Μαμά-Παιδί

Πώς θα βοηθήσω τον 3 χρονών γιο μου να κόψει την πιπίλα του;

Πρώτα ρώτα τον εαυτό σου: γιατί θέλεις να κόψεις την πιπίλα από το παιδί σου; Αν το εμποδίζει να αλληλεπιδρά, να μιλά ή να παίζει με τους άλλους, τότε ναι, θα συμφωνούσα μαζί σας όταν μπορεί να είναι καλή ιδέα να σταματήσει την πιπίλα. Αλλά αν τη χρησιμοποιεί μόνο για να αποκοιμηθεί πιο εύκολα ή να καθησυχαστεί όταν είναι ανήσυχος, τότε κατά τη γνώμη μου η πιπίλα χρησιμοποιείται με θετικό τρόπο και αποτέλεσμα.

 

Όπως οι περισσότεροι γονείς, μπορεί να ανησυχείτε για το αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πιπίλα στα δόντια του παιδιού σας, αλλά οι ορθοδοντικοί που εξειδικεύονται στα παιδιά έχουν αποφανθεί ότι η κανονική χρήση της πιπίλας μέχρι την ηλικία των 4 ετών δεν προκαλεί οδοντικά προβλήματα ούτε στραβώνει τα δόντια.

Στον παιδικό σταθμό ο γιος σας βλέπει πως τα άλλα παιδιά δεν χρησιμοποιούν πιπίλα, για αυτό το λόγο πιθανότατα δεν την ζητά κι εκείνος όσο είναι εκεί.

Αυτά είναι κάποια βήματα που θα βοηθήσουν το παιδί σας να ξεπεράσει την ανάγκη για την πιπίλα του.

Βήμα 1 – Βοηθήστε τον να βρει άλλους τρόπους να ηρεμεί. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν ένα «νάνι» (δηλαδή κάποιο κουβερτάκι ή πανάκι) ή κάποιο παιχνίδι που τους προσδίδει ασφάλεια. Αν ο γιος σας δεν έχει ήδη κάτι τέτοιο, μπορείτε να τον βοηθήσετε να αποκτήσει μια τέτοια συνήθεια διαλέγοντας μαζί του ένα κουβερτάκι ή μαλακό κουκλάκι/ ζωάκι. Βάλτε τον να καθίσει στα γόνατά σας ή στου γιου σας όταν διαβάζετε μαζί μια ιστορία και βάλτε το δίπλα στο παιδί όταν τρώει και όταν το αγκαλιάζετε πριν πάει για ύπνο.
.

Βήμα 2 – Δώσε στο παιδί σου την επιλογή να ανταλλάξει την πιπίλα του με ένα παιχνίδι για «μεγάλα» αγόρια. Αν δεν το θέλει ακόμα, μην ανησυχήσεις, άξιζε να το προσπαθήσεις.

 

Βήμα 3 – Βούτηξε την πιπίλα μέσα σε κάτι που δεν έχει και πολύ ωραία γεύση, όπως άλμη για τουρσί, έτσι ώστε ο γιος σου να την επιθυμεί λιγότερο.

 

Βήμα 4 – Το να τον απομακρύνεις σταδιακά από την πιπίλα του είναι ο καλύτερος τρόπος για να την κόψει. Μην μπεις στη διαδικασία να του την απομακρύνεις με το ζόρι, γιατί αυτό θα τον κάνει να την θέλει με περισσότερο πείσμα. Όταν το παιδί θέλει την πιπίλα κατά τη διάρκεια της ημέρας, άφησέ τον να την πάρει για 1-2 λεπτά και μετά πρόσφερέ του εναλλακτικούς τρόπους για να ηρεμεί -μια αγκαλιά από εσάς, το κουβερτάκι ή το αρκουδάκι του, ή διαβάστε ένα βιβλίο μαζί.

 

Βήμα 5 – Μειώστε σταδιακά το χρόνο που τον αφήνετε να έχει την πιπίλα του, μέχρι να πάψει να την χρησιμοποιεί εντελώς.

 

Βήμα 6 – Το να του πάρετε την πιπίλα την ώρα του ύπνου θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολο. Ίσως να τον αφήσετε να τη χρησιμοποιήσει όσο του διαβάζετε ένα παραμύθι ή όταν τον νανουρίζετε ή τραγουδάτε, αλλά όχι όταν πέφτει για ύπνο. Στη συνέχεια, σταδιακά μειώστε την ώρα που την χρησιμοποιεί. Είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο και πρέπει να είστε υπομονετική και ψύχραιμη.

 

Βήμα 7 – Όταν ο γιος σας είναι πια έτοιμος να εγκαταλείψει τη συνήθεια της πιπίλας, μια ωραία ιδέα είναι να οργανώσετε ένα σπιτικό αποχαιρετιστήριο πάρτι για τις πιπίλες του, καθώς οι ειδικές διαδικασίες διευκολύνουν τις δύσκολες μεταβάσεις. Συγκέντρωσε τις πιπίλες, βάλε τις σε ένα ειδικό μέρος (όπως κάποιο κουτί που διακοσμήσατε μαζί), τραγουδήστε μαζί μερικά αποχαιρετιστήρια τραγούδια, μαζευτείτε όλη η οικογένεια μαζί και μετά κρύψτε κάπου το κουτί.