Μαμά-Παιδί

Η μανία των μικρών κοριτσιών με τα καλλυντικά

Δεν είναι κάτι καινούργιο να ασχολούνται με τα καλλυντικά τα μικρά κοριτσάκια και τα εφηβάκια. Θυμάμαι σαν τρελή ήθελα ένα κεφάλι κούκλας που στην πραγματικότητα ήταν σχεδόν τρομακτικό, όπου έφτιαχνα μαλλιά και το έβαφα ασταμάτητα.

Δεν ξέρω και πότε απέκτησα τα δικά μου καλλυντικά. Σίγουρα στην Γ´ Λυκείου είχα τα στοιχειώδη και αυτή στην πενθήμερη. Κατά τ´άλλα ένα lip balm θυμάμαι όλο και όλο.

Από εκείνο το παιχνίδι και το ανύπαρκτο νεσεσέρ όμως μέχρι το σημερινό χάος που μικρά κορίτσια κάνουν λίστες με καλλυντικά που καλά καλά δεν έχω εγώ μεσολαβεί τί άλλο; Ένα Tik Tok είναι η απάντηση.

Ας μη γελιόμαστε όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε τάμπλετς αν δεν έχουν και τα ίδια κινητά με λογαριασμούς σε social media. Εεε δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω.

Με αστραπιαία ταχύτητα περνούν εκατοντάδες βιντεάκια τέτοιου περιεχομένου. Μια ασταμάτητη παρουσίαση προϊόντων. Ένα απέραντο τηλεμάρκετινγκ που δημιουργεί έναν ατελείωτο καταναλωτισμό. Έχω άρα υπάρχω.

Τα φίλτρα στη συνέχεια με τα αψεγάδιαστα πρόσωπα και τα αφύσικα σχεδόν χαρακτηριστικά είναι το επιθυμητό πρόσωπο.

Μέχρι την απόλυτη τρέλα, να έχουν στα χέρια τους καλλυντικά και χρούτσου χρούτσου να κάνουν διάφορους θορύβους. Το γνωστό asmr.

Να πηγαίνω αδερφάκι μου να κάνω μάθημα και να έχω ασταμάτητα χτύπημα νυχιών, άνοιγμα καπακιών και ό,τι άλλο. Άσε το δες έχω ένα σπυράκι και θα πάρω την τάδε κρέμα. Κρέμα τώρα που απευθύνεται σε 40+. Ψιλά γράμματα θα μου πεις τώρα.

Και δεν είναι ότι περιορίζονται σε ένα προϊόν αλλά σε ολόκληρη skincare ρουτίνα. Επίσης σε όλα τα προεφηβικά και σίγουρα εφηβικά δωμάτια υπάρχει γωνιά-boudoir με καλλυντικά. Ακολουθούν και συγκεκριμένες τάσεις στο make up. Τώρα η μόδα λέει είναι το latina και δώστου posts στο τικ τοκ.

Θα το έβλεπες χαριτωμένα αν γινόταν μια φορά π.χ. σε περίοδο Αποκριάς. Αλλά όταν είναι καθημερινότητα είναι ανησυχητικό.

Αντίο παιδικότητα και αθωότητα. Αντίο στο όποιο χαρτζιλίκι. Και φυσικά πολλές φορές καταντά επικίνδυνο το να στοκάρεις το πρόσωπο με συστατικά που δεν έχουν καμία σχέση με δροσερά προσωπάκια. Και δεν είναι μόνο σωματικά αλλά πλήττεται και ο ψυχισμός τους.

Θεωρώ ότι η ενασχόληση με τον κόσμο των καλλυντικών ούτε κάτι καινούργιο είναι ούτε τόσο κατακριτέο και πάντα την περνάμε αυτή τη φάση τα κορίτσια. Όμως όλα χρειάζονται μέτρο. Και αυτό το όριο πρέπει να το βάλουν οι γονείς.

Κριτική σκέψη και συζητήσεις για τα πρότυπα ομορφιάς. Ψυχολογική στήριξη και όχι άκριτη και ασταμάτητη χρήση του κινητού ή του τάμπλετ. Δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός και σοβαρή ενασχόληση των γονιών. Έτσι ίσως γλιτώσουμε και από αυτή τη λαίλαπα!!!

Φωτογραφίες: Pexels

Μια ματιά ακόμα:

Δεν είναι μόνο η μαμά. Υπάρχει και ο μπαμπάς!

Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας!

Το παιδί μου έχει άγχος για το σχολείο! Τι να κάνω;