Σχέσεις-Σεξ

5 τρόποι να τερματίσεις μία τοξική σχέση

Τον αγαπάς και σου αρέσει αλλά η σχέση σας έχει μέσα σου τελειώσει. Ναι, σίγουρα είναι δύσκολο το να μην ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, ακόμα και όταν έχεις κίνητρο να εγκαταλείψεις μια τοξική σχέση, όμως εμείς είμαστε εδώ για να σου δείξουμε το δρόμο το σωστό.

Είναι σημαντικό να έχεις ένα σύστημα υποστήριξης και να βρεις τρόπους για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου, αν αισθάνεστε κολλημένη. Δεν είναι και κακή ιδέα το να μιλήσεις και σε έναν ψυχολόγο για καλύτερη υποστήριξη.

Δες παρακάτω πέντε τρόπους για να τερματίσεις μια και καλή μια τοξική σχέση:

Δημιούργησε ένα σύστημα υποστήριξης

Τα συναισθήματα που βιώνεις μετά από έναν τοξικό χωρισμό είναι παρόμοια με αυτά που βιώνεις και σε μια υγιή σχέση. Θα νιώσεις λύπη, εσωτερικές συγκρούσεις, αισθήματα αγάπης, ανακούφιση, κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Το να εγκαταλείψεις μια τοξική σχέση είναι ακόμη πιο δύσκολο αν εξαρτάσαι οικονομικά από τον πρώην σου αλλά μην απελπίζεσαι. Εστίασε στη δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης που θα χρειαστείς όταν αποφασίσεις να φύγεις από αυτήν τη σχέση. Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων σε δύσκολες στιγμές μειώνει την ψυχολογική δυσφορία και έτσι θα διευκολύνει την ψυχολογική μετάβαση που θα περνάς.

Μείνε σταθερή στην απόφασή σου να φύγεις

Λέγεται χωρισμός γιατί έχει όπως το λέει και η λέξη, είστε χωριστά και όχι μαζί.

Εάν είσαι στο σημείο να τερματίσεις τη σχέση, πιθανότατα έχεις κάνει προσπάθειες να μεταπείσεις τον σύντροφό σου να αλλάξει πορεία μέσα στη σχέση χωρίς όμως επιτυχία. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να υπενθυμίζεις συχνά στον εαυτό σου ότι δεν είναι δικό σου το λάθος.

Ακόμα κι αν ένας καταχρηστικός ή τοξικός πρώην καταφέρει να αλλάξει τρόπο, είναι πιθανό να οφείλεται στο σοκ του χωρισμού.

Αν αποφασίσετε να τα ξαναβρείτε οι πιθανότητες να επιστρέψει στις τοξικές του συμπεριφορές είναι πολύ μεγάλες. Το να φύγεις από μια τοξική σχέση θα απαιτήσει να είσαι σταθερή στην απόφασή σου.

Κόψε κάθε επαφή

Το να διατηρείς επαφή με τον πρώην σου, αυτόματα αφήνει την πόρτα ανοιχτή στο να τα ξαναβρείτε. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να είναι συναισθηματικά χειριστικοί και μπορεί να χρησιμοποιούν συναισθηματικό εκβιασμό για να σε δελεάσουν να γυρίσεις κοντά τους.

Όταν αποφασίσεις να αφήσεις τον σύντροφό σου καλό θα ήταν να τερματίσετε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας μεταξύ σας.

Εκτός βέβαια και αν έχετε μαζί παιδιά. Εάν συμβαίνει αυτό, επικοινωνήστε μόνο για τα παιδιά.

Μπλόκαρέ τον στα social media

Το να βλέπεις τον πρώην σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διατηρήσει τη μνήμη της σχέσης φρέσκια, επομένως είναι σημαντικό να τον αποκλείσεις από το τηλέφωνό σου και να βρεις τρόπους για να αποφύγεις να τον συναντήσεις από κοντά.

Όλα αυτά θα θέσουν σε εκείνον ένα ξεκάθαρο όριο ότι η τοξική σχέση σας έχει τελειώσει και θα σε βοηθήσουν στο να σταματήσεις να τον σκέφτεσαι μια και καλή.

Κατάλαβε ότι αξίζεις περισσότερα

Η κατάρριψη της αυτοεκτίμησης του άλλου είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι για να κρατήσουν τον σύντροφό τους παγιδευμένο στη σχέση.

Άφησε λοιπόν το «Μου αξίζουν τα καλύτερα» να γίνει το καθημερινό σου μότο και αντικατέστησε τις αρνητικές πεποιθήσεις για την αυτοεκτίμησή σου με θετικές σκέψεις για τον εαυτό σου.

Πρέπει να σταθείς στα πόδια σου και να προχωρήσεις με τη ζωή σου!

Πηγή φωτογραφιών: Pexels

Μια ματιά ακόμα:

Το ωροσκόπιο του σεξ για το 2024 είναι εδώ (Part I)

Το ωροσκόπιο του σεξ για το 2024 είναι εδώ (Part II)