Μαμά-Παιδί
Αμυγδαλές και τα «κρεατάκια»: Τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονούν;

1.Τι ακριβώς είναι οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις («κρεατάκια»);
Πρόκειται για συγκεντρώσεις λεμφικού ιστού στο φάρυγγα του ανθρώπου. Η λειτουργία τους φαίνεται να σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού, αλλά ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν οριστικές απόψεις για το ρόλο τους. Παρά την αναγνωρισμένη συμμετοχή τους στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, τα παιδιά στα οποία έχουν αφαιρεθεί οι αμυγδαλές ή/και τα «κρεατάκια» δεν έχουν ελαττωμένη αντοχή σε λοιμώξεις σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση.
2.Τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν;
Όταν οι αμυγδαλές και τα «κρεατάκια» υπερτραφούν («μεγαλώσουν») σημαντικά μπορούν να αποφράξουν τελείων την αναπνοή από τη μύτη και να παρεμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή από το στόμα. Η παρεμπόδιση της αναπνοής μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της «υπνικής άπνοιας». Δηλαδή, το παιδί έχει «ανήσυχο» ύπνο, με έντονο ροχαλητό και μικρές ή μεγάλες περιόδους άπνοιας (σταματά η ανάσα), κάτι που είναι επικίνδυνο ακόμα και για την ζωή του. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν κατά την διάρκεια των κοινών κρυολογημάτων, όταν ένα παιδί με πολύ μεγάλα «κρεατάκια» και αμυγδαλές μπορεί να εκδηλώσει έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η κακή αναπνοή από την μύτη, η στοματική αναπνοή και ο «κακός» καθημερινός ύπνος του παιδιού ενοχοποιούνται για πολλά ακόμα προβλήματα , όπως ένρινη ομιλία («μιλάει» με την μύτη), κακή σύγκλειση των δοντιών και ανάπτυξη της γνάθου, μειωμένη πρόσληψη της τροφής και καθυστέρησης της ανάπτυξης.
Εκτός από την απόφραξη και την δυσκολία που προκαλούν στην αναπνοή, οι συχνές μικροβιακές λοιμώξεις αυτών των οργάνων αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών. Τόσο οι συχνές λοιμώξεις των αδενοειδών εκβλαστήσεων όσο και –κυρίως- οι συχνές πυώδεις αμυγδαλίτιδες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε σημαντικά όργανα (καρδιά,νεφρά,αρθρώσεις) αν δεν αντιμετωπισθούν σωστά.
Επίσης, η μεγάλη υπερτροφία στα «κρεατάκια» συχνά προδιαθέτει σε συχνές ωτίτιδες (κυρίως εκκριτική ωτίτιδα, τα αυτιά των παιδιών γεμίζουν με υγρό που αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μικρή ως μέτρια βαρηκοία ή βλάβες στο τύμπανο και στα οστάρια του αυτιού) , φλεγμονές στον φάρυγγα (φαρυγγίτιδες), την μύτη (ρινίτιδες) και τους παραρρίνιους κόλπους (ιγμορίτιδες).
3. Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές και τα «κρεατάκια»;
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους αφαιρούνται τα «κρεατάκια» και οι αμυγδαλές, ξεχωριστά ή μαζί, είναι :
• μεγάλη υπερτροφία τους που γίνεται αιτία όλων των παραπάνω συμπτωμάτων και κυρίως της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου (θεωρείται το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα)
• συχνές μικροβιακές λοιμώξεις , κυρίως των αμυγδαλών
• οι αμυγδαλές αφαιρούνται σε περιπτώσεεις που έχει προηγηθεί περισσότερα από ένα επεισόδια περιαμυγδαλικού αποστήματος
• οι αμυγδαλές αφαιρούνται επίσης όταν υπάρχει υποψία νεοπλασίας και αυτόματα ή μετά από τραυματισμό αιμορραγία τους
• ορισμένες φορές αφαιρούνται τα «κρεατάκια» όταν προκαλούν συχνές οξείες ωτίτιδες ή εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο αυτί) που συνοδεύεται από βαρηκοία ή συχνές ιγμορίτιδες.
O γιατρός μπορεί να καταλάβει από την εξέταση του παιδιού και τα συμπτώματα του αν τα «κρεατάκια» και οι αμυγδαλές είναι η αιτία της αναπνευστικής δυσχέρειας , αν το παιδί πάσχει από χρόνια ή υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα και αν τελικά χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Στην διάγνωση επίσης βοηθά μια ειδική ακτινογραφία, στην οποία μπορούμε να δούμε το πραγματικό μέγεδος των αδενοειδών εκβλαστήσεων και η ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα.
Αντίθετα δεν ενδείκνυται η αφαίρεσή τους στις παρακάτω περιπτώσεις:
• «μεγάλα κρεατάκια» ή/ και αμυγδαλές,χωρίς να προκαλούν άλλα συμπτώματα
• συχνές ιώσεις
• συχνές απουσίες από το σχολείο λόγω των ιώσεων
• επιμονή γονέων
• δύσοσμη αναπνοή
• απόφραξη της αναπνοής από τη μύτη από άλλες αιτίες (αλλεργική ρινίτιδα, πολύποδες, «στραβό» διάφραγμα, κλπ.)