παπούτσι στο πόδι και όχι το πόδι στο παπούτσι!
-Ξεκουράστε τα πόδια σας όσες περισσότερες φορές μπορείτε στη διάρκεια της μέρας.
-Ξαπλώστε και βάλτε ένα μαξιλάρι ώστε να διευκολύνεται την κυκλοφορία των πλεοναζόντων υγρών προς τα πάνω.
-Χαρίστε τους ένα ευεργετικό ποδόλουτρο και ιδανικά ένα ελαφρύ μασάζ από τα δάχτυλα προς τα πάνω.
-Εμπιστευτείτε μόνο επαγγελματίες που τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Ο Ποδολόγος θα φροντίσει τόσο για την ασφαλή και αποτελεσματική κοπή των νυχιών όσο και για την εμφάνιση των ποδιών σας.

Χρήστος Ντάτσης, Ποδολόγος

www.podolab.gr
Κολωνάκι, Αλωπεκής 8. Τηλ.: 210 7220303
Γλυφάδα, Δ. Γούναρη 62. Τηλ.: 210 9640880

×