Μαμά-Παιδί
Όλες οι γυναίκες μπορούμε να γυμναζόμαστε στην εγκυμοσύνη;

Η ήπια άσκηση, όχι μόνο δεν απαγορεύεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και ενθαρρύνεται. Κι αυτό γιατί είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι έχει ευεργετική επίδραση στην πορεία της. Λέγοντας ήπια άσκηση, εννοούμε το είδος εκείνο των ασκήσεων που έχουν μικρή έως μέτρια ένταση, και διάρκεια όχι περισσότερο από 30 με 40 λεπτά την ημέρα.
Η άσκηση που ενδείκνυται στην εγκυμοσύνη, είναι το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι και μορφές γιόγκα για εγκύους. Προσοχή πρέπει να δοθεί στις δραστηριότητες εκείνες που θέτουν την έγκυο σε κίνδυνο ατυχήματος, όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο, και ασκήσεις ισορροπίας ή μεγάλης έντασης (πχ βάρη).
Η άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δρα ευεργετικά σε πολλά επίπεδα. Αρχικά, δίνει ώθηση στην ενέργεια της εγκύου, δεδομένου ότι η υπερβολική ανάπαυση στην πραγματικότητα κατά παράδοξο τρόπο δημιουργεί κόπωση και εκνευρισμό. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και δρα αγχολυτικά (μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών). Τονώνει το μυϊκό σύστημα, βοηθά στη σωστή στάση του σώματος και ανακουφίζει από κράμπες και πόνους στη μέση. Ευοδώνει την κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Και ας μην ξεχνάμε ότι βελτιώνει την ποιότητα του τοκετού, ελαττώνει την πιθανότητα αυτόματων τραυματισμών και ρήξεων και συντελεί στην ταχεία ανάρρωση της λεχώνας.
Η ήπια αυτή άσκηση λοιπόν ενθαρρύνεται και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλες τις εγκύους, υπό την προϋπόθεση να έχουν μια καλή εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και επιπλοκές. Η άσκηση αντενδείκνυται συνήθως σε περιπτώσεις προεκλαμψίας, ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης, προδρομικού πλακούντα, ή όταν υπάρχουν αιμορραγίες, αυξημένα επεισόδια εμέτων, και αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού.