Ομορφιά

Κυτταρίτιδα: Η Θεανώ Μπέλλα λύνει όλες τις απορίες σας και σας δίνει τη λύση

Μπορεί να μένετε σπίτι αλλά σκέφτεστε τις διακοπές, το νέο μαγιό που θα φορέσετε και τις απίθανες, ελληνικές παραλίες. Και κάπου εκεί διακόπτει το όνειρό σας η… κυτταρίτιδα.

Ναι είναι εκεί και έχετε άπειρες ερωτήσεις. Κι εμείς σας έχουμε όλες τις απαντήσεις. Μας τις έδωσε η Θεανώ Μπέλλα.

Μόνο η κακή απορροή της λέμφου έχει σχέση με την κυτταρίτιδα, όχι η κακή κυκλοφορία τού αίματος;

Η ανεπαρκής λεμφική απορροή είναι που συσσωρεύει άχρηστες ουσίες στα λιποκύτταρα, οπότε σταδιακά δημιουργείται η κυτταρίτιδα.  Η κακή κυκλοφορία τού αίματος ελάχιστα σχετίζεται με την δημιουργία κυτταρίτιδας.

Μπορούμε μόνες  στο σπίτι να κάνουμε σωστό λεμφικό μασάζ;

Με μερικές απλές γνώσεις ναι. Οι τρείς κυριότερες γνώσεις είναι ότι όλες οι κινήσεις πρέπει πάντα να κατευθύνονται προς τον θωρακικό πόρο (προς την κοιλιά), ότι η πίεση τού μασάζ πρέπει να είναι ήπια (ποτέ δυνατή), και ότι  αρχίζουμε πάντοτε από ψηλά (δηλ από την κοιλιά) και σταδιακά πηγαίνουμε προς τα άκρα.

Για ποιόν λόγο πρέπει να αρχίζουμε το μασάζ από ψηλά, δηλαδή από την κοιλιά, που δεν έχει σχέση με την περιοχή τής κυτταρίτιδας;

Ο λόγος είναι ότι πρέπει πρώτα οπωσδήποτε να απελευθερώνονται οι κεντρικές περιοχές (κοιλιά, άνω μηροί)  πριν γίνει μασάζ στις χαμηλότερες.  Αν αυτό δεν γίνει, τότε τα λεμφικά υγρά από τις χαμηλές περιοχές δεν ρέουν εύκολα προς την κοιλιά και προς τον θωρακικό πόρο, οπότε συσσωρεύονται χαμηλά και προκαλούν οιδήματα (πρηξίματα χωρίς πόνο).

 

Μήπως πρέπει πάντοτε να απευθυνόμαστε σε ειδικό (Αισθητικό, Φυσικοθεραπευτή) για σωστό λεμφικό μασάζ;

Πράγματι, το σωστό λεμφικό μασάζ δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί εκπαίδευση, εμπειρία χεριών, σωστή πίεση και σωστή κατεύθυνση κινήσεων.  Όμως, με τις 3 παραπάνω απλές γνώσεις μπορεί να γίνει αρκετά σωστό λεμφικό μασσάζ και στο σπίτι.

Πώς συνδέεται η κυτταρίτιδα με το άτονο δέρμα;

Άτονο δέρμα σημαίνει ότι ο δερματικός ιστός είναι άτονος, δηλ δεν διαθέτει την φυσιολογική σφριγηλότητα.  Αυτό οφείλεται είτε σε γενετική προδιάθεση,  είτε σε μακροχρόνια καθιστική ζωή, κακή διατροφή, ή συνεχές stress. Η προκαλούμενη αδυναμία (ατονία) ιστών ευνοεί την κατάρρευση της δομής των λιποκυττάρων.  Σημειωτέον ότι η ίδια αδυναμία ιστών συμβάλλει όχι μόνο στην κυτταρίτιδα,  αλλά και στις ευρυαγγείες και τις φλεβίτιδες.

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η αδυναμία των δερματικών ιστών;

Κυρίως με την κίνηση και την σωστή διατροφή.  Απλές γυμναστικές κινήσεις και το περπάτημα, βεβαίως και το κολύμπι,  βοηθούν μακροχρόνια, συγχρόνως με διατροφή πλούσια σε ω-λιπαρά (ελαιόλαδο, ψάρια), ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α & C (πχ καρότο, πορτοκάλι).

Τι περιέχουν τα προϊόντα που αντιμετωπίζουν την  κυτταρίτιδα;

Τα  συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν 2 είδη δραστικών ουσιών, λιπολυτικές ουσίες και λεμφοδιεγερτικές ουσίες. Οι λιπολυτικές ουσίες διασπούν τα λίπος των λιποκυττάρων, ενώ οι λεμφοδιεγερτικές ουσίες διεγείρουν την λεμφική απορροή και απομακρύνουν τα περιττά συστατικά που προκύπτουν από την αποικοδόμηση (λιπόλυση). Μόνον ο συνδυασμός λιπολυτικών και  λεμφοδιεγερτικών ουσιών οδηγεί στην πραγματική μείωση της κυτταρίτιδας. Δραστικές ουσίες (και των 2 κατηγοριών) για την κυτταρίτιδα είναι ορισμένα συστατικά  Εργαστηρίων (όχι μόνο με  βάση την καφεΐνη), επίσης  εκχυλίσματα βοτάνων και ορισμένα αιθέρια έλαια (δενδρολίβανου, μέντας, φασκόμηλου, γερανίου κ.ά.) που επιτείνουν την λεμφική απορροή και δρουν συσφικτικά.  Επίσης βιταμίνες, κυρίως Α και Ε, που επαναφέρουν την φυσιολογική Αρχιτεκτονική τού δέρματος. Η καλύτερη μορφή καλλυντικού είναι βέβαια ελαφρύ Ζελέ που δεν αφήνει λιπαρότητα.

Πώς εφαρμόζονται σωστά τα καλλυντικά κυτταρίτιδας;  

Απλώνονται στην εκάστοτε περιοχή με μικρές κυκλικές κινήσεις, οι οποίες έχουν κατεύθυνση πάντα προς τον θωρακικό πόρο, δηλ χονδρικά προς την άνω κοιλιά. Αρχίζουμε πάντα από ψηλά, δηλαδή από την κοιλιά, όπου γίνονται κυκλικές κινήσεις πέριξ τού ομφαλού. Αυτό είναι απαραίτητο για να ελευθερωθεί η λεμφική ροή προς τον θωρακικό πόρο.  Κατόπιν πηγαίνουμε στους γλουτούς και μηρούς, κάνοντας απαλό μασάζ με κατεύθυνση προς τα επάνω (προς την κοιλιά).  Γίνεται κυκλικό μασάζ στα χέρια, αρχίζοντας πάντα από ψηλά.  Μόνον με αυτήν την σειρά έχουν αποτέλεσμα τα καλλυντικά κυτταρίτιδας.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο συχνά πρέπει να κόβετε τα μαλλιά σας και τι συμβαίνει τώρα που ο κομμωτής σας μένει κι εκείνος σπίτι; Οι ειδικοί απαντούν!

Το μακιγιάζ της καραντίνας: Μας το δείχνει βήμα βήμα η Kim Kardashian από το μπάνιο του σπιτιού της -video!