Μαμά-Παιδί

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας έχει διάρροια, δυσκοιλιότητα ή τάση για εμετό -Ο Σπύρος Μαζάνης σας συμβουλεύει!

Είστε γονείς; Αν ναι, σίγουρα ανησυχείτε για οτιδήποτε βλέπετε πάνω στο παιδί σας που νομίζετε ότι αποκλίνει από την φυσιολογική-συνηθισμένη συμπεριφορά του.

Και όσο εκείνο βρίσκεται σε ηλικία που δεν μπορεί να σας εκφράσει τι του συμβαίνει, τόσο περισσότερο προβληματίζεστε και θέλετε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Εμείς σήμερα θα σταθούμε αναλυτικά στο τι πρέπει να κάνετε αν έχει διάρροια, δυσκοιλιότητα ή τάση για εμετό.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα μας είπε ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης. 

Ο έμετος μπορεί να είναι κάτι τυχαίο και παροδικό συμβάν ή τροφική δηλητηρίαση ή λοίμωξη. Υπάρχει κίνδυνος το παιδί να αφυδατωθεί! Πρέπει να το δει ο παιδίατρος αν:

– αρνείται να φάει και να πιεί

-αν παρόλο που δεν παίρνει τροφή συνεχίζει να κάνει εμετό

– αν έχει και πυρετό

– αν έχει και διάρροια

– αν πονάει η κοιλιά του

– αν έχει ξηρό στόμα χωρίς σάλια ή αν κλαίει χωρίς δάκρυα (αφυδάτωση)

-αν έχει υπνηλία ή αντίθετα νευρικότητα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Kardashian West (@kimkardashian) στις

Επιπλέον, αν τα κακά του είναι σαν νερό και μυρίζουν άσχημα, αν έχουν περιεχόμενο με αίμα, αν πονάει όταν κάνει την κένωση, αν έχει ακατάσχετες κενώσεις, τότε πρέπει να το δει ο παιδίατρος καθώς κινδυνεύει να αφυδατωθεί ή να κρύβεται κάποια σοβαρή λοίμωξη.

Ειδικότερα σε περίπτωση αίματος στα κακά του απαιτείται οπωσδήποτε ιατρική αξιολόγηση. Μπορεί να είναι κάποια τροφική αλλεργία ή ουρολοίμωξη ή αιμορραγία του πεπτικού από εγκολεασμό. Θεωρείται πιο επείγον όταν συνοδεύεται από έντονο κλάμα και ανησυχία.

Ακόμη υπάρχει η περίπτωση της δυσκοιλιότητας, δηλαδή αν τα κακά του είναι σκληρά σαν της κατσίκας (βώλοι- βώλοι ) και βγαίνουν με πολύ κόπο και πόνο.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει ραγάδες στην περιοχή του πρωκτού, αλλά μπορεί και να κρύβει μια άλλη αρρώστια πιο σοβαρή. Γι’ αυτό και πρέπει να το δει ο παιδίατρος.

Φωτογραφίες: Kim Kardashian /Instagram

Μια ματιά ακόμα: Σταφυλόκοκκος στα παιδιά: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς!